Olijfolie bestaat voor ongeveer 70% uit voornamelijk enkelvoudig onverzadigde vetzuren en heeft een hoog gehalte aan vitamine E. Onverzadigd vet staat bekend om de gunstige gezondheidseffecten. Onverzadigd vet verlaagt het LDL-cholesterol. Op die manier verkleint onverzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten.
Olijfolie is rijk aan antioxidanten. Het bevat vitamine E, fytosterolen en polyfenolen. Deze antioxidanten werken effectief tegen vrije radicalen die de huid sneller laten verouderen. Olijfolie heeft naast een hydraterende, voedende en beschermende werking ook een herstellende eigenschap.
De meeste gezondheidsorganisaties raden aan om ongeveer drie eetlepels (rond de 40 ml) olijfolie per dag te consumeren. Dit komt overeen met ongeveer 300 calorieën. Het is belangrijk om te onthouden dat olijfolie een vet is en dat overmatig gebruik kan leiden tot gewichtstoename en andere gezondheidsproblemen.
Eigenlijk drinken we bijna nooit puur olijfolie, maar als je dit wel zou doen (en de olie dus beter zou proeven) zou je merken dat van sommige oliën je een behoorlijke kriebel in je keel krijgt. Dit is een teken van bitterheid, en hoe bitterder de olie, des te beter en gezonder hij is.
Het antwoord op de vraag: hoeveel olijven per dag..? Je kan zoveel olijven eten als je wilt. Je zal misschien iets vaker naar het toilet moeten, want bij sommige mensen bevordert het de stoelgang, maar verdere negatieve uitwerkingen heeft het niet. Ook maakt het weinig uit of je groene of zwarte olijven eet.
Je kan zoveel olijven eten als je wilt. Je zal misschien iets vaker naar het toilet moeten, bij sommige mensen bevordert het de stoelgang. Maar teveel bestaat eigenlijk niet. Ook maakt het weinig uit of je groene of zwarte olijven eet, het is maar net wat je zelf lekker vindt!
Naast vitamine E, bevatten olijven ook vitamine D, B1 en B2. Een aantal van deze vitamines is relatief zeldzaam en belangrijk voor uw algehele lichamelijke gestel. Een olijf bevat natrium, calcium, kalium en ijzer. Deze mineralen en spoorelementen hebben een heilzame werking op uw lichaam.
,,We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond'”, legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken.
Tip 5: Olijfolie stoelgang
Antioxidanten dragen bij aan de vorming en de werking van darmbacteriën. Als je last hebt van obstipatie kun je één of twee theelepeltjes pure olijfolie drinken.
Je krijgt er betere nagels, haren, huid en botten van, het maakt de lever schoon en verbetert het immuunsysteem. Bovendien zou het je kunnen helpen om gewicht te verliezen, het hart te beschermen, ontstekingen te verminderen, de bloedsuikerspiegel onder controle te houden en de hersenen te beschermen.
Ook zitten er antioxidanten in. Daarnaast bestaat olijfolie grotendeels uit onverzadigde vetten, die ervoor zorgen dat je hersenen efficiënter werken. Let op: gebruik je extra vierge olijfolie? Deze is minder geschikt om in te bakken.
Uit wetenschappelijk onderzoeken blijkt namelijk dat olijfolie vele natuurlijke ontstekingsremmende stoffen bevat. De belangrijke stoffen komen voort uit polyfenolen zoals oleocanthal, en de vetten in de vorm van oliezuur.
Zonnebloemolie bevat duidelijk meer vitamine E dan olijfolie, wat de cellen, celwand, bloedbaan en weefsels beschermt. Ook bevat zonnebloemolie meer vitamine K, wat nodig is voor een goede bloedstolling. Olijfolie bevat dan weer meer omega 3-vetzuren, die beschermen tegen hart- en vaatziekten.
De deskundigen in huidverzorging waarschuwen dat olijfolie op je huid smeren om je huid te verzorgen in sommige gevallen huidproblemen kan verergeren. Heb je bijvoorbeeld van nature een erg vette huid, dan is het niet verstandig om je huid op deze manier af te sluiten.
Is olijfolie goed voor droge voeten? Door je voeten in te smeren met een olie creëer je een vettig beschermend laagje op de huid. De olie blijft namelijk op de huid liggen, waardoor het vocht in de huid minder snel kan verdampen. Ook kun je een olie gebruiken in een voetenbadje, zoals de Extra vettende badolie.
Olijfolie voor het gezicht is een ware vitaminebooster. Olijfolie voor het gezicht bevat talloze vitaminen en mineralen, zoals A, D en K. Stuk voor stuk vitaminen die de huid jong, glad en egaal houden.
Gewone olijfolie en vierge olijfolie zijn heel geschikt voor bakken en braden. Extra vierge olijfolie wordt koud gebruikt voor pasta, salade, vinaigrettes, tapenades en koude sauzen. Extra vierge olijfolie is minder geschikt voor verhitten bij hele hoge temperaturen voor langere tijd.
Olijfolie is rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten, die gunstig zijn voor het hart. Deze vetten kunnen helpen het cholesterolgehalte te verlagen en de bloeddruk te verlagen. Bovendien bevat olijfolie antioxidanten die ontstekingen kunnen verminderen en het risico op hartziekten kunnen verlagen.
Ga bijvoorbeeld wandelen, rennen, fietsen, zwemmen of tuinieren. Daardoor komen de darmen ook in beweging en komt de ontlasting beter op gang. ga naar het toilet zodra u aandrang voelt. Stel dit niet uit, ook al heeft u het druk.
Verzadigde vetzuren zitten vooral in dierlijke levensmiddelen zoals in zuivel en vlees, maar ook in koek, gebak en snacks. En kokosolie en palmolie bevatten veel meer verzadigd vet dan andere plantaardige oliën. Verzadigde vetzuren worden over het algemeen gezien als 'slechte' vetzuren.
Dat het rookpunt van zonnebloemolie op 227 graden Celsius zit is een voordeel ten opzichte van olijfolie. Toch wordt olijfolie verhitten aangeraden. Dit komt vooral door het feit dat zonnebloemolie relatief veel meervoudige onverzadigde vetten kent wanneer je dit vergelijkt met olijfolie.
Waarom sommige oliën niet geschikt zijn voor verhitting
De stoffen die hierbij vrijkomen worden PAK's genoemd: polycyclische aromatische koolwaterstoffen en kunnen erg ongezond zijn. Oliën die hieronder vallen zijn bijvoorbeeld: extra vierge olijfolie, lijnzaadolie en walnootolie.
Groene olijven zijn supergezond en bevatten onder andere vitamine E (een krachtige anti-oxidant), koper, ijzer, calcium en natrium.
Olijven bevatten geen cholesterol. Het is zelfs zo dat het hoge oliezuurgehalte in olijven de cholesterolniveaus zelfs in balans houdt. De kans op aderverkalking wordt hiermee verkleind. Verlaging van triglyceriden in je bloed.