Leg de flock op de juiste plek van de stof, met de plastic folie naar boven. Leg een dunne doek of een vel bakpapier bovenop de flock. Zet je strijkijzer niet te warm (normaal op 2 bolletjes – niet stomen!). Strijk met lichte druk voor ongeveer 30 sec.
Flockfolie is dikker dan flexfolie. De harige structuur van de folie zorgt ervoor dat bedrukkingen wat dikker worden. Hiermee creëer je dus een extra dimensie in je ontwerp. Gaaf!
Verwarm/strijk de textiel voor, dit bevordert de hechting van de lijm. Strijk ca 15 -20 sec met een gelijkmatige druk en maak geen heen en weer gaande bewegingen. Heeft de folie niet overal gehecht herhaal dan bovenstaande. De beschermfolie kan (lauw) koud worden verwijderd.
Zoals bij alle flex, is het belangrijk om het textiel ongeveer 3 seconden voor te persen, alvorens u de flex of flock op het textiel perst.
Je kan een applicatie met “enkel” flockfolie wassen tot 60 °C. Draai je kleding met strijkletters binnenstebuiten voor het wassen en gebruik geen droogtrommel. Strijk nooit rechtstreeks op de strijkletters in flockfolie. Beter is om het kledingstuk binnenstebuiten te strijken.
Droog, vochtig, nat
Strijken gaat een stuk makkelijker als je was goed vochtig is of wanneer je stoom gebruikt. Dit komt omdat de vezels in een kledingstuk scheefliggen in gekreukt wasgoed. Met stoom of water kun je die makkelijk recht krijgen. Let hierbij wel op wat je doet.
Flex en flock. Aan welke kant moet ik de flexfolie / flockfolie snijden? De flexfolies en flockfolies moeten altijd met de doffe zijde naar boven gesneden worden.
Flexfolie, is een flexibele folie, een speciaal soort vinyl dat op bepaalde stoffen kan worden gebruikt om ontwerpen en promotionele artikelen te maken. Je hebt flexfolie op rol- of in vellenvorm. Flex folie heeft een klevende achterkant.Zo kan het worden gesneden met een snijplotter en nadien gepeld.
Flockfolie, ook vaak flock genoemd, is een textieldrukfolie met luxe velours/ suède toplaag. De folie lijkt qua werking op reguliere flexfolie, maar wordt door zijn samenstelling gebruikt om textielbedrukkingen een luxere uitstraling te geven.
Onze flexfolie en flockfolie snij je altijd in de matte kant. Wanneer je de folie inspecteert zal je zien dat deze een matte en een glossy kant hebben. De glossy kant is de drager (backing) van de folie. Wanneer je hierin gaat snijden zal je mesje gelijk bot zijn.
Plaats textiel binnenstebuiten uit de snijmat en druppel een paar druppels VLR op achterkant van de folie. Laat dit een minuut inwerken zodat de lijmlaag van de folie week wordt. Stretch het textiel rondom de drukfout en verwijder de folie met een pel pincet of met de hand.
Wanneer je flexfolie bestellen wil voor alle gangbare transferopdrachten, dan ben je bij CAD-CUT® Premium Plus van stahls aan het juiste adres. Deze folie, vaak geprezen om zijn enorme rekbaarheid, is te bestellen in alle kleuren van de regenboog en is geschikt voor bedrukkingen op katoen, polyester of een mix hiervan.
Flexfolie herken je aan de gladde, haast satijnachtige afwerking. Ook is dit folie behoorlijk dun. Daardoor is het ideaal voor het aanbrengen van een logo of een bepaalde slogan op textiel. Bekijk ons aanbod aan verschillende soorten flexfolie om een beeld te krijgen van wat je met dit type folie nog meer kunt maken.
Je kan verbluffende creatieve kunstwerkjes maken door flex op hout te persen. Het beste hout waarop je kan flex folie aanbrengen, is (balsa) multiplex, vurenhout, steigerhout of ayoushout.
Flockfolie is fluweelachtig (voelt zacht aan) en is een materiaal dat kan gebruikt worden om niet alleen textiel te decoreren, maar ook papier, karton en glas.
Poli-Flex Nylon
Ook is het mogelijk om de Poly-Flex Nylon flexfolie toe te passen op nylon met waterafstotende coating, maar we raden je ten aller tijden aan om het vooraf te testen. Deze PVC-vrije flexfolie heeft een matte uitstraling en is gemaakt van Polyurethaan (PU).
FLEXFOLIE WELKE KANT BOVEN? Flexfolie leg je met de glimmende kant naar onder. Op de manier wordt de flex gesneden en niet de backing (of achterkant) van het materiaal.
De UNIFLEX A NATURE flexfolie is door zijn waterbased samenstelling te gebruiken op alle soorten textiel: katoen, polyester, nylon, regenjassen, paraplu's en meer. De folie is rekbaar, dun te snijden en is met 130 graden - 10 seconden snel en op een lage temperatuur te persen.
De eerste parameter is de druk, wij raden aan om deze tussen 3-4 bar te zetten. De tweede parameter is de temperatuur, de meeste kwaliteiten transfers moeten geperst worden aan 145°C, de kookwasbestendige kwaliteiten aan 180°C.
Stoffen met een synthetische vezel zoals lyocell, acryl, polyester of nylon kreuken bijna niet. Maar ook jeans kreukt bijna niet. Hang deze stoffen na het wassen op om te drogen en de meeste kledingstukken hebben zelfs geen strijkbeurt meer nodig. Extra tip: hang kleding op in de badkamer terwijl je gaat douchen.
Over het algemeen mogen synthetische vezels zoals nylon of viscose en kwetsbare stoffen (zoals bijvoorbeeld zijde en wol) alleen op lage temperaturen worden gestreken. Katoen en linnen zijn vrij ongevoelig voor warmte. Deze zijn dan ook bestand tegen hoge temperaturen tijdens het strijken.