Pups moeten 5 tot 6 keer per dag gevoerd worden. Op een leeftijd van 6 tot 8 weken zijn de meeste pups aan het vaste voer gewend. Hierna hoeven ze niet meer bij de moeder te drinken, dit wordt spenen genoemd.
In eerste instantie blikvoer en later brokjes. Geef ze 5 tot 6 keer per dag voeding in een schotel waar de pups samen uit kunnen eten. Vanaf een leeftijd van 6 tot 8 weken zijn de pups volledig over op vaste voeding en kunnen ze gespeend worden.
Pups drinken elke twee - drie uur bij de moeder en moeder likt daarna hun achterste om ze te laten plassen en ontlasten.
Vanaf ongeveer 4 weken leeftijd zullen de pups langzaamaan ook wat vaste voeding gaan eten en zal de melkgift geleidelijk gaan afnemen. Je kunt de teef dan steeds minder van de puppyvoeding aan gaan bieden totdat de melkgift is gestopt.
Wanneer de pup twee weken oud is gaan zijn ogen open. Hij begint meer te lopen in plaats van te kruipen en zal steeds meer op onderzoek uit gaan. Vanaf deze periode kunnen puppies beginnen met leren en ook zullen zij steeds vaker buiten het nest gaan poepen en plassen.
Vanaf de leeftijd van 3 weken is de werpkist, hoe ruim deze ook is, te klein voor de pups De pups moeten de kist zelfstandig uit kunnen en de wereld gaan ontdekken. De wereld buiten de kist moet veilig onderzocht kunnen worden.
Tijdens de derde week van hun leven wordt het steeds leuker om de pups te observeren. Hun vacht krijgt meer kleur en er komen ook eventueel tekeningen in. De pups horen en zien nu, ze doen pogingen om op hun pootjes te staan en om te lopen. Ze mogen al een beetje voedsel krijgen.
Als je puppy 2 kilo weegt, dan heeft zij 210 x (2) 0,75= 353 kilocalorieën per dag nodig. Als je puppy 5 kilo weegt, dan heeft zij 210 x (5) 0,75= 702 kilocalorieën per dag nodig. Als jouw puppy 10 kilo weegt, dan heeft zij 210 x (10) 0,75= 1180 kilocalorieën per dag nodig.
Er ontstaat steeds meer werk, van 1 uur per dag in het begin naar 5 uur per dag na 8 weken. Laten we zeggen gemiddeld 3,5 uur per dag gedurende 9 weken (220u). Daarnaast komen de nieuwe baasjes natuurlijk een pup uitzoeken, sommige komen nog graag een keer tussendoor kijken, enzovoort.
Zo'n dertig jaar geleden vonden fokkers en dierenartsen het vaak nog 'heel normaal' als er in een nest 1-2 pups of zelfs nog als er (in grotere nesten) 3-4 pups dood geboren werden of binnen enkele dagen na de geboorte stierven.
In hun eerste levensweek moeten pasgeboren puppy's om de 2 uur worden gevoed. Dus uw pasgeboren puppy moet de hele dag om de twee uur poepen. Uw pasgeboren pups hebben ook een of twee nachtelijke voedingen nodig, afhankelijk van hoe goed de honden slapen.
Neem jouw kids dan ook een keer mee en laat de pups wennen aan het toekomstige thuis. Als de pups ongeveer zeven weken oud zijn is het tijd voor een pup kiezen uit een nest.
Bereid je voor door voldoende oude kranten in huis te hebben. Zo kun je de werpkist meerdere keren per dag verschonen. Zowel bij teven als poezen zorgt de moeder voor een schoon nest, totdat de kleintjes gaan lopen.
Het opvoeden van je puppy kost tijd, veel tijd. Geen 8 of 10 weken, zoals de duur van een gemiddelde puppycursus misschien doet vermoeden. Het duurt maar liefst zo'n 2,5 jaar voordat hij volwassen is geworden en zijn gedrag stabiel en voorspelbaar is.
Water en natvoer
In verhouding bestaat het lichaam van een pup uit meer water dan het lichaam van een volwassen hond, wat de kans groter maakt op uitdroging. Zorg er daarom voor dat je pup dagelijks vers drinkwater heeft. De vuistregel is dat een hond ongeveer 50 ml water per kilogram lichaamsgewicht drinkt per dag.
Wacht ook niet met de laatste maaltijd tot laat op de avond. Zo geef je je pup veel tijd om zijn eten te verteren, en voor een grote boodschap vóór bedtijd. Voor pups is het zéker belangrijk dat ze voedzaam eten krijgen.
De meeste pups kunnen ongeveer zeven uur slapen zonder te hoeven plassen.
De meeste puppy's kunnen in de leeftijd van 8-12 weken de nacht doorslapen. Het komt echter ook voor dat dit pas later kan.
Stil krijgen
Eén manier om uw hond een "wees stil"-commando te leren is om hem, elke keer wanneer hij blaft, het zwijgen op te leggen of af te leiden. Gebruik iets dat een hard geluid maakt, zoals een blik vol met munten, om zo zijn aandacht te krijgen, om hem vervolgens een stevig "wees stil"-commando te geven.
Zolang je pup nog gezoogd wordt, zal zijn moeder voor zijn hygiëne zorgen. Maar vanaf de leeftijd van 3 maanden kan je je puppy beginnen wassen. Let wel op dat je een speciale puppyshampoo gebruikt.
Wanneer er spanning op de riem komt, verander je direct 180 graden van richting en loop je de andere kant op. Wanneer de hond met je meeloopt en zonder spanning op de riem loopt, kun je hem belonen. Ook op deze manier leert de hond dat trekken averechts werkt en hem niet zal brengen waar hij heen wil.
In de werpkist
Op de bodem van de werpkist leg je best iets dat niet te hard schuift. Ideaal is golfkarton. Hier hebben de pups grip op en het is niet giftig. Neem je kranten, dan kan je er best een goed wasbaar deken overleggen.
Brinta met melk voor puppy's
Je hoort vaker dat puppy's Brinta met melk krijgen. Dit klopt, dit behoort tot het eerste vaste voedsel van jonge honden.
De dracht of zwangerschap van de hond
Na een succesvolle dekking wordt de teef zwanger van 1 tot soms wel 15 pups. Vaak hebben grotere honden grotere nesten dan kleine hondenrassen. Een teef is gemiddeld 64 dagen drachtig, maar er bestaat een grote spreiding. De dracht duurt normaliter tussen de 57-69 dagen.