Een volwassen krokodilachtige heeft maar weinig vijanden en heeft alleen te duchten van grote roofdieren. Voorbeelden zijn leeuwen en jaguars die zich op het land begevende krokodillen aanvallen en grote wurgslangen zoals de netpython.
Soms beginnen slangen wel iets op te eten wat ze later achterlaten, omdat ze erachter komen dat het te groot blijkt te zijn. Maar dat gebeurt vrij zelden. Dit is wat er echt gebeurde in Florida: de slang doodde de krokodil met succes en at hem op. Hij slikte het hele ding gewoon door.
Een krokodil is een echte carnivoor. Hij eet dan ook vlees of vis. Een nijlkrokodil is in staat om de helft van zijn lichaamsgewicht in één keer op te eten! Volwassen nijlkrokodillen eten grotere vissen, gewervelden, zoals antilopen, zebra's, jonge nijlpaarden en grotere katachtigen, zoals leeuwen.
Enorme kaken
Een krokodil heeft een enorme kaak met superveel tanden! De krokodil drijft richting zijn prooi en valt hem razendsnel aan. Als hij beet heeft, slaat hij de prooi op het water en scheurt hem aan stukken. Want kauwen kan een krokodil niet!
Als hij te warm wordt, gaat hij weer het water in om af te koelen. Als een krokodil z'n lichaamstemperatuur niet goed onder controle houdt, kan het eten in hun maag gaan rotten, en hier kunnen ze aan dood gaan. Een krokodil kan enkele weken of maanden zonder voedsel als het aanbod schaars is.
Maar onze ergste vijand – en 's werelds gevaarlijkste dier – is de mug. De kleine bloedzuiger brengt elk jaar ziekten over op honderden miljoenen mensen en ongeveer 1 miljoen mensen sterven daaraan. De mug is dan ook het dier dat wereldwijd de meeste mensen doodt.
De zeekrokodil is de gevaarlijkste krokodil die je kunt treffen. Daarmee vergeleken zijn de alligators in Florida echte watjes. Ze zijn verantwoordelijk voor heel wat meer doden dan haaien en kunnen enorm groot worden. Zeekrokodillen zwemmen ontzettend snel en kunnen ook in zoetwater voorkomen.
Alle dieren kunnen hun tong uitsteken. Behalve de krokodil. Als een krokodil dat zou kunnen, zou deze de eigen tong immers afbijten.
Een krokodil is vrij aan te schaffen, maar dient goed overwogen te worden. De prijs van een mooi formaat krokodil kan al snel in de paar duizend euro lopen. Daarnaast dient geïnvesteerd te worden in een goede leefomgeving.
Nog een culinaire tip: krokodilvlees is snel bereid en daardoor uitermate geschikt voor barbecue, grill of rooster. Krokodillen worden speciaal gekweekt voor hun vlees en huid in Zuid-Afrika, Zimbabwe, Thailand en Australië. De dieren zijn slachtrijp op twee jaar, waardoor het vlees uitzonderlijk mals en sappig is.
Over het algemeen vallen krokodillen echter geen mensen aan, en je bent alleen in gevaar als je te dicht bij de oever in de buurt komt. In Australië bijvoorbeeld, zijn fatale aanvallen van krokodillen zeldzaam, en is er meestal niet meer dan 1 dode per jaar.
Een krokodil is een reptiel. Reptielen leggen eieren. Dit is een krokodil. Een jonkie nog maar.
Alle krokodillen zien er een beetje hetzelfde uit. Hun ogen, neusgaten en oren zitten boven op hun kop. Zo kunnen ze zien, ruiken en horen tijdens het drijven in het water. Om hun ogen tegen het water te beschermen hebben ze een derde ooglid.
„Dat is ook zoiets. Mensen beweren dat het niet kan, maar ik heb anaconda's veel grotere prooien zien eten dan mensen. Een wild zwijn bijvoorbeeld en een kaaiman. Als de anaconda eenmaal de menselijke ribbenkast in elkaar heeft gedrukt, zijn we niet meer zo groot.
Pythons staan er niet om bekend mensen te eten. Doorgaans eten ze kleinere dieren, bijvoorbeeld konijnen of vogels. Pythons van deze afmetingen kunnen in principe alles eten wat ze willen, maar mensen staan doorgaans niet op hun menu.
Sommige slangen hebben gif waarmee ze een olifant zouden kunnen doden. Het is zo sterk dat ze er muizen en vogels pijlsnel mee kunnen verlammen en verorberen, want voor kleine dieren is een heel klein beetje gif al genoeg.
Duurzaam voedsel, duurzam... Het is helaas toegestaan om krokodillenvlees aan te bieden in Nederland. Het vlees van gefokte exemplaren mag worden geïmporteerd mits men voldoet aan de wettelijke eisen. Vooral in het buitenland zijn vele krokodillenfarms waar krokodillen worden gefokt voor vlees en leer.
Je kunt in Nederland een krokodil of kaaiman als huisdier houden.
In heel Europa leven in het wild geen krokodillen. Veel te koud. Krokodillen houden van warmte. In de natuur leven ze daarom meestal in tropische gebieden.
De afgifte van zuurstof uit hemoglobine is in vergelijking met andere dieren vele malen hoger, dit is een van de redenen waarom een krokodil zo lang onder water kan blijven zonder adem te halen. Het bloed van krokodilachtigen heeft een sterke antibacteriële werking.
Grote bijtkracht
Van alle nog levende diersoorten is de krokodil met 1350 kg/cm² degene met de hoogste bijtkracht. Van de zoogdieren is dit de hyena met ongeveer 500 kg/cm².
Wanneer de krokodil onder water is, komt er een vlies over zijn oog, als een soort duikbril. Zo kan hij ook onder water goed zien. Op het eerste gezicht lijkt een krokodil een sloom dier, met een buik die over de grond sleept.
Murenen kunnen tot twee meter lang worden. De meeste tijd leven ze in holtes en grotjes. Ze hebben een beschermend slijm op hun lichaam dat bij aanraking giftig is.
De gevaarlijkste dieren van Nederland zijn:
Adder. Grote pieterman. Wolf. Wild zwijn.