De lambda-waardes van isolatiemateriaal is bij een dikte van bijvoorbeeld 8 cm: Minerale wol: 0,04. Piepschuim: 0,036.
Piepschuim isoleert uitstekend en wordt in verschillende vormen gebruikt: als korrels voor het vullen van een (spouw)muur of kruipruimte, maar ook als platen om het dak of de vloer te isoleren. Een kubieke meter piepschuim bestaat uit ongeveer tien miljoen kleine bolletjes.
EPS heeft een erg goede isolatiewaarde. Dit is geen overbodige luxe als je weet dat de gemiddelde spouwmuur amper 5 cm breed is. Piepschuim heeft een lambdawaarde van 0,033 – 0,042 W/mK. Deze score is bijzonder hoog en dus prima geschikt voor toepassingen zoals na-isolatie van spouwmuren.
Glaswol: goede isolatie voor een lage prijs
De open structuur van het materiaal zorgt er namelijk voor dat geluid minder weerkaatst en beter wordt gedempt. En met een lambdawaarde tussen de 0,033 en 0,040 levert het u een gemiddelde isolatiewaarde op. Ook voor thermische isolatie dus een prima materiaal.
Er zijn dan ook een aantal isolatiematerialen waarvan we kunnen concluderen dat deze onder vrijwel alle omstandigheden de hoogste isolatiewaarde kunnen bieden voor jouw woning: Glaswol. Steenwol. EPS.
Polystyreen is waterafstotend en ongevoelig voor de aangroei van planten, schimmels en mossen en dus niet onderhevig aan rotting. Daarom wordt polystyreen in de bouw toegepast als isolatiemateriaal ter bescherming tegen hitte, koude of vocht. Het is erg licht van gewicht omdat het voor 98% uit gas bestaat.
Elk bolletje bestaat uit 98% lucht en maar 2% polystyreen. Stilstaande lucht is de beste isolator, daardoor werkt piepschuim zo goed als isolatiemateriaal. Piepschuim isolatieplaten zijn zeer licht en compact.
Bij het dubbel isoleren van een plat dak is deze methode echter allesbehalve aangeraden. De dakconstructie zit namelijk niet mee in de isolatieschil en staat dus bloot aan grote temperatuurschommelingen. Dat kan schade veroorzaken door het krimpen en uitzetten.
De isolatiedikte van woningen en bedrijfspanden is wettelijk vastgelegd in de BEN-normen. Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning nagenoeg energieneutraal zijn. De juiste isolatie is één van de vereisten. Voor zowel muren, vloeren als daken geldt een minimumdikte van 15 centimeter isolatiemateriaal.
Isolatiefolie aanbrengen
Isolatiefolie kun je op het glas plakken (raamfolie), of je spant het op het kozijn (kozijnfolie). Isolerende raamfolie kan worden aangebracht aan de binnenkant van enkel- of dubbel glas. Doorgaans wanneer glas vervangen niet mogelijk of niet gewenst is.
EPS kan goed tegen vocht, is dampdicht en toch ademend. Je kunt het daarom eenvoudig zonder onderliggende folie op het dakbeschot aanbrengen. Let je wel op dat er geen koudebruggen ontstaan. Dit zijn openingen tussen de platen, waardoor warmte toch nog naar buiten kan.
EPS isolatieplaten zijn relatief goedkoop voor de isolatiewaarde die u haalt. De gemiddelde kosten per m3 voor EPS 100 bedragen 60,- excl. BTW per M3.
Glaswol neemt geen water op. Wie met glaswol isoleert, kan alvast gerust zijn, want glaswolisolatie is waterafstotend. De vezels van minerale wol werken ongeveer als de veren van een eend: hun oppervlakte is zo klein dat ze geen watermoleculen kunnen opnemen en ze zelfs afstoten.
EPS platen zijn in het algemeen de goedkoopste platen, je betaalt rond de €10/m2 voor een plaat van 10cm. Voor PIR platen (600mm x 1200mm) betaal je tussen de 7 en 18 euro m2. XPS isolatiepanelen vallen tussen de prijscategorie van 12-16 euro per vierkante meter, afhankelijk van de dikte.
Om de vereiste waarde te behalen moet je een dakisolatie dikte nemen van 16 à 21 centimeter. Je kunt hier kiezen tussen cellulose vlokken maar halfstijve platen worden ook vaak gekozen om het dak goed te isoleren. Kijk altijd naar de lambdawaarde, hoe lager die is, hoe dunner je dient te isoleren.
Het verschil zit vooral in de prestaties. PIR is namelijk een 'verbeterde versie' van PUR. PIR verschilt van PUR door een hogere isolatiewaarde en een grotere brandveiligheid (vooral op het gebied van ontwikkeling van rookgassen). Daarnaast biedt PIR een betere dimensionale stabiliteit en een verhoogde drukvastheid.
Hoe moet je de dikte van de dakisolatie kiezen? Om aanspraak te maken op de premie moet je een RD-waarde halen van minimum 4,5 m²K/W. De dikte van het isolatiemateriaal speelt hier een rol, maar ook de lambda waarde. Glaswol moet je bijvoorbeeld minstens 16 tot 21 cm dik nemen om aan de minimum RD-waarde te komen.
Fabel 1: Je kunt je woning ook over-isoleren
Hoe dikker de isolatielaag, hoe minder warmteverlies. Al zal het extra isolerend effect vanaf een bepaalde dikte minder groot worden voor elke centimeter isolatie die je dan nog aanbrengt. Over-isoleren bestaat dus niet, slecht isoleren wel.
PIR platen of PIR renovatieplaten zijn de beste isolatiematerialen om een hellend dak van buitenaf te isoleren. Het isolatiemateriaal wordt aangebracht op een bestaand dakbeschot en biedt een effectieve manier van isoleren.
Een spantendak kun je op verschillende manieren isoleren: met samendrukbare dekens of matten van minerale wol of een ander soort isolatiemateriaal, zoals cellulose of houtwol. Deze materialen zijn eenvoudig op maat te snijden en je kunt ze gemakkelijk tussen de spanten van het dak klemmen.
[technologie en techniek] Materiaal dat energie, zoals warmte of elektriciteit, nauwelijks doorlaat. Voorbeelden zijn (droog) hout, plastic, glas en porselein.
Isoleer de onderkant van je vloer. Heb je een kruipruimte van minstens 35 cm hoog? Dan kun je het beste vanuit de kruipruimte isolatiemateriaal aanbrengen tegen de onderkant van de vloer. Bijvoorbeeld thermoskussens, platen van kurk, hout, vlas, EPS, schuim, glas- of steenwol.
Luchtspouw: noppenfolie breng je nooit direct tegen de vloer aan. Door minstens twee centimeter open te houden tussen het folie en de onderkant van de vloer isoleert deze beter. Stilstaande lucht is namelijk de beste isolator. Isolatiewaarde: noppenfolie zal je geen grote winst opleveren.