Je kind gaat gesprekken nadoen door klanken na te zeggen. Dit zijn vaak nog geen bestaande woorden, maar stukjes ervan, of iets wat erop lijkt. Je kind gaat steeds meer echte woorden gebruiken, tussen zijn gebrabbel door. De meeste kinderen zeggen hun eerste woorden wanneer zij één tot anderhalf jaar oud zijn.
Rond de leeftijd van 1 jaar komen de eerste woordjes. Niet perfect, maar wel te begrijpen. Het eerste woordje van je baby is iets dat hij of zij waardevol vindt: choco, pop, papa, mama, auto, poes,…
Rond één jaar spreken kinderen het eerste woordje, bijvoorbeeld mama, papa of bal.Al snel spreekt je kind 'één-woord-zinnen'; met één woord bedoelen ze dan een hele zin. 'Ete' betekent meestal: 'Ik wil eten,' of 'Ik wil niet eten.
Een dreumes van achttien maanden begrijpt zo'n tweehonderd woorden en korte zinnen, denk aan 'waar is je schoen' of 'pak de bal'. Het spreekt rond de vijftig woorden.
Kinderen van 13 maanden gebruiken actief gemiddeld 10 woorden en op de leeftijd van 1 jaar en 9 maanden 50 woorden.
Praat over de dagelijkse dingen waar u en uw kind mee bezig zijn en benoem alles wat u met uw kind doet. Van samen praten over boekjes, plaatjes en van liedjes zingen, leert uw kind veel nieuwe woorden. Laat uw kind ook zinnetjes aanvullen bij een boekje dat het al kent.
Je dreumes van 1,5 – 2 jaar kan:
zinnen maken van twee woorden. eenvoudige opdrachtjes uitvoeren. plaatjes herkennen. een eigen taaltje gebruiken (vroem, vroem voor auto)
Ergens tussen de 18 en 24 maanden zal ze haar eigen naam leren zeggen – voornaamwoorden volgen later pas. Hier kun je meer lezen over voornaamwoorden gebruiken.
Kinderen van deze leeftijd zien zichzelf als het middelpunt van alles. Regels en afspraken geven duidelijkheid en bieden daardoor veiligheid. Dat is in deze fase van afhankelijkheid en ontluikende zelfstandigheid erg belangrijk. Ze begrijpen steeds beter wat je zegt en bedoelt.
'Laat beginnen praten' kan dus verschillende oorzaken hebben. Vaak is er niets aan de hand en gaat het gewoon om een kind dat wat meer tijd nodig heeft. Maar het kan ook een eerste signaal zijn van een bredere ontwikkelingsproblematiek. Om die reden is vroegtijdige erkenning van taalproblemen heel belangrijk.
Als de motoriek van je baby ver genoeg ontwikkeld is, gaat hij zijn handen gebruiken als communicatiemiddel. Dit gebeurt meestal rond de zeven maanden met zwaaien en klappen.
Kinderen in de peuterleeftijd gaan steeds meer de regels van ouders begrijpen. Ze weten bijvoorbeeld waar ze wel en niet aan mogen komen. In de peutertijd leren kinderen ook om op een potje of een wc te poepen en plassen. Ze worden zindelijk, en ze gaan steeds meer dingen zelf doen.
6 tot 12 maanden
En soms klinkt het al alsof uw baby 'papa' of 'mama' zegt in zo'n brabbelreeks. Wij interpreteren 'mamamamama' als: het kindje zegt al 'mama'! Vanaf een maand of 8 gaat de baby opzettelijk communiceren. Het begrijpt het verband tussen zijn gedrag en uw reacties.
Niet of nauwelijks spreken
Elk kind ontwikkelt zich in z'n eigen tempo. Het kan echter zijn dat er een oorzaak is waarom het leren spreken moeizaam gaat. Mogelijke redenen kunnen zijn: een gehoorprobleem, een oorontsteking, een ontwikkelingsstoornis (bijvoorbeeld autisme) of een te klein aanbod van taal.
Tussen de leeftijd van 1 en 2 jaar leren kinderen elke dag nieuwe woorden. Tegen de tijd dat ze 2 jaar oud zijn, kunnen ze tot 50 woorden begrijpen. Deze woorden zijn meestal eenvoudige zelfstandige naamwoorden zoals mama, papa, eten, drinken, enz.
Baby 15 maanden: vijf woorden
Helemaal niet erg. Veel kinderen, vooral jongens, praten weinig tot de laatste helft van hun tweede levensjaar. Als je kind achttien maanden oud is, bestaat zijn woordenschat uit ongeveer vijftien woorden. Nu zijn vier à vijf woorden voldoende.
De meeste baby's gebruiken 'mama' of 'dada' als naam voor hun ouder rond de leeftijd van 7 tot 12 maanden. De eerste woordjes (anders dan 'mama' of 'dada') zeggen veel baby's rond 19 maanden. Tegen de tijd dat je kind 2 jaar is, zegt hij zinnen van 2 tot 4 woorden.
Baby 14 maanden: taalontwikkeling
Sommige kinderen praten nu al de oren van je hoofd, terwijl andere kinderen pas rond hun tweede verjaardag de eerste woordjes zeggen. Hoe dan ook leert je baby met 14 maanden steeds meer nieuwe woorden kennen, zelfs als hij ze zelf nog niet kan uitspreken.
Dat kinderen vaak eerder 'papa' dan 'mama' kunnen zeggen, is namelijk makkelijk te verklaren. Het woordje 'papa' heeft - in de meeste talen - namelijk gemakkelijkere klanken en is daarom eenvoudiger uit te spreken voor een baby.
Je dreumes kan vanaf vijftien maanden ('sprong van principes') regels leren. Door vooral die eerste uitingen van agressie tegen te gaan, voorkom je enorme agressiepieken later. Een los handje in de lucht, waarmee je dreumes aangeeft dat hij je wil slaan maar je niet aanraakt, is genoeg om hem duidelijk te corrigeren.
Mijlpalen in de hersenontwikkeling op 9 maanden
Speelt graag kiekeboe en zoekt voorwerpen die je verbergt. Volgt voorwerpen die vallen. Beweegt dingen van de ene in de andere hand en stopt graag spullen in haar mond. Neemt kleine voorwerpen vast met haar duim en wijsvinger.
Denk aan gebaren (zwaaien), wijzen, kijken, reiken, geluiden maken, huilen, ergens naar toe tijgeren of rollen. Wanneer je dit gedrag herkent, maakt dit het contact met je kind prettiger. Met ongeveer 6 maanden begint je baby te brabbelen.
Als jouw kind van 2 of 3 jaar nog niet praat, dan kun je jouw zorgen uitspreken op het consultatiebureau. Zij kunnen het dan samen met jou in de gaten houden. Bij elke afspraak zal aan je gevraagd worden welke woordjes je kind zegt en wat je kind al begrijpt.