Kipfilets moeten ongeveer 10-15 minuten koken, afhankelijk van de dikte, terwijl kippendijen en drumsticks 20-30 minuten nodig hebben. Controleer de gaarheid door een stuk kip doormidden te snijden; het vlees moet wit zijn zonder roze restjes en de kerntemperatuur moet minstens 75°C zijn.
Omdat kipdijfilet wat vetter is, blijft het sappig tijdens het koken. Gebruik een vleesthermometer om de gaarheid te controleren. Laat de kipdijfilet kort rusten voor het serveren en geniet van de rijke smaak en malsheid.
Om er zeker van te zijn dat de kippendijen gaar zijn, is het checken van de kerntemperatuur met een vleesthermometer aan te raden. Kippendijen zijn gaar bij een kerntemperatuur van 85 °C.
Als je de kippendijen wilt braden in een pan, verhit dan wat boter of olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Leg de gemarineerde kippendijen in de pan en bak ze aan beide kanten goudbruin.Zet het vuur lager en laat de kippendijen nog ongeveer 10-15 minuten sudderen, of totdat ze volledig gaar zijn.
Voor een braadkip moet je minstens een 60 minuten rekenen. Een soepkip eerder 2 uur. Schuim de soep tussendoor minstens 2 keer af met een schuimspaan. Haal de kip uit de bouillon en laat eventueel wat afkoelen.
Breng het water aan de kook op hoog vuur en verlaag dan het vuur om de kip zachtjes te laten koken. Kipfilets moeten ongeveer 10-15 minuten koken, afhankelijk van de dikte, terwijl kippendijen en drumsticks 20-30 minuten nodig hebben.
Máár, het wassen van je kip met een zuur ingredient als citroen of azijn zorgt wel degelijk voor een malser stuk vlees. Zuren verzwakken namelijk het weefsel en de eiwitten waardoor het vlees minder taai wordt.
Basiskruiden bij kip: voor wie van puur en eenvoud houdt
Deze kruiden zijn klassiekers in de keuken: peterselie, tijm, rozemarijn, paprikapoeder, bieslook en basilicum. Vergeet uiteraard ook niet smaakmakers zoals knoflook, ui, citroen of honing.
De filets kunnen naast vet stukjes pees of bot bevatten. Waar het vet mag blijven zitten, moet je de rest even wegsnijden. De kipdijfilet kun je daarna hetzelfde bereiden als kipfilet.
Door de kip op het fornuis dicht te schroeien (u kunt ervoor kiezen om de pan voor te verwarmen of niet) en de kip in de oven te garen, krijgt u een goudbruin vel en smaakvol, mals vlees.
Soms kan de paarse kleur in de botten het vlees dat ze raakt verkleuren, hoewel het vlees veilig is gegaard kan dit roze blijven. Soms komt de roze kleur van stikstofmonoxide (NO) en koolstofmonoxide (CO) van de grill.
Of een stuk kippendij gezonder is dan een kipfilet hangt mede af van hoe de rest van het voedingspatroon eruit ziet. Kippendij bevat meer vet dan kipfilet. Mensen hebben wel vet nodig, omdat dit ook nodig is voor de in vet oplosbare vitamines A, D, E en K.
Kippenvlees is gaar als het de temperatuur van 85 graden heeft bereikt. Je kan het al eten bij een lagere kerntemperatuur maar dan is de kip wel gaar maar nog niet mals.
Kipfilet koken duurt 8-12 minuten per kant op middelhoog vuur, of 25-30 minuten in de oven (180°C). Dit is korter bij gesneden kipfilet. Kippenpoten en -dijen: 30-45 minuten in de oven (180°C). Hele kip: 1-1,5 uur in de oven (180°C).
Bak de kippendijen in de airfryer op 200°C gedurende 25-30 minuten tot ze vanbinnen een temperatuur van 82°C vlakbij het bot bereiken. Serveer met aardappelpartjes, crème fraiche met een smaakje en een groene salade.
Verdeel de dij in reepjes of blokjes als je kleinere stukken wilt. Houd het vlees plat op je snijplank, zodat je het makkelijker in gelijke porties kunt verdelen. Houd de kip op zijn plek met je niet-dominante hand terwijl je langzaam en soepel door het vlees snijdt met je mes.
Kipdijfilet zit bomvol gezonde vitaminen en mineralen. En ja, het is wat vetter dan de kipfilet, maar het valt ruim binnen richtlijnen voor dagelijkse vetinname. Het past dus prima in een gezond voedingspatroon!
Kippendijen bak je ongeveer 6-8 minuten per kant op middelhoog vuur, afhankelijk van de dikte. Check altijd even of het vlees vanbinnen gaar is door de kippendij open te snijden.
Zó was je rauwe kip
Je legt de kip in koud water met witte natuurazijn of limoensap. “Wrijf de kip goed schoon”, benadrukt Shirma. Haal het vlees vervolgens uit het water en dep het droog met keukenrol. “Voor 1 kip gebruik je 1 liter koud water met 30 milliliter azijn of één uitgeperste limoen.”
Kip marineren in ketjap is supermakkelijk. Neem gelijke delen ketjap Manis en honing en voeg hier knoflook en sambal (oelek) naar smaak aan toe. Vergeet dat zuurtje niet! Gebruik hiervoor wat limoen- of limoen. Als laatste een klein beetje sesamolie en een beetje snuf versgemalen peper en mengen maar.
Door de kipfilets koud te pocheren en ze vervolgens tot het einde van het kookproces te verwijderen , wordt een perfect malse en sappige textuur gegarandeerd. Door bouillon te gebruiken wordt de smaak van de bouillon versterkt, waardoor een diepere smaakvolle soep ontstaat.
Vaak wordt de kip kort geblancheerd voordat 'ie in de wok gaat. Dit maakt het vlees nóg zachter en helpt om die zijdezachte textuur te krijgen waar de afhaalchinees om bekendstaat.
Soep of bouillon bestaat voor het grootste deel uit water. Dus met met deksel loopt het verdampte water weer in de pan, en zonder deksel verdampt het, en concentreer je je vloeistof.