Alvast heel erg bedankt allemaal! Eerst en vooral: we willen jou en je familie heel veel sterkte en moed toewensen voor de komende tijd. We vinden het prachtig dat jij dit voor je oma wil doen. Op het internet zal je sowieso veel dingen vinden.
Zeg bijvoorbeeld: “Ik moet je iets ergs vertellen…” Leg zo duidelijk mogelijk uit dat (bijvoorbeeld) oma niet meer leeft. Ze ademt niet meer, voelt niets meer, heeft geen pijn meer en heeft het ook niet koud. Wees zo eerlijk mogelijk.
Typ een persoonlijk bericht om je medeleven te betuigen, bijvoorbeeld: “Beste [Naam], Ik hoorde van het overlijden van [overledene]. Ik ben erg geschokt en ik wil je mijn oprechte deelneming aanbieden. Als je iets nodig hebt of wilt praten, ben ik er voor je. Veel sterkte in deze moeilijke tijd.”
Gemiddeld duurt een toespraak 4 minuten. Dit lijkt kort, maar is in de praktijk vaak al een hele tijd. Zijn er meerdere sprekers, zorg er dan voor dat dingen niet dubbel worden verteld, zoals een levensverhaal. Als u een levensverhaal wilt vertellen, doe dit dan in chronologische volgorde.
Een donkere, neutrale rok of jurk met donkere panty is voor dames een veilige keuze. Voor mannen is een net colbert met een donkere (spijker)broek zonder gaten of andere opvallende kenmerken gepast. Bedenk ook wat de overledene zelf mooi zou hebben gevonden. Dat is een goed uitgangspunt.
“Voor altijd in ons hart” of “We houden van je” zijn hier voorbeelden van. Stond u iets verder in uw relatie? Houdt het dan vooral neutraal. “Een laatste groet”, of de zachtere variant “Een laatste lieve groet” zijn dan zeer toepasselijk.
Zeg niet: "Dat heb ik ook meegemaakt"
Plotseling gaat het over jouw ervaringen en wordt de ander niet erkend in zijn verdriet. Zeg ook niet "Ik weet hoe het voelt" ook al heb je iets vergelijksbaars mee gemaakt. Verdriet is niet met verdriet te vergelijken. iedereen ervaart rouw en verlies op zijn eigen manier.
Je kunt iets zeggen als: “Ik ben hier voor je” of “Je bent niet alleen, ik zal aan je zijde zijn”. Je kunt ook herinneringen delen of vertellen wat die persoon voor jou betekent. Belangrijk is dat je er bent om te luisteren en om steun te bieden in deze moeilijke tijd.
Twee dagen voor het overlijden van een inwonende broer, zus, schoonzus, schoonbroer, grootvader, grootmoeder, kleinkind, van een overgrootvader, een overgrootmoeder, van een achterkleinkind, van een schoonzoon of schoondochter, van de werknemer of van zijn echtgeno(o)t(e) of samenwonende partner.
Onze ervaring is dat kinderen vanaf de basisschoolleeftijd (4 jaar) mee kunnen naar een crematie- of begrafenisbijeenkomst. Kinderen van 4 tot 6 jaar denken nog magisch, dat wil zeggen dat fantasie en werkelijkheid door elkaar heen lopen.
“In besloten kring hebben wij afscheid genomen van onze …” “Veel te snel is een einde gekomen aan het leven van onze lieve …” “Na een een rijk en voltooid leven nemen wij in alle rust afscheid van …” “Met pijn in ons hart delen wij u mede dat onze lieve … plotseling is overleden.”
Enkele voorbeelden hiervan zijn: “Gecondoleerd met het vreselijke verlies van je relatie met de overledene“, “Sterkte toegewenst in deze moeilijke tijd” of “Woorden schieten tekort, maar weet dat ik er voor je ben.” Probeer de tekst passend en oprecht te houden, zodat de ontvanger zich gesteund voelt.
U kunt zeggen: "Als er iets is waar ik bij kan helpen, aarzel dan niet om het me te laten weten." Eindig met sympathie: Sluit af met een bemoedigende boodschap, zoals "Mijn gedachten zijn bij jou en jouw familie in deze moeilijke tijd." Onderteken met uw naam: Sluit af met uw naam om de boodschap persoonlijk te maken.
Bij een crematie wordt het lichaam van de overledene verbrand.Hierbij komt veel warmte vrij, wat niet bepaald rustgevend is. Daarnaast kan het idee van verbranding bij sommige mensen ook als beangstigend worden ervaren. Daarom wordt er bij een crematie vaak niet meer gesproken van 'rust zacht'.
Deel een korte herinnering of anekdote.
In plaats van te praten over de dood of het gemis, kun je ook ingaan op het leven van de overledene. Deel bijvoorbeeld een mooie herinnering of anekdote en sluit het af met de woorden: 'Hans was een goede vent, ik denk heel graag aan hem terug.
Het is gangbaar om donkere kleding te dragen. Dit hoeft niet perse zwart te zijn, maar het is wel belangrijk om vrolijke of felle kleuren te vermijden. Hetzelfde geldt voor glinsterende stoffen of flitsende printjes. Bewaar die voor een vrolijkere gelegenheid.
Donkere kleuren staan traditioneel bekend als een teken van respect.Draag je liever geen zwarte kleding, omdat je ze misschien niet hebt, denk dan aan donkergrijs of donkerblauw. Deze kleuren worden ook vaak gedragen naar een uitvaart. Let wel op of er niets over de dresscode is vermeld in de uitnodiging.
Kies voor zwart, grijs of wit. Ook donkerblauw is een veilige keus. Niets is vervelender dan als je op de uitvaartlocatie merkt dat de uitvaart kleding die je draagt niet passend is.