De meeste kinderen krijgen tussen hun zesde en negende te horen dat Sinterklaas niet bestaat. Vroeger waren kinderen iets ouder, nu neigt het steeds meer naar rond de zes jaar. Dat hangt natuurlijk ook een beetje af van het fantasievermogen en hoe veel kinderen al in de omgeving van je kind van het geheim weten.
Op welk moment je vertelt dat de Sint niet bestaat is afhankelijk van je kind (en jouw persoonlijke voorkeuren). Aan de meeste kinderen wordt het rond een jaar of 7 á 8 verteld. Sommige kinderen zijn op jongere leeftijd al kritische denkers en pikken links en rechts van alles op waardoor ze vragen kunnen gaan stellen.
Met een twee -of driejarige is het al makkelijker feest vieren. Zij kunnen verder kennismaken met het Sinterklaasverhaal dankzij boekjes, liedjes of leuke televisieprogramma's. Door samen met hen de Sint beter te leren kennen, zullen ook zij enthousiaster worden naarmate 6 december nadert.
Begint je kind hierdoor te twijfelen, zeg dan dat hij of zij gelijk heeft en dat het inderdaad wel een beetje gek is. Vaak zoekt je kind dan zelf naar een uitleg. Zo komt hij of zij er zelf achter dat Sinterklaas niet echt is. Als je kind twijfelt, kan je beter eerlijk vertellen dat Sinterklaas niet bestaat.
Op 5 december wordt Sinterklaas op school gevierd. Op hun basisschool is het de ongeschreven regel dat kinderen tot en met groep 4 geloven in de sint (of het geheim bewaren). Loek zit in groep 4.
Sint-Nicolaas is een heilige figuur uit de christelijke religie. Een zwarte knecht als vast onderdeel van de viering is voor het eerst uitgebeeld in het prentenboekje Sint Nikolaas en zijn knecht uit 1850 van Jan Schenkman, daar als zwarte page.
Jonge kinderen weten vaak eerder dat Sinterklaas en zijn Pieten niet bestaan door oudere broers en zussen.
Wanneer is Sinterklaas geboren? Sinterklaas werd in het jaar 280 geboren, als zoontje van rijke ouders. Zijn geboorteland is niet Spanje, zoals iedereen denkt. Sint kwam ter wereld in Patara, in wat nu Turkije is.
Het feest van Sint-Nicolaas bestaat weliswaar al meer dan 700 jaar, maar veel elementen van de huidige sinterklaasviering hebben pas vanaf omstreeks 1850 vorm gekregen. Zo is de nu algemene sinterklaasavond of pakjesavond in huiselijke kring op 5 december van betrekkelijk recente datum.
Je kunt bijvoorbeeld samen naar de Sinterklaas-intocht gaan kijken (pak je baby warm in) of hem een cadeautje in zijn schoentje laten vinden (wel even samen zingen, natuurlijk). Ook kun je een soort mini-pakjesavond organiseren, met een gedicht, een cadeautje en Sinterklaas-versiering.
Sinterklaas is al heel oud, maar we weten niet precies hoe oud. In elk geval was hij rond het jaar 300 bisschop van het Turkse stadje Myra. Nicolaas werd later vereerd als heilige, en daardoor werd hij vanaf dat moment Sint-Nicolaas genoemd.
Nicolaas van Myra werd geboren in Patara te Lycië dat in Antalya, hedendaags Turkije ligt, maar in het jaar 280 bij het Romeinse Rijk hoorde.
Verjaardag? De figuur Sinterklaas is gebaseerd op de heilige Sint-Nicolaas van Myra. Veel mensen nemen aan dat 5 december de verjaardag was van de goedheiligman, maar dit is een fabeltje. Hij werd waarschijnlijk geboren in de derde eeuw na Christus, omstreeks het jaar 260, maar de precieze dag blijft een wilde gok.
Nicolaas van Myra, bisschop van het plaatsje Myra in het zuidwesten van het huidige Turkije, stierf op 6 december 342. Vanaf de dertiende eeuw wordt zijn naamdag gevierd.
Het kan ook zijn dat Sinterklaas toch gekozen heeft voor een rustige plaats om te wonen op het vasteland van Spanje zoals in het ongeveer 80 inwoners tellende dorp San Nicolás del Real Camino in de provincie Palencia in de deelstaat Castilla y León.
Steeds meer. In 2020 werd er volgens het Economisch Bureau van ING met Sinterklaas gemiddeld 84 euro per persoon uitgegeven. En dat is meer dan het jaar daarvoor, toen mensen gemiddeld 77 euro neertelden. Vanwege het coronavirus werd meer dan de helft van de cadeaus online besteld.
Ook over zijn ouders weten we het een en ander. Zo zou zijn vader Epiphanius heten en zijn moeder zou Nonna of Giovanna heten. Nicolaas was erg gelovig en dit was dan ook terug te zien in zijn leven.
Of Sinterklaas echt heeft bestaan is niet helemaal zeker. Historici vermoeden dat hij is gebaseerd op de bisschop Nicolaas. Hij leeft rond de vierde eeuw na Christus in Myra, een stad in het huidige Zuid-Turkije. Over zijn leven is weinig bekend – de eerste verhalen over hem duiken pas eeuwen later op.
Je kan hierbij denken aan kleding en schoenen. Maar het kan ook een mooie haarband zijn, sloffen, verkleedkleren, haarspeldjes of een warme muts. Iets om te lezen. Kies een boekje dat aansluit op de interesses en de leeftijdsfase van je kind.
Denk aan Sinterklaas films in de bioscoop, de slaapkamer van Sinterklaas in kastelen bezoeken of pepernoten bakken. En in bijna elke plaats hebben ze wel hun eigen intocht. Bij het Sinterklaasfeest hoort heel veel snoepgoed. Namelijk pepernoten, kruidnoten, speculaas, taaitaai en chocoladeletters.
Het verhaal dat de heilige met zijn stoomboot uit Spanje komt, verschijnt voor het eerst in 1850 in het boek van Jan Schenkman. De stoomboot was een modern vervoermiddel in die tijd, maar waarom Schenkman koos voor Spanje als herkomstland, is historici een raadsel.
Kinderen van Jehova's getuigen hebben het soms moeilijk, doordat hun gedrag stuit op onbegrip en soms pesten of intolerantie van anderen. Ze vallen op doordat ze bijvoorbeeld geen verjaardagen of Sinterklaas vieren en hun ouders vergezellen bij het van-huis-tot-huiswerk.
(2 Koningen 6:1-6) Sinterklaas lijkt op Christus doordat hij zich erbarmde over vrouwen die in de prostitutie dreigden terecht te komen (vergelijk Lukas 7:36-50) De komst van Sinterklaas op zijn witte paard lijkt op die van Christus in Openbaring 19:11-16.