Ontdooien in de koelkast De beste manier om producten te ontdooien is om het 24 uur van tevoren uit je vriezer te halen en in je koelkast te leggen. Door je product op deze manier langzaam te ontdooien behoudt het meer kwaliteit. Ook bespaar je zo energiekosten. Dek het product altijd af als je het in de koelkast zet.
Maar geen nood, het ontdooien met koud water gaat vrij snel. Een stukje vis- of kipfilet is in ongeveer 20 minuten ontdooid op deze manier, dikke stukken hebben wat meer tijd nodig. Vervang elke 20 à 30 minuten het water door nieuw koud water. Door de omgevingstemperatuur zal het immers opwarmen.
Zet een pan of bakje met kokend water in de vriezer. Hierdoor smelt het ijs sneller. Gebruik eventueel een onderzetter om de onderkant van de vriezer te beschermen. Een alternatieve methode is heet water in een plantenspuit en dit op het aangekoekte ijs spuiten.
Snel en veilig ontdooien
Je kan voedingsmiddelen vlak voor gebruik ontdooien in de magnetron of in een pan met heet water (au bain-marie). Roer regelmatig en maak de voedingsmiddelen onmiddellijk klaar. Ontdooide voedingsmiddelen opnieuw invriezen zorgt voor kwaliteitsverlies. Doe het bij voorkeur niet.
Op een hele warme zomerdag verandert dit advies naar niet langer dan een uur. Door het voedsel langere tijd ongekoeld te bewaren geef je ziekmakende bacteriën een kans. Het Voedingscentrum adviseert daarom om voedsel in ieder geval nooit te laten ontdooien op het aanrecht, op de verwarming of met warm water.
Het Voedingscentrum adviseert eten buiten de koelkast en vriezer niet langer dan 2 uur te bewaren.
Het is verleidelijk om voor warm water te gaan, maar dat verhoogt het risico op bacteriën en de binnenkant van het vlees kan zelfs al wat beginnen garen. Koud water is dus een veiligere keuze.
Sneller dan ontdooien in de koelkast: Water geleidt warmte 20 keer sneller dan lucht. Hierdoor ontdooit vlees in water een veel vlugger dan in de koelkast. Zelfs vlees dat in ijskoud water ligt ontdooit veel sneller dan wanneer je het vlees op kamertemperatuur laat ontdooien.
Er is geen exacte tijd te geven voor hoelang iets moet ontdooien.Dat verschilt sterk van product tot product. Dus: neem de tijd en kijk en voel wanneer het is ontdooid. Schep het eten tijdens het ontdooien in ieder geval 1 of 2 keer om.
Na ontdooien houdt men voor kip en vlees meestal een dag of 3 houdbaarheid in de koelkast aan. Omdat dit vlees zonder antibiotica, salmonella en ESBL is, kun je daar gerust wat dagen bij op tellen. Bederf minder snel op. Als de koelkast koud genoeg staat is het ook langer houdbaar, tot zo'n 5 dagen.
No frost moet 1x per jaar 48 uur ontdooid worden.
Wanneer de deur van de vriezer niet goed sluit of wanneer je de vriezer te lang open laat staan, komt er meer vocht binnen dan nodig is, wat voor meer ijsvorming zorgt. Doe daarom alleen maar de vriezer open wanneer je wat nodig hebt en controleer nadien of de deur wel goed sluit.
Bewaar de maaltijd na het ontdooien nog maximaal 48 uur in de koeling. Leg een (deels) ontdooide maaltijd nooit opnieuw in de vriezer. Heb je de maaltijd niet binnen 48 uur gebruikt, gooi de maaltijd dan weg.
In een koelkast die uit staat, blijft uw eten ongeveer 4 uur goed. In een halfvolle vriezer die uit staat, blijft uw eten ongeveer 24 uur goed.In een volle vriezer is dit 48 uur.
Wacht totdat al het ijs gesmolten is
Laat de deur van de vriezer openstaan en wacht tot het ijs gesmolten is. Pas als je alle koelelementen duidelijk ziet, is de diepvries ontdooid. Dit kan een paar uur duren.
Hoewel het al lang bewezen is door verschillende wetenschappers, weten heel veel mensen nog niet dat je voedingswaren het snelst en het best kunt ontdooien met koud water. Als je de etenswaren goed inpakt met plastic folie en in water legt, is de ontdooitijd een heel stuk korter dan in de koelkast.
De methode van ontdooien met koud water is gunstig wanneer een korte ontdooitijd vereist is . Bij deze methode wordt bevroren voedsel ondergedompeld in een tank met koud water bij een temperatuur boven het smeltpunt van het voedsel. Warmteoverdracht vindt plaats door het temperatuurverschil tussen het voedsel en het water.
Ontdooi vlees door het onder koud water te houden.
Leg de zak met het vlees in koud water, en vervang het water elke 30 minuten. Het bevroren vlees brengt de watertemperatuur omlaag, waardoor het ontdooien langzamer gaat als je het water niet vervangt. Ontdooi kleine hoeveelheden vlees in ongeveer 1 uur.
Op het aanrecht laten ontdooien kun je beter niet doen, bij kamertemperatuur kunnen mogelijk aanwezige ziekmakende bacteriën snel uitgroeien.
Dat bevriezen is eigenlijk het stollen van een vloeistof. Je zou zeggen dat koud water eerder bevriest omdat het sneller onder de nul graden is. Maar niets is minder waar: warm water bevriest sneller! Dat komt omdat warm water zuiverder is en minder gassen bevat.
Ontdooi voedsel in een koelkast bij 41˚F (5˚C) of lager om te voorkomen dat gevaarlijke micro-organismen groeien. Plan vooruit bij het ontdooien van grote items zoals kalkoenen - het kan meerdere dagen duren om ze te ontdooien. Onder stromend water. Ontdooi voedsel onder stromend water bij een temperatuur van 70˚F (21˚C) of lager .
Door de producten zo lang mogelijk in de kou te laten liggen, voorkom je dat de bacteriën snel kunnen groeien. Afhankelijk van wat je wil ontdooien (een hele kip, een paar kipfilets of slechts een klein stukje) duurt het gemiddeld 8-24 uur. Hierbij geldt hoe kleiner de portie, hoe sneller het ontdooit.