Teveel vitamine C is ook weer niet goed, je kunt dan darmklachten of diarree krijgen. Vitamine C halen we vooral uit de volgende voedingsproducten: Fruit (sinaasappel, citroen, kiwi en aardbei bevatten veel vitamine C) Groenten.
Als je gezond en gevarieerd eet heb je dus geen multivitaminen nodig. Sommige stoffen die vitamine A bevatten, zijn bij overmatige inname zelfs schadelijk. Wanneer je ze toch wilt gebruiken, kies dan multivitaminen speciaal voor zwangere vrouwen. Je hoeft dan geen extra foliumzuur of vitamine D te slikken.
In de zwangerschap is de behoefte aan vitamine C verhoogd van 70 naar 90 mg per dag. Bij borstvoeding heb je elke dag zelfs 110 mg vitamine C nodig. Gemiddeld krijgen zwangere vrouwen in Nederland genoeg vitamine C binnen. Vitamine C heb je nodig voor je weerstand en het bevordert de opname van ijzer.
De aanbevolen hoeveelheid vitamine C is voor een volwassene dus vastgesteld op 75 mg en de maximale hoeveelheid is 2.000 mg. Alles boven deze hoeveelheid kan als een overdosis worden beschouwd, maar gevaarlijk is het niet.
Sommige mensen hebben extra vitamine C nodig, zoals zware drinkers, of mensen die heel eenzijdig eten. Vrijwel geen bijwerkingen. Alleen bij meer dan 1500 mg per dag kunt u misselijk worden of diarree krijgen. Ook heeft u dan meer kans op een niersteen.
Een paprika bevat bijna drie keer zoveel vitamine C dan een sinaasappel. Alle soorten fruit en groente bevatten vitamine C. Spruitjes, zwarte bessen, kiwi's, rode paprika's en ook koolsoorten, zoals boerenkool, bevatten allemaal veel vitamine C. Uiteraard ook sinaasappels.
Op het etiket van de meeste vitamine C producten staat een dagdosering van één tablet van 1000 mg. Dit is veilig volgens de EFSA en kun je langdurig zo gebruiken. Als je deze dagen je immuunsysteem wilt ondersteunen, kun je prima meer vitamine C nemen.
Foliumzuur en vitamine D zijn samen de meest essentiële zwangerschapsvitamines. Je lichaam kan zelf vitamine D aanmaken onder invloed van zonlicht. Daarnaast vind je het vette vis en eieren. Omdat de botten van je ongeboren kindje nog volop in ontwikkeling zijn, is het raadzaam om extra vitamine D te slikken.
Van alle citrusvruchten bevat de sinaasappel de grootste concentratie aan vitamine C en staat deze dus hoog op ons lijstje. Behalve vitamine C zitten er dus ook veel mineralen zoals kalium en calcium in je sinaasappel.
Als je zwanger bent krijg je het advies foliumzuur (400 microgram per dag) en vitamine D (10 microgram per dag) te slikken. Daarnaast is gezond en gevarieerd eten volgens de Schijf van Vijf belangrijk. Een multivitamine-supplement is dan niet nodig.
Bronnen van foliumzuur
Vooral groene (blad)groenten zijn er rijk aan (andijvie, sla, spinazie, spruitjes en broccoli). Je vindt het daarnaast ook in peulvruchten (tuin- en sperziebonen, erwten, linzen) en sommige fruitsoorten bv. aardbeien, citrusvruchten, kiwi's en meloen.
Er zijn tabletten te koop speciaal voor zwangeren met vitamine D en foliumzuur. Handig, want je krijgt tijdens de zwangerschap tot 10 weken ook het advies om elke dag 400 microgram foliumzuur te slikken.
Als je zwanger bent, mag je niet te veel vitamine D tot je nemen. Te veel vitamine D vergroot de kans op een voedselallergie bij je kindje. Dat melden Duitse onderzoekers van de Universiteit van Halle-Wittenberg. Vitamine D is belangrijk voor je.
Het is niet nodig om extra vitamine C of bijvoorbeeld multivitamines te slikken (kijk hier welke groepen wel extra vitamines moeten slikken). Door gezond en gevarieerd te eten krijg je alle vitamines binnen die je nodig hebt.
Sommige mensen zweren bij tot 1000 mg vitamine C extra per dag om hun weerstand tegen verkoudheden en andere ongemakken op te krikken. Dit is vrijwel zinloos, tenzij u een extreme sportinspanning op het oog hebt.
Als je zwanger wilt worden, is het verstandig om foliumzuur en vitamine D te gaan slikken. Zo bouw je al een voorraad op voor als je zwanger bent. Foliumzuur verlaagt de kans op een open ruggetje, hazenlip of open gehemelte bij je baby.
Vanaf je veertiende week tot dat je zevenentwintig weken zwanger bent zijn calcium, vitamine D en magnesium extra belangrijk. Let op: calcium kan ook bekende zwangerschapsklachten, zoals een hoge bloeddruk voorkomen.
Vitamine C zorgt ervoor dat wondjes sneller genezen, onze natuurlijke weerstand op peil blijft, waardoor je minder snel ziek wordt, maar ook sneller geneest. Dit werkt door in de huid. Vitamine C helpt je lichaam, dus ook je huid met de aanmaak van collageen, dat zorgt voor stevigheid en minder rimpels.
Een vitamine C-tekort is vandaag de dag eerder zeldzaam aangezien onze voeding meestal voldoende van deze vitamine bevat. Wanneer een tekort zich toch voordoet, kun je dit merken aan symptomen zoals gewichtsverlies, een lage weerstand, vermoeidheid, een slechte genezing van blauwe plekken en wondjes en gewrichtspijn.
Ascorbinezuur is de vorm van vitamine C die het best is onderzocht. Deze vorm komt van nature voor in voeding en wordt goed opgenomen door je lichaam. Ascorbatencomplex is een samenstelling van ascorbinezuur met mineralen. De mineralen maken het supplement minder zuur.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Een hoop mensen weten wel dat de kiwi nog net iets meer vitamine C heeft dan een sinaasappel (per 100 gram). Toch redt de kiwi het niet om het goede antwoord te zijn. Een kiwi bevat 79 mg vitamine C per 100 gram. Let wel, dat is dus grofweg nog steeds 55% meer vergeleken bij een sinaasappel.