De lengte van spaan of riem en het oppervlak van het blad zijn een kwestie van persoonlijke voorkeur. Over het algemeen is een riem of spaan ongeveer een halve bootslengte lang. Bij grote boten natuurlijk wat minder, bij kleine boten wat meer.
Een roeiriem, kortweg riem genoemd, wordt gebruikt om zich met een schip of boot over het water voort te bewegen. Op studentenroeiverenigingen wordt vaak het woord paal gebruikt voor een riem. De beweging die met een riem wordt gemaakt heet roeien.
De roeiboot van de binnenschipper is de bijboot. Vroeger in de vorm van de houten Hollandse roeiboot, later in de vorm van de stalen schippersvlet. Tegenwoordig worden deze boten van kunststof gemaakt en is de aanvullende eis dat ze zo veel mogelijk van brandvrij materiaal zijn.
Je kan roeien in diverse boten. Zo is de skiff geschikt voor één persoon en hierbij roei je altijd met twee zogenaamde 'riemen'. Bij boten met twee of meer roeiers zijn er twee opties: of elke roeier heeft één riem (boordroeien) of iedere roeier heeft twee riemen (scullen).
Roeien is een sport waarbij met behulp van roeiriem een roeiboot vooruit gestuwd wordt. Roeien onderscheidt zich van kanoën omdat de roeiers tegengesteld aan de vaarrichting kijken. Ook levert de boot het draaipunt voor de roeiriem, terwijl bij kanoën de peddel geen verbinding met de boot heeft.
Afmetingen. De boot is 11 m. lang en 78 cm. breed, ongeacht de rompvorm.
Een skiff is een eenpersoons-roeiboot. Het is een smalle roeiboot met een zeer speciale vormgeving, bedoeld om de weerstand in het water zo klein mogelijk te maken. Om in een skiff te roeien heeft de roeier een goede techniek nodig, het is belangrijk een goede balans te kunnen houden.
Ook: riem of roeiriem. Staak voorzien van een verbreed en plat uiteinde om een vaartuig voort te bewegen.
De verschillende Skiff die te koop staan op Botentekoop kosten tussen de 1.750 € en 42.500 €.
De boot is 17,5m lang en 90cm breed.
C4 (32,4 x 22,9 cm) wordt regelmatig gebruikt wanneer er een groot pakket ongevouwen A4'tjes verstuurd moet worden.
Roeimarathons zijn wedstrijden van meer dan 50 kilometer. Dat klinkt als heel lang, maar uitgaande van een gemiddelde snelheid van zo'n 12 kilometer per uur komt het neer op zo'n 4 uur roeien. Daarbij mag in ieder geval met de stuurman gewisseld worden.
Om deze zomer in de olympische finale wereldkampioen en favoriet Duitsland nog meer tegenstand te kunnen bieden, kwamen ze met een nieuw trainingsmiddel: motortjes. Door twee exemplaren op de boot te bevestigen, kan voor langere tijd op techniek worden getraind bij een topsnelheid van 23 kilometer per uur.
Deze boot heeft een enorm degelijke bouwwijze met een flens rondom. Geschikt voor instructie, training, omslaan en jeugdwedstrijden. Onderhoudsvrij (buiten stallen is geen probleem) en licht van gewicht (ongeveer 17.5 kg).
In een paar minuten per dag op de roeimachine verbrand je meer calorieën dan je zou doen op een machine waar je niet zoveel spiergroepen bij gebruikt. Wil je veel gewicht kwijtraken? Door te zitten tijdens het roeien heb je minder druk op je gewrichten en wel een superieure workout.
Roeien. Roeien verstevigt en traint het volledige lichaam. Mits een correcte houding is het zelfs goed voor de rug, omdat roeien de romp traint, met name de buik- en rugspieren.
De roeimachine staat waarschijnlijk te verstoffen in een hoekje in je gym, maar eigenlijk is dit cardio-apparaat de perfecte full-body training. Tijdens het roeien gebruik je al je spieren, van je armen, tot je core en je benen. Hierdoor zal je hartslag door het dak gaan.
Roeien geldt als een van de zwaarste sporten die er zijn. Tegelijkertijd is het een sport die je tot op hoge leeftijd kunt blijven beoefenen.
Niet veel sportbonden kunnen dat zeggen: dat ze jaarlijks hun ledental zien groeien met 800 à 900 sporters. De Koninklijke Nederlandsche Roeibond (KNRB) kan het wel. Het aantal leden is sinds 2009 gestegen van 27.000 naar 34.000 leden.
Een stuurman in de boot zorgt er dan voor dat de roeiboot recht in deze baan komt te liggen. Ook zorgt hij ervoor dat de roeiers recht blijven varen in de baan, wanneer de wedstrijd is gestart. De roeiers zitten namelijk met hun rug naar de finish toe, dus ze zien niet precies waar ze heen varen!
Bewijs van afwezigheid ( = ALIBI)