Tefal SV8055 Anti-Calc - Als gebruiksgemak bij jou bovenaan staat, kies dan voor dit strijkijzer. Philips Azur Avanced - Strijk je niet veel, maar wil je wel goede resultaten, dan is dit strijkijzer ideaal voor jou.
Bij het uitzoeken van een stoomstrijkijzer kun je ook letten op de inhoud van het waterreservoir. Hoe grote de inhoud, hoe hoger de stoomopbrengst en hoe sneller de kreukels verdwijnen. Gemiddeld meet de inhoud van een reservoir 0,3 liter. Sommige reservoirs kun je loshalen en vullen onder de kraan.
Waar je op moet letten bij de aankoop van een strijkijzer
Het gemiddelde strijkijzer heeft een vermogen van 2000 watt. Daarnaast is de strijkzool belangrijk.
Levensduur: maximum 3 jaar.
Let vooral op de hoeveelheid stoom die een strijkijzer kan produceren. Hoe groter het stoomdebiet (g/min), hoe meer stoom het ijzer kan vrijgeven. Dat is ideaal om de vezels te hydrateren en soepel te maken. Een strijkijzer met een groot stoomdebiet ontkreukt dus gemakkelijker.
Snelheid. Een stoomgenerator stoomt krachtiger en strijkt daardoor sneller de kreukels glad. Je moet wel langer wachten totdat al het water is opgewarmd en het apparaat strijkklaar is. Het kost een stoomgenerator al gauw 2 minuten om stoom te maken, terwijl een strijkijzer binnen 50 seconden klaar is.
Hoe krachtiger de stoomstoot, hoe makkelijker het strijken gaat. Bij veel stoomstrijkijzers kun je de hoeveelheid stoom die je nodig hebt zelf bepalen per kledingstuk. Het handige van een reisstrijkijzer is dat deze bij het handvat opgeklapt kan worden en zo eenvoudig mee te nemen is.
Strijkijzers - Druppelstop
De druppelstop zorgt ervoor dat er geen water uit de zool van het strijkijzer lekt tijdens het strijken.
De Eco-stand is handig voor bijvoorbeeld synthetische stoffen, zijde en wol, waar niet veel stoom voor nodig is. Deze stand levert een energiebesparing van meer dan 30% op (in vergelijking met de normale stand).
De hoeveelheid stoom bepaalt voor een deel het strijkresultaat. Dit wordt weergegeven in grammen per minuut (g/min). Stoomgeneratoren produceren meer stoom (gemiddeld 90 g/min) dan stoomstrijkijzers (gemiddeld 35 g/min) en strijken iets beter glad.
Kleding met 2 stippen kun je warm strijken en kleding met 3 stippen kun je heet strijken. Het voordeel van warm strijken is dat het strijken iets sneller gaat. Maar met koud strijken kom je er uiteindelijk ook. Voor het strijken van overhemden geldt dat de meeste katoenen overhemden heet gestreken kunnen worden.
Bij het kopen van een stoomgenerator zijn er twee belangrijke zaken waar je op moet letten. Dat zijn de stoomdruk en de stoomstoot. De stoomdruk is ook wel de 'stoomopbrengst', de hoeveelheid stoom die wordt uitgestoten uit de strijkbout op het moment van strijken.
Een kledingstomer is in veel gevallen geen complete vervanging voor je strijkijzer. Zo verwijder je met een handstomer geen hardnekkige kreukels, omdat de continue stoomproductie over het algemeen te laag is. Bedenk daarom vooraf waarvoor je de kledingstomer gebruikt.
Meng 1 kopje water met 1 kopje (schoonmaak) azijn en giet dit in je strijkijzer. Verwarm het strijkijzer en druk daarna een paar keer op de stoomknop. Zet het strijkijzer uit en laat het mengsel ongeveer een uur inwerken. Laat je strijkijzer leeglopen en spoel verschillende keren na met schoon kraanwater.
Gedemineraliseerd water wordt gebruikt om te strijken en is verkrijgbaar in flessen of jerrycans. Het heeft als voordeel dat er na verdamping geen vaste stoffen achterblijven. Dat betekent dat er bij het strijken geen 'droogrest' ontstaat die de stoomgaatjes van uw strijkijzer kan verstoppen.
Waarom mag ik geen gedestilleerd water in mijn stoomstrijkijzer gebruiken? Gedestilleerd water is schadelijker voor het strijksysteem gebleken als het in een geïsoleerd systeem wordt gebruikt. Het bevordert corrosie zelfs meer dan gewoon kraanwater!
Ja, je kunt wol strijken als het nodig is, zolang je maar extra voorzichtig bent. Gebruik je een strijkijzer, leg dan een doek onder de strijkbout om te voorkomen dat deze de wol te heet maakt en vlekken achterlaat. Een stuk kaasdoek of een katoenen theedoek is ideaal.
Automatische temperatuurregeling
Het strijkijzer herkent zelf de stof die je gaat strijken en past daar automatisch de temperatuur, maar ook de stoomfunctie op aan. Alles wordt automatisch ingesteld en het maakt dus niet uit of je eerst een dikke jeans strijkt en daarna een zijden blouse.
Met stipt op numer 1 staat de Philips GC9640/60. Door de Consumentenbond is hij als best getest. Deze krachtpatser stoomt je kleren in een mum van tijd klaar. Ideaal dus wanneer je haast hebt en je wilt nog even gauw je favoriete outfit klaarstomen.
Beste uit de Test: Tefal GV9560 Pro Express Ultimate Care
Deze stoomgenerator van Tefal is vooral erg goed in het gladstrijken van lichte stoffen. Dat doet hij bovengemiddeld goed. Het gladstrijken van katoen gaat ook goed, maar niet meer dan gemiddeld.