Bij de meeste rassen is het in de eerste dagen wel nodig om bij de warmteplaat nog enkele dagen met een warmtelamp bij te verwarmen. Gebruik geen dik vetbed op een warmteplaat, want dan bereikt de warmte uw pups onvoldoende en kan in sommige gevallen de plaat oververhit raken.
Als de pups door de moeder niet warm gehouden worden biedt een warmtelamp uitkomst. De eerste vier - vijf dagen is een temperatuur van rond de 26 tot 28 graden het beste, geleidelijk dalend tot 26 graden in de tweede week, 23 - 26 graden in de derde week en 23 graden in de vierde week.
De ideale omgevingstemperatuur in de directe omgeving van de pups is 29-32°C. Voor de teef ligt de ideale temperatuur een stuk lager. In een goed geïsoleerde werpkist wordt dan ook meestal een temperatuur van 24-27°C aangehouden.
Warmtelamp pups: Puppies hebben warmte nodig om op temperatuur te blijven. Wanneer de moeder niet in de buurt is zal er gebruik gemaakt moeten worden van bij voorkeur een rode warmte lamp voor pups. 150 of 175 watt is voldoende.
Op 6 weken wordt de pup als het goed is gevaccineerd bij de fokker. Deze basisenting wordt herhaald op 9 en 12 weken. Pas na de enting op 12 weken mag u met de pup naar de uitlaatveldjes. Daar ligt immers veel ontlasting en is de kans op infecties groter.
Loop het laatste rondje vlak voordat jullie gaan slapen en zorg dat in ieder geval één van de uitlaatrondes minimaal een half uur duurt. Extra tip: Wacht met je hond uitlaten tot minimaal een uur na zijn maaltijd om de kans op een maagtorsie te verkleinen.
Vanaf de leeftijd van 3 weken is de werpkist, hoe ruim deze ook is, te klein voor de pups De pups moeten de kist zelfstandig uit kunnen en de wereld gaan ontdekken. De wereld buiten de kist moet veilig onderzocht kunnen worden.
Over het algemeen is het wel aan te raden om de heater zo op te hangen dat deze richting je gezicht straalt. Mensen ervaren warmtestraling van voren vaak als fijner. Denk maar aan de warmtestraling van de zon, hier zitten we vaak ook liever met ons gezicht naar toe.
Hang de warmtelamp om te beginnen op minimaal 50 cm hoogte boven de liggende teef. Controleer de temperatuur met een thermometer en bepaal dan of de lamp omhoog moet of niet. De keramische lamp, of wel warmtestraler genoemd: Deze lamp geeft geen licht, waardoor alle vermogen omgezet wordt in warmte.
Puppy's kunnen minder goed tegen de kou dan honden van een paar jaar oud. Oude honden zijn ook extra kwetsbaar, omdat ze hun lichaamstemperatuur minder goed kunnen reguleren. Is uw hond ziek? Kijk dan goed uit bij koud weer.
Op 10 dagen tijd moet hun geboortegewicht verdubbeld zijn. Bij teven rond 5 kg zullen de pups rond de 150 gram wegen bij de geboorte en moeten ze zo'n 20 gram per dag bijkomen. Teven rond de 10 kilo zullen pups van ongeveer 200 gram op de wereld zetten. Ze moeten zo'n 30 gram per dag bijkomen.
In verhouding bestaat het lichaam van een pup uit meer water dan het lichaam van een volwassen hond, wat de kans groter maakt op uitdroging. Zorg er daarom voor dat je pup dagelijks vers drinkwater heeft. De vuistregel is dat een hond ongeveer 50 ml water per kilogram lichaamsgewicht drinkt per dag.
Als je puppy 2 kilo weegt, dan heeft zij 210 x (2) 0,75= 353 kilocalorieën per dag nodig. Als je puppy 5 kilo weegt, dan heeft zij 210 x (5) 0,75= 702 kilocalorieën per dag nodig. Als jouw puppy 10 kilo weegt, dan heeft zij 210 x (10) 0,75= 1180 kilocalorieën per dag nodig.
In hun eerste levensweek moeten pasgeboren puppy's om de 2 uur worden gevoed. Dus uw pasgeboren puppy moet de hele dag om de twee uur poepen. Uw pasgeboren pups hebben ook een of twee nachtelijke voedingen nodig, afhankelijk van hoe goed de honden slapen.
Brinta met melk voor puppy's
Je hoort vaker dat puppy's Brinta met melk krijgen. Dit klopt, dit behoort tot het eerste vaste voedsel van jonge honden.
Teveel warmte laat de isolatie van de draden smelten, met kans op brand. Maar het meeste gevaar zit in het niet goed gelijkrichten. De leds flikkeren dan op rimpelspanning.
Een infrarood lamp wordt ook wel een warmtelamp genoemd, omdat de lamp warmte afgeeft die je lichaam verwarmt. Je kunt het licht dan op een plaats op je lichaam richten waar je pijn hebt. De warmte van de lamp zal dan de pijn verlichten. Niet alleen je huid wordt verwarmd, maar het infrarode licht gaat dieper dan dat.
De verwarmingslampen zijn er in een rode variant en een witte variant, beide soorten hebben infrarood straling. Voor puppy's, kuikens, lammetjes, kalfjes, kittens etc. kun je het beste de rode variant gebruiken. Deze geeft minder scherp licht en is daarom wat vriendelijker.
Het is verstandig om de pups te merken met bijvoorbeeld nagellak of een wollen bandje, zodat ze allemaal goed uit elkaar gehouden kunnen worden. Je kunt hiervoor ook de gekleurde bandjes van Trixie gebruiken. Weeg de pups de eerste paar dagen elke 12uur, en daarna elke dag totdat ze ongeveer 4 weken oud zijn.
Op de bodem van de werpkist leg je best iets dat niet te hard schuift. Ideaal is golfkarton. Hier hebben de pups grip op en het is niet giftig. Neem je kranten, dan kan je er best een goed wasbaar deken overleggen.
Bereid je voor door voldoende oude kranten in huis te hebben. Zo kun je de werpkist meerdere keren per dag verschonen. Zowel bij teven als poezen zorgt de moeder voor een schoon nest, totdat de kleintjes gaan lopen.
Wat kan je doen als pup veel blaft, jankt piept of huilt in de bench? Laat het idee los dat de pup per se in de bench moet als je ziet dat de pup dit niet fijn vindt. Ga eens na waarom je een bench gebruikt en of het niet op een andere manier kan. In een bench zit een hond opgesloten en heeft hij geen keuze.
Zorg wel dat je er de eerste tijd 's nachts nog even een keer uitgaat om hem zijn behoefte te laten doen. Laat hem dit doen en besteed verder niet te veel aandacht aan je pup. Vanaf dat ze een week of tien zijn kunnen de meeste pups de nacht al doorslapen.