Het is belangrijk om geleidelijk over te gaan op ander voer. Voor de overstap op ander voer wordt aangeraden om een gewenningstijd van zes dagen aan te houden. Wanneer je overstapt van een krokante brok naar een andere krokante (geëxtrudeerde) brok kun je het voer geleidelijk mengen.
Het kan zijn dat je hond reageert op de verandering en hierdoor diarree krijgt. Dit mag een aantal dagen duren maar mag niet te erg worden, en moet na een aantal dagen wel weer over gaan! Is de ontlasting alleen wat zachter dan normaal? Geen probleem, dit wordt na een paar dagen vanzelf weer normaal.
Het is belangrijk dat het overgaan op ander voer langzaam en stap voor stap gebeurt. Om te beginnen geef je een kwart van het onbekende voer in het voer dat je hond gewend is. Dan doe je er gedurende 2 weken steeds wat meer nieuw voer bij, totdat je viervoeter enkel nog het nieuwe voer voorgeschoteld krijgt.
Goed kauwen
Omdat krokante brokken harder zijn, kauwen honden en katten er goed op. De keuze voor een geperste of krokante brok hangt vooral van je hond af. De ene hond kan beter overweg met een geperste brok, de andere juist weer met een krokante brok. Veel honden doen het ook goed op beide soorten.
Vlees (vers en verhit) is beter te verteren dan brokken. Vers-vlees diëten bevatten daarnaast weinig vezels. Dat is de reden dat honden en katten op een vers vlees dieet weinig ontlasting produceren. Dat kan een voordeel, maar ook een nadeel zijn: er zijn honden die obstipatie krijgen van een vlees dieet.
Een ander voordeel is dat als de hond alleen hondenbrokken eet, er minder gebitsproblemen zullen ontstaan. Dit laatste geldt meer voor geëxtrudeerde brokken dan voor geperste brokken, omdat geëxtrudeerde brokken pas in de maag oplossen. Een ander voordeel is dat hondenbrokken lang bewaard kunnen blijven.
Wat we u wel willen aanraden, is om nooit geperst en krokant door elkaar te mengen. De maag van de hond vind het niet prettig om beide soorten brokken tegelijk te moeten verwerken en de hond kan hier buikpijn van krijgen. Wilt u dus overstappen van krokant naar geperst of andersom, doe dit dan in een keer.
In principe kan dit, maar brokken worden anders verteerd dan vers vlees. Brokken vragen een andere zuurgraad van de maag en hebben andere enzymen nodig dan vers vlees. Voor de vertering kunt u brokken en vers vlees beter niet tegelijk geven, zeker niet als uw huisdier een gevoelig verteringssysteem heeft.
Blikvoeding bevat veel vocht, waardoor honden veel minder hoeven te kauwen dan bij brokjes. Vooral oudere honden kunnen last hebben van het gebit tijdens het eten. In dat geval kun je beter blikvoer geven!
We adviseren om eten, en zeker droogvoer, in de originele verpakking te bewaren. Onze zakken zijn speciaal ontworpen om de brokjes langer vers te houden zonder dat het de voedingswaarde aantast. Een ongeopende zak brokken blijft 24 maanden goed, een geopende zak 3 maanden.
Thuis remedies voor de hond met diarree? Naast licht voedsel met rijst, wortels en kip kan het ook helpen om te vasten. Meng de bovenstaande ingrediënten langzaam met het hondenvoer dag in dag uit. Bovendien moet de hond veel vocht opnemen.
De acute vorm duurt maximaal ongeveer een week en wordt meestal veroorzaakt door parasieten zoals wormen, ontwormingsmiddelen, verandering van voeding, bedorven voedsel, vervuild water of een virus. Als je hond gezond is, gaat de dunne ontlasting meestal vanzelf over.
TotalCare Super Compleet is een vers diepvriesvlees speciaal ontwikkeld om in de natuurlijke behoeften van je hond te voorzien. Puur vlees, granen en groenten, oliën en vetten, aangevuld met natuurlijke vitaminen en mineralen maken dit een gezonde maaltijd voor iedere hond.
Gekookt vlees heeft geen zin voor een hond. Alle voedingsstoffen als vitaminen, mineralen en goede bacteriën zijn dan dood gekookt. Gekookt vlees, daar heeft een hond niets aan, hij kan hier niets mee en is ongezond.
Je kunt je hond ook alleen vers vlees geven, zolang het maar een complete voeding is. Een complete voeding bevat alle ingrediënten die een hond nodig heeft om gezond en actief te kunnen leven. Dus ook plantaardige ingrediënten zoals groente en fruit. Vers vlees bevat bacteriën die voor een sterke afweer zorgen.
Natvoer is gesteriliseerde voeding met 70%-80% vocht. Het voer wordt door middel van hete stoom gesteriliseerd, en het wordt daarom ook wel gestoomd voer genoemd.
De geperste brok
Geperste hondenbrokken zijn compact en geconcentreerd. Alle voedingsstoffen worden bij elkaar geperst zonder dat er lucht in de brokken komt. Deze hondenbrokken nemen zowel in de verpakking als in de maag minder ruimte in. Je hoeft dus ook minder te voeren!
Circa 1 - 1,2% van het lichaamsgewicht (vuistregel), afhankelijk van de activiteit van de hond. Zoals bovenstaand schema al aangeeft mag je bij een pup de dagelijkse hoeveelheid verdubbelen, verdeeld over meerdere maaltijden per dag, een oudere minder actieve hond voer je minder dan de aangegeven hoeveelheid.
Farmfood HE is een geperste brok die met zorg is samengesteld. De samenstelling is naar mijn mening niet ideaal, ik vind namelijk dat er vrij weinig vlees en erg veel koolhydraten inzit. De brok bestaat voor ongeveer de helft uit granen, dit geldt ook voor de andere geperste brokken van Farmfood.
Natvoer is licht verteerbaar en bevat vaak maar de helft van het aantal calorieën in vergelijking met droogvoer. Je hond zal dus minder snel te dik worden. Doordat nat hondenvoer veel vocht bevat, is de kans op urineweginfecties kleiner dan bij het gebruik van droog hondenvoer.
Gezonde fruitsoorten voor je hond zijn: ananas, appel, banaan, bramen, bosbessen, mango, watermeloen, meloen, perzik, peren, aardbeien, frambozen of blauwe bessen. Let er wel altijd op dat je de pitten uit het fruit haalt. Deze zijn namelijk niet goed voor je hond.
Als mensen kunnen we door ons uitgebreide smakenpalet voorkeur geven aan verschillende smaken. Maar voor alle honden geldt: zij geven de voorkeur aan zoet smakend voer. Dit is ook de reden waarom je op sommige verpakkingen suiker of fructose ziet staan. Je hond herkent de smaken zuur en bitter goed.