De Pools oogarts Zamenhof (1859-1917) legde in 1887 de basis voor het Esperanto, vanuit de bekommernis een universele taal te ontwikkelen. Nog geen tien jaar voordien had ook de Duitse priester Schleyer een dergelijke onderneming op het getouw gezet met de lancering van het Volapük, eveneens een kunsttaal.
Het werd in 1887 gelanceerd door de Poolse oogarts L.L. Zamenhof. Reeds als scholier werkte Zamenhof een taalproject uit, maar pas dank zij de financiële steun van zijn schoonvader slaagde hij erin zijn project te publiceren. Het verschijnen van La Unua Libro wordt algemeen als de start van het Esperanto beschouwd.
Esperanto is een ontworpen taal (kunsttaal) en is als zodanig dus niet verwant aan andere talen, maar de meeste elementen zijn aan "gewone" natuurlijke talen ontleend. De klanken en woordenschat zijn grotendeels gebaseerd op de in Europa gesproken Indo-Europese talen.
Esperanto is een bedachte taal die in 1887 gemaakt werd zodat mensen uit alle landen met elkaar konden praten. Een internationale taal dus. Esperanto heeft een eenvoudige grammatica, zodat mensen het makkelijk kunnen leren. De klanken zijn een mengelmoes van Europese talen.
Volgens het Guinness Book of Records zijn de moeilijkste talen het Tabassaran in de Kaukasus omdat deze taal maar liefst 48 naamvallen kent; de Noord-Amerikaanse indianentaal Haida, die met 70 de meeste voorvoegsels ter wereld heeft; Amale uit Papoea-Nieuw-Guinea, de taal met de meeste werkwoordsvormen: meer dan 69.000 ...
Esperanto leren duurt, voor een zelfde communicatievaardigheid, ongeveer één tiende van de tijd die nodig is om een andere taal te leren. Het helpt natuurlijk om al een andere vreemde taal te kennen, en het helpt als één van de gekende talen behoort tot de romaanse, germaanse of slavische taalgroep.
Het Mandarijn is de meest gesproken taal in de wereld tot nu toe, met 1,120 miljard moedertaalsprekers.
Esperanto is een kunsttaal, ontworpen door de Poolse oogarts Lejzer Zamenhof (1859-1917). Zijn doel was een logisch taalsysteem te maken, dat heel makkelijk te leren is. Esperanto wordt inmiddels in meer dan 120 landen gesproken en heeft rond de twee miljoen sprekers (bron: Wikipedia).
Uitvinder van een wereldtaal - Lejzer Zamenhof
Zamenhof bedenkt het Esperanto en zal de wereldwijde acceptatie en verspreiding van de kunsttaal tot zijn levensdoel maken. Als kind van Joodse ouders groeit hij op in het destijds Russische stadje Bialystok waar zowel Russen, Polen, Joden, als Duitsers wonen.
Esperanto is ontworpen om de makkelijkste taal op aarde te zijn, en daar is het tot op zekere hoogte in geslaagd. Het is geheel regelmatig in zijn slechts zestien grammaticaregels, en wint in dit opzicht van de meeste andere talen.
Esperanto [kunsttaal] {1899} in het esperanto betekent het woord zelf 'de hopende', van esperanto esperi [hopen] (gebaseerd op latijn sperare [hopen]); het is tevens de schuilnaam van de uitvinder ervan, de Pool dr. Lazarus Ludwig Zamenhof (1859-1917), die de taal Lingvo Internacia had gedoopt.
Omdat de lokale bevolking hun eigen taal sprak, werd besloten dat er een universele taal moest komen. Door de toenemende handel werd communicatie belangrijker dan ooit te voren. Omdat het Engels in alle uithoeken van de wereld al werd gesproken, groeide het uit tot wereldtaal.
Het huidige aantal officieel erkende Europese talen staat nu op 24, te weten; Bulgaars, Deens, Duits, Engels, Ests, Fins, Frans, Iers (Gaelic), Grieks, Hongaars, Italiaans, Kroatisch, Lets, Litouws, Maltees, Nederlands, Pools, Portugees, Roemeens, Sloveens, Slowaaks, Spaans, Tsjechisch en Zweeds.
90% spreekt Engels; 71% spreekt Duits; 29% spreekt Frans.
Engels. Het zal je niet verbazen dat Engels over het algemeen gezien wordt als de makkelijkst te leren taal. Dit komt voornamelijk doordat vrijwel alle films, series en muziek die we zien en luisteren, in het Engels zijn. Hierdoor pikken de meeste mensen heel snel deze taal op.
Nog geen dertig mensen over heel de wereld spreken het Tobiaans. Daarmee is het Tobiaans zowat de minst gesproken taal ter wereld. De taal heeft heel wat gelijkenissen met het Sonsorolees, een taal die gesproken wordt op een kleine eilandengroep even naar het noorden, eveneens in Palau.
Wat is de jongste taal ter wereld? Volgens taalkundigen is de jongste taal ter wereld Afrikaans, gesproken in Zuid-Afrika. De taal komt uit de Germaanse talenfamilie en stamt af van Nederlandse en Duitse protestanten die op de vlucht waren voor vervolging door de rooms-katholieke kerk in de 17e eeuw.
Japans. Voor mensen die Engels spreken, of talen in dezelfde vorm als Engels, is Japans één van de moeilijkste talen om te leren. Dit komt door verschillende factoren: niet alleen de taal zelf is vrij complex.
Er zullen genoeg mensen zijn die Pools van A tot Z onder de knie hebben. Waarschijnlijk vooral omdat ze er geboren zijn. Maar door de moeilijke uitspraak van de woorden en de vele onbekende tonen zorgt ervoor dat Pools een enorm lastige taal is.
Op het internet circuleert een lijstje van moeilijke talen waarin het Nederlands op de 20ste plaats staat, na het Chinees, Arabisch, Hongaars en IJslands, maar voor het Engels, Duits en Spaans.
Of er een maximum aantal talen is dat een mens kan leren, is onbekend. Volgens de Braziliaanse uitgave van het World Book of Records is de Libanees Ziad Fazah, die in Brazilië woont, met 58 talen recordhouder.
1. Engels (1,132 miljoen sprekers) Net als Latijn of Grieks vroeger, is Engels vandaag de dag de universele taal.