Aantal dagen verlof bij overlijden Het verlof bij overlijden in de tweede graad is in de meeste gevallen 2 dagen. De dag van het overlijden en een dag voor de begrafenis of crematie. Het verlof bij overlijden in de derde graad is in de meeste gevallen 1 dag, de dag van de begrafenis of crematie.
In de meest gevallen staat in de cao dat u voor het overlijden van een bloed- of aanverwant in de eerste graad vier dagen verlof krijgt (vanaf het moment van overlijden tot aan de uitvaart).
Als je calamiteitenverlof of kort verzuimverlof wilt opnemen vanwege een sterfgeval, meld dit dan zo snel mogelijk bij je werkgever. Je geeft daarbij aan hoe lang je denkt dat het ongeveer gaat duren. Je salaris wordt gewoon doorbetaald. Er geldt geen maximum aantal uren calamiteiten- of kort verzuimverlof per jaar.
Overlijdt een echtgenoot/partner, bloed- of aanverwant in de 1e graad (ouders, kinderen) dan krijg je vier dagen. Voor bloed- of aanverwanten in de 2e graad (grootouders, kleinkinderen) twee dagen, en voor bloed- en aanverwanten in de 3e en 4e graad (ooms en tantes, achterneven en achternichten) één dag.
Wettelijk verlof
ouderschapsverlof;adoptieverlof of pleegzorgverlof;zorgverlof (kortdurend en langdurend);calamiteitenverlof en kort verzuimverlof.
Artikel 44:1:1:1 Duur buitengewoon verlof bij overlijden bloed- en aanverwanten. Bij overlijden van echtgenoot of geregistreerd partner, ouders, pleegouders, stiefouders, schoonouders, kinderen, pleegkinderen stief- en aangehuwde kinderen: vier werkdagen.
Vaak ligt de keuze niet bij jezelf, maar bij de nabestaanden en de wensen van je collega. In sommige gevallen wordt er bewust voor gekozen om geen collega's uit te nodigen. Twijfel je of je wel of niet kunt gaan? Dan kun je eventueel contact opnemen met de nabestaanden, via social media bijvoorbeeld.
Verklaring wensen uitvaart
Uw wensen voor uw begrafenis of crematie (ook wel uitvaart) kunt u vastleggen in een verklaring. Deze kunt u zelf opstellen of bij een notaris laten maken. U moet de verklaring ondertekenen en de datum van ondertekenen erbij vermelden.
U vraagt het verlof schriftelijk aan bij uw werkgever en minstens 2 weken voordat het verlof ingaat. Het verlof duurt maximaal 6 keer uw wekelijkse werkuren en u moet het opnemen binnen een jaar na de 1e dag van het verlof.
Het dragen van bijvoorbeeld felle kleuren, opvallende prints en sieraden of sportkleding is af te raden. Een donkere, neutrale rok of jurk met donkere panty is voor dames een veilige keuze. Voor mannen is een net colbert met een donkere (spijker)broek zonder gaten of andere opvallende kenmerken gepast.
Tweede graad: Broers en zussen, kleinkinderen en grootouders van de partner. Derde graad: Ooms en tantes, neven en nichten (kinderen van broers of zussen), overgrootouders en achterkleinkinderen van de partner.
In principe mag een uitvaart op elke dag van de week plaatsvinden, ook op feestdagen.
Eerstegraads familieleden: partner*, ouders (ook adoptie- en stiefouders), schoonouders, kinderen (ook adoptie- en stiefkinderen), schoondochters- en zonen. Tweedegraads familieleden: broers en zussen, kleinkinderen, grootouders, schoonzussen en zwagers, stiefbroers- en zussen.
Dat verlof moet kort zijn en naar redelijkheid berekend worden. De cao werkt dat als volgt uit: Overlijden levenspartner, inwonend kind of pleegkind: 4 dagen verlof. Overlijden ouder, partner van de ouder, ouder van de partner, niet-inwonend kind of pleegkind, broer of zus: 1 dag verlof.
Overlijden en uitvaart in Nederland
Een uitvaart moet uiterlijk de zesde werkdag na de dag van het overlijden (die telt dus niet mee) plaatsvinden. Het weekend en feestdagen tellen niet als werkdagen. Een uitvaart mag niet eerder dan 36 uur na het overlijden plaatsvinden.
De kosten van een crematie liggen rond de 900,- euro. De kosten zijn zo hoog omdat de technische installaties vrij duur zijn.
De bank blokkeert de toegang tot alle bankzaken van degene die is overleden. Denk aan rekeningen, betaalpassen en creditcards. Ook de toegang tot online bankieren wordt geblokkeerd. Open blijven alleen gezamenlijke rekeningen, zoals en/of-betaalrekeningen en gezamenlijke spaarrekeningen.
De basiskosten van een crematie bestaan uit de laatste verzorging van de overledene, het opbaren van de overledene, de kist, het rouwvervoer en de crematie zelf De basiskosten voor een crematie bedragen gemiddeld € 3.500,- tot € 4.000,-.
Degene die het dichts bij de overledene staat, is de eerste van de rij. De aanwezigen kunnen dan in een rij langs de familie lopen en deze kort condoleren. Het is niet de bedoeling dat u uitgebreid herinneringen ophaalt tijdens een condoleance. Er is vaak maar kort tijd voor iedereen om te condoleren.
Indien er geen geld is om de uitvaart te betalen, dan zal de gemeente (de Sociale Dienst) de uitvaart regelen.
Bij een 25-jarig en 40-jarig dienstverband of huwelijk heeft de werknemer recht op één dag verlof. Bij een 25-, 40-, 50- of 60-jarig huwelijksjubileum van ouders, schoonouders of grootouders hebben medewerkers recht op één vrije dag.
In de Wet arbeid en zorg (WAZO) is opgenomen dat werknemers recht hebben op kortverzuimverlof bij 'spoedeisend, onvoorzien of redelijkerwijze niet buiten werktijd om te plannen arts- of ziekenhuisbezoek'.
Werknemers kunnen recht hebben op calamiteitenverlof of kort verzuimverlof voor zeer dringende, onverwachte of bijzondere persoonlijke situaties. Dit verlof kan van een paar uren tot een paar dagen duren, afhankelijk van de situatie.