In de magnetron
Doe maximaal 300ml chocolademelk in een mok. Verwarm de chocolademelk op vol vermogen voor 1 minuut. Roer de chocolademelk even door en warm het eventueel nogmaals op voor een minuut.
Verwarm de melk in een microgolfoven. De makkelijkste manier om melk te verwarmen is in de microgolfoven, maar je moet het goed in de gaten houden. 250 ml melk zou na 45 seconden op kamertemperatuur moeten zijn en binnen tweeëneenhalve minuut zou het moeten koken. Roer elke 15 seconden zodat de melk niet overkookt.
Ja, je kunt melk opwarmen in de magnetron. Maar we raden het sterk af. Melk opwarmen in de magnetron is moeilijk om goed te doen, zeker bij kleine hoeveelheden. Als je melk in de magnetron opwarmt, zal het op sommige plekken sneller heet worden.
Als de Chocomel warm is kun je aan de slag met de melkopschuimer. Zorg er voor dat er geen belletjes in de Chocomel komen. Zo wordt 'ie het lekkerst.
Hmm, wat vinden we dit lekker na het eten: een chocolade koffie, ook wel bambino genoemd. Een espresso met chocolademelk en, als je wilt, een grote toef slagroom. Zo simpel!
Een mok warme (volle) chocolademelk met slagroom bevat 262 kcal. Voor dit aantal calorieën moet je 72 minuten wandelen met een snelheid van 4 kilometer per uur.
Sommige materialen mogen niet in de magnetron worden gebruikt: Porselein en keramiek. Deze materialen zijn niet hittebestendig genoeg. Papier, textiel en hout.
Nee. Het opwarmen van eten in een magnetron is niet gevaarlijk voor de gezondheid. Je kunt veilig eten ontdooien en verhitten in de magnetron. Een magnetron verhit het eten met ongevaarlijke elektromagnetische straling.
De bakjes die magnetron bestendig zijn worden vaak aangegeven met de tekst microwave safe (magnetron geschikt) of door middel van een rechthoekig symbool met 3 golfjes erdoor: Verpakkingssymbolen voor magnetron, vaatwasser, invries en voedselveilig.
250 ml melk zou na 45 seconden op kamertemperatuur moeten zijn en binnen tweeëneenhalve minuut zou het moeten koken. Roer elke 15 seconden zodat de melk niet overkookt. Je kunt ook proberen om je microgolfoven 70 procent minder krachtig te zetten zodat de melk langzamer aan de kook wordt gebracht.
Maar klopt dat ook? Laten we voorop stellen dat het drinken van warme melk geen garantie is voor een betere nachtrust, maar het kan wel helpen. Dat heeft onder meer te maken met het aminzouur tryptofaan. Dat vind je overigens niet alleen in melk, maar ook in haver, chocolade, kalkoen en pinda's.
Waarom moet er bij het verwarmen een theelepel in de vloeistof gezet worden? Omdat er anders gevaarlijk heet water kan ontstaan als je het te lang in de magnetron doet en dat de vloeistof niet pas gaat koken als je de beker eruit haalt, maar gewoon koken gaat tijdens het verhitten.
CHOCOMEL OPWARMEN IN DE MAGNETRON
Giet 200 ml Chocomel in een kan, zet de magnetron op 900 Watt en de timer op anderhalve minuut. Klinkt misschien niet lang, totdat je op jouw warme Chocomel moet wachten. Haal na de verlossende PING de kan uit de magnetron. Roer even door de Chocomel en giet deze in een mok.
Bereiding: Voeg 2 grote koffie/theelepels Nesquik® toe aan 200 ml halfvolle melk, even roeren en klaar.
Er zitten 190 kilocalorieën in 1 beker (250 gram) chocolademelk. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'chocolademelk'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Nee, er is geen bewijs dat het eten van voedsel bereid in de magnetron de kans op kanker vergroot. De samenstelling van je eten verandert niet in de magnetron. De magnetron verwarmt voedsel met microgolven, een speciale vorm van straling. De microgolven zorgen ervoor dat de watermoleculen in het voedsel gaan trillen.
Wanneer je een glas water te lang verwarmt in een magnetron wordt het water té warm. Wanneer je het glas dan beet pakt en beweegt zal het water als het ware 'uitbarsten'. Het water kan dan kokend heet over je vingers spatten en brandwonden veroorzaken.
Microgolven zouden ook de moleculen in het menselijk lichaam in beweging kunnen zetten en zo verbranding kunnen veroorzaken. Maar magnetrons zijn zó gebouwd dat de microgolven niet naar buiten kunnen lekken als het apparaat aan staat. En de golven stoppen direct als de deur open gaat.
Een magnetron warmt jouw maaltijd op met elektromagnetische golven. Deze golven creëren een elektrisch veld dat constant beweegt. Dit zorgt voor wrijving tussen moleculen en voilà, je hebt warmte. Wanneer je een metalen vork in de magnetron legt, ontstaan er vonken en daardoor brandgevaar.
De Chinese bakjes zijn tevens magnetron bestendig en geschikt voor in de vriezer. Dit maakt het naast horeca gebruik ook ideaal voor huishoudelijk gebruik, etensresten kunnen eenvoudig worden bewaard in deze bakjes, het bakje kan vervolgens de koelkast in.
Bij magnetrongebruik ontstaan vonken doordat er tussen geleidende materialen energieverschil ontstaat. Daarom mogen er in de magnetron geen of zeer beperkte metalen delen worden gebruikt. De delen die geschikt zijn voor magnetrongebruik, hebben een speciale behandeling ondergaan.
Volgens sportvoedingsdeskundige Henk-Jan Koershuis wordt het drankje door veel mensen niet gezien als iets ongezonds, terwijl dat wel het geval is. "In één glas chocomel zit al je dagelijkse hoeveelheid suiker. Dat zegt voldoende. Chocomel drinken is een zeer ongezonde keuze", zegt hij tegen EditieNL.
Drink twee koppen warme chocolademelk per dag en je zult zien dat je geheugen beter wordt én dat je humeur een opkikker krijgt. Het is natuurlijk wel veel gezonder als je er geen extra suiker in doet.
Chocolademelk, ook wel chocomelk genoemd, is melk met cacao. Meestal gedronken met wat suiker.