Cavia's kun je zowel binnen als buiten houden. Al moet je ze in een buitenverblijf wel beschermen tegen wisselende weersomstandigheden en roofdieren.
Hou er ook rekening mee dat cavia's niet goed tegen de kou kunnen. Bij een middagtemperatuur van minder dan 15 graden hebben de cavia's een goed warm hok nodig. En vooral in de winter hebben de cavia's een vorstvrije plek nodig om te overwinteren, dit kan bijvoorbeeld een schuur zijn.
De lichaamstemperatuur van een cavia moet tussen de 37.2 en 39.5 graden zijn. De geschikte omgevingstemperatuur voor cavia's ligt tussen de 16 en 24 graden. Als het kouder is dan 15-10 graden dan kunnen cavia's het te koud krijgen. Is het warmer dan 25 graden, dan bestaat het gevaar van een hitteberoerte.
U kunt het hok isoleren met extra stro. Daarnaast is meer stro in de winter zeker aan te bevelen, omdat cavia's daar lekker in weg kunnen kruipen en zich zo kunnen beschermen tegen de kou. Het is fijn als cavia's in de winter samen zijn. Dan geven ze elkaar namelijk warmte.
Aan je dierenarts kan je het volgende doorgeven: - Het dierenuitvaartcentrum waar je voor gekozen hebt. - Of je je cavia wilt laten begraven of cremeren. - Of je gebeld wilt worden door een medewerker van het dierenuitvaartcentrum.
Sommige cavia's gaan in – iets wat wij mensen zouden benoemen als – rouw. Of het rouw is zoals mensen die kennen, is niet zeker. Deze rouwende cavia's gaan zich anders gedragen na het overlijden van hun soortgenoot. Ze gaan minder eten, zich meer terugtrekken, zijn minder actief gedragen etc.
Van nature zijn cavia's groepsdieren. Dat betekent dat ze het liefst met meerdere soortgenoten bij elkaar leven. Als ze hun hele leven alleen zijn, missen zijn de liefde, warmte en het contact van hun soortgenootje(s).
Cavia's zijn zeer vriendelijke en nieuwsgierige dieren die graag wat te doen hebben. Speelgoed is daarom een belangrijk onderdeel voor de Cavia. Zo zijn Cavia's dol op knabbelspeelgoed.
Cavia's buiten houden is helemaal niet moeilijk. Als de dieren vanaf het voorjaar al aan de buitenlucht gewend zijn, kunnen ze zelfs 's winters buiten worden gehouden. De enige vereiste is geschikt onderdak.
Cavia's kunnen niet tegen extreme koude, warmte of regen. Ze zijn zéér gevoelig hiervoor en kunnen snel dood gaan aan een longontsteking! In de winter moeten ze in een tocht- en vorstvrije schuur staan of binnenshuis worden gehouden.
Een cavia slaapt zo'n zeven uur per dag. Een hamster het dubbele, namelijk veertien uur! Beide knaagdieren slapen vaak in een klein bolletje met hun pootjes onder hun lichaam. Dit laat zien dat ze tevreden zijn.
Hoe lang kan ik een cavia zonder grote problemen alleen laten? Als het echt niet te vermijden is, kan een cavia maximaal 2 dagen alleen gelaten worden, als er genoeg water en voer beschikbaar is. Optimaal is het absoluut niet, maar soms is het echt niet te vermijden.
Van nature zijn cavia's nachtdieren. Dit houdt in, dat ze over het algemeen 's nachts actief zouden zijn. Doordat cavia's nu al langere tijd als huisdier worden gehouden, is dit patroon niet altijd meer te herkennen. Veel cavia's zijn ook overdag actief.
Net zoals bij een kooi die binnenshuis staat kun je een hok dat buiten staat warmer maken door te zorgen voor warme plekken. Leg oude handdoeken en fleecedekens in het hok, en zet kleine plastic huisjes en andere kleine structuren neer waar je cavia's onder en in kunnen kruipen.
Beide houden van veel hooi en vers groenvoer. Aangezien konijnen iets groter zijn, kunnen de voerkosten ook net iets hoger uitvallen dan bij cavia's. Beide huisdieren hebben de neiging om spijsverteringsstoornissen te ontwikkelen. Informeer je van tevoren dus goed over de voeding van konijnen en cavia's.
Hoe richt ik het buitenverblijf en de tuin in voor mijn cavia's? In het buitenverblijf moet er een droog en tochtvrij nachthok zijn. Je cavia's moeten zich daarin kunnen terugtrekken om zich te beschermen tegen wind en andere weersinvloeden. Daarnaast moeten ze ook genoeg ruimte en afleiding hebben.
Let op, alle cavia's en ratjes kunnen zwemmen maar ze vinden het niet altijd leuk, laat je dier dus zelf beslissen of hij in het water wil. Zo voorkom je een paniekreactie.
Wij raden mensen aan om voor vlas te kiezen, maar ook hennepvezel, zaagsel, liners (fleece) of badmatten zijn geschikt als bodembedekking. Goedkoop in aanschaf, aangenaam aan de pootjes. Bovenlaag blijft nat en langharige cavia's krijgen sneller klitten.
Veel cavia's vinden het fijn over de neus geaaid te worden. Aai de cavia altijd met de haargroei mee. Van de billen naar de oren toe aaien, is pijnlijk voor de cavia. Uw kind kan het beste over het ruggetje naar de billen toe aaien dus!
Cavia's hebben een aantal basisbehoeften: een warm, schoon onderkomen, een evenwichtig dieet, schoon water, een plek om rond te rennen, een goede gezondheid en het gezelschap van één of meerdere soortgenootjes.
Cavia's vinden een aantal dingen leuk, zoals slapen, rusten, liggen, hofmaken en paren, maar wat ze bijna de hele dag door kunnen doen en wat ze ook een groot deel van de dag doen als ze wakker zijn, is eten.
Cavia's zijn groepsdieren en moeten daarom samen met één of meerdere andere cavia's leven. Een cavia alleen voelt zich onveilig en vereenzaamt.
Ze kunnen hun verzorger herkennen aan bijvoorbeeld de stem en de geur. Sommige cavia's hechten zich echt aan hun baasje.
Uw cavia kruipt bij u op schoot
Als uw cavia van u houdt zal u een van de favoriete 'veilige plekjes' worden. Ga rustig op de grond zitten en uw cavia zal bij u op schoot komen zitten. Gaat u liggen, dan zal uw cavia over u heen wandelen.