Die vier verschillende kleuren zouden iets zeggen over de mate waarin iemand dominant (rood), invloedrijk (geel), stabiel (groen) of consciëntieus (blauw) is.
Omgaan met blauw
En – ook heel belangrijk – als je het antwoord niet weet: antwoord naar waarheid. Zeg dat je het niet weet. Kom niet met iets anders aanzetten om je eruit te redden. Als de blauwe ontdekt dat je een leugentje om bestwil hebt gebruikt – en dat doet hij zeker – heb je het bij hem verbruid.
Mensen met een groene gedragsstijl hebben een vriendelijke uitstraling, zijn goede luisteraars en weten als geen ander wat echte service is. Vandaar dat zij vaak hoe-vragen stellen. Ze zijn bescheiden, attent, meegaand en hoeven niet per se op de voorgrond te treden.
De vier dimensies zijn verdeeld in de volgende vier kleuren. Dominant is vurig rood, invloed is stralend geel, stabiel is zacht groen en consciëntieus is helder blauw. Als je helder blauw bent ben je introvert, precies, voorzichtig en gedisciplineerd. Je bent nauwkeurig bij werkzaamheden die accuratie vereisen.
Een DISC geel persoon heeft over het algemeen (i) geen moeite om anderen te vertrouwen en te accepteren, (ii) een begripvolle, vriendelijke, benaderbare houding, en (iii) een druk sociaal leven. Een DISC geel persoon is gericht op mensen en relaties, waardoor zij anderen gemakkelijk vertrouwen en accepteren.
Flamboyant. Met oranje als favoriete kleur ben je warm, optimistisch, extravert en vaak flamboyant. Je bent vriendelijk, goedaardig en een aangenaam persoon. Je bent vastberaden en over het algemeen wat assertiever in plaats van agressief.
Een rood persoon heeft het graag over geleverde prestaties en minder graag over gemaakte fouten. Mensen die DISC rood zijn zetten alles op alles om doelen te bereiken, en hebben hierdoor niet altijd aandacht voor meningen van anderen.
Door primaire kleuren te mengen ontstaan secundaire kleuren
Wanneer twee primaire kleuren worden gecombineerd, produceren zij de zogenaamde secundaire kleuren. Zo geeft menging van rood en blauw violet; geel en rood geeft oranje; blauw en geel geeft groen; rood en blauw geeft violet.
Blauw is de perfecte assertieve kleur. Het staat voor stabiliteit en kracht, doordat het geassocieerd wordt met de lucht en de oceanen. Die staan voor betrouwbaarheid, wijsheid, loyaliteit, expertise en eerlijkheid. Met blauw straal je daardoor uit dat je weet wat je doet en dat je betrouwbaar bent.
Geef je de tijd zodat informatie kan worden verwerkt. Ben je niet dreigend en geduldig in je communicatie. Leg je focus op harmonie en stabiliteit. Geef je de groene persoon “Hoe” reacties terwijl je rekening houdt met gezinsbehoeften.
Blauwe bazen (= introvert en zaakgericht) geven leiding door problemen te analyseren en te ontleden.
Het DISC profiel geeft je voorkeuren weer in communicatie en gedrag. Het geeft je inzicht in wat je motiveert, in welke omgeving je floreert, hoe je prettig samenwerkt met anderen en wat je mogelijke valkuilen zijn. Dit is als het ware je motor, dat wat je in je hebt en hoe je jezelf ziet (zelfperceptie).
Roze is de kleur van liefde, humor, vriendschap en trouw.
Geel wordt geassocieerd met energie, zon, lente, zomer, een nieuw begin, levensplezier en geluk. Deze kleur stemt vrolijk en positief. Geel geeft focus en doelgerichtheid. Door de stimulatie van het brein staat de kleur voor kennis, wijsheid en volwassenheid, maar ook voor creativiteit en fantasie.
Om deze te maken zal je gelijke delen van de primaire kleuren blauw en geel moeten combineren. 'Primaire' kleuren bestaan op zich en kunnen niet worden gemaakt door menging van andere kleuren. De drie primaire kleuren zijn rood, blauw en geel, maar je hebt alleen blauw en geel nodig om groen te maken.
Geel bevat het meeste licht van alle kleuren en wordt geassocieerd met de zon en lentebloemen. Niet zo gek dus dat we spontaan optimistisch worden als we deze kleur op straat tegenkomen. Deze kleur wordt ook wel de kleur van geluk genoemd en straalt energie uit.
Complementaire kleuren zijn eigenlijk kleuren die vloeken, zoals geel en paars of rood bij groen. Deze kleuren staan tegenover elkaar in de kleurencirkel. Ze kunnen elkaar ook enorm versterken, dit hebben we liever niet in de modebranche bijvoorbeeld en daarom vinden we dat de kleuren bij elkaar vloeken.
'De kleur van je schaamhaar is dezelfde kleur als het haar op je hoofd' Ook dit is zeker niet waar! Vaak is schaamhaar niet dezelfde kleur als het haar op je hoofd. Je kunt een betere inschatting maken door te kijken naar de kleur van je wenkbrauwen, deze komt nog het meest overeen met de kleur van je schaamhaar.
Het gen dat de grootste rol speelt bij de erfelijkheid van rood haar, is het melanocortine-1-receptor-gen, beter bekend als MC1R. Bij de meeste mensen stimuleert MC1R de aanmaak van eumelanine, maar door mutaties in het gen kan deze productie verminderen. In plaats daarvan wordt dan meer feomelanine aangemaakt.
Blauw wekt tegengestelde emoties op. Ze is de kleur van de lucht en de zee. Een kleur die rust brengt en een frisse uitstraling geeft, ze is beschermend en vreedzaam. Aan de andere kant kan blauw ook een koude kleur genoemd worden, ze is technisch, formeel en zakelijk.
Als Nederland moet voetballen kleurt het hele land oranje. Maar oranje zit helemaal niet in onze vlag. Dat oranje toch onze nationale kleur is geworden, hebben we te danken aan Willem van Oranje. In de Gouden Eeuw leidt hij de opstand tegen het Spaanse Rijk.