1 Verwarm de heteluchtoven voor op 220°C. 2 Plaats de bevroren bitterballen op een ovenrooster. Gebruik geen bakpapier of ovenschaal voor het beste bakresultaat en plaats een opvangplaat onderin de oven zodat de oven schoon blijft. 3 Plaats het rooster in het midden van de oven en verwarm de bitterballen in 10-12 min.
Verwarm de hete lucht oven voor op 220°C-250°C. 2. Bedek het ovenrooster met bakpapier en verdeel er de bitterballen of andere snackjes direct uit de diepvries over. Schuif het rooster in het midden van de oven en bak de hapjes in 8-12 minuten goudbruin af.
Nee, dat kan niet. Heb je geen olie zodat je ze in een pannetje kunt frituren? Staat dat niet op de zak? Als je wel zonnebloemolie hebt kun je ook een wok vullen met zonnebloemolie en daarin de bitterballen frituren.
Kroketten kun je direct vanuit de vriezer frituren of in de oven/airfryer bakken.
Volgens een woordvoerder van VWA komt het vaker voor dat kroketten of bitterballen 'ontploffen'. Dan is er tijdens het productieproces waterdamp in de vulling terechtgekomen. Na een melding van de producent doet VWA altijd een onderzoek. Consumenten krijgen hun geld terug als zij de snacks naar de winkel terugbrengen.
De korst is anders (dikker) dan van producten welke geschikt zijn voor de friteuse. Wanneer u de ovenproducten bereidt in een friteuse zult u niet het gewenste resultaat krijgen.
Houten lepel
Ook met een eenvoudige houten keukenlepel test je heel makkelijk de temperatuur van de olie in je pan. Dop de steel van je lepel voorzichtig in de olie. Als er luchtbelletjes verschijnen, is je olie heet genoeg en kan het bakken beginnen.
Gewone snacks in de airfryer
Of wat dacht je van andere snacks zoals mini loempia's, bitterballen en frikandellen. Ze gaan uiteraard allemaal in de airfryer.
1 Verwarm de heteluchtoven voor op 220°C. 2 Plaats de bevroren bitterballen op een ovenrooster. Gebruik geen bakpapier of ovenschaal voor het beste bakresultaat en plaats een opvangplaat onderin de oven zodat de oven schoon blijft. 3 Plaats het rooster in het midden van de oven en verwarm de bitterballen in 10-12 min.
Er zit 2,5 gram vet in 1 stuk (17 gram) bitterbal, waarvan 0,8 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Voor zover ik weet te herinneren werken de ovensnacks goed in de oven/airfryer en werken de reguliere snacks goed in de frituur. Sommige normale snacks kan je goed in de oven bereiden (kipcorn / frikandelletje / bamischijf / nuggets).
De ovenballen van Mora worden daarentegen unaniem als beste beoordeeld. De ragout heeft een lekker vlezig vetje en fijne dosis nootmuskaat. ,,Dit proeft gewoon alsof oma in de keuken heeft gestaan”, jubelt Teepe. Ook Knuvers is enthousiast.
Alle oliën bestaan uit een mengeling van onverzadigde en verzadigde vetten. ,,We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond'”, legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken.
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
Verwarm op een medium vuur een koekenpan totdat deze echt goed warm is. Laat hierin wat plantaardig boter en olie smelten. Dit mag best een flinke laag zijn, want je wil de frietjes wel mooi bruin laten bakken! Doe de frietjes als ze goed droog gedept zijn in de hete olie.
Bereidingsadvies. Hoe bereidt u de perfecte Van Dobben Bitterbal? Frituur de bitterbal in plantaardige frituurolie bij 175°C. Ontdooid: 3,5 min.
Bijvoorbeeld kroketten, bitterballen, frikandellen, loempia's, een bamihap, nasischijf en kaassoufflés. Alles wat je nodig hebt is een frituurpan, zonnebloemolie of frituurvet, schuimspaan en een bord.
Verwarm de frituurolie tot 175 °C. Vul de mand met één laag kroketten (geen kroketten op elkaar leggen). Bak gedurende 3 tot 4 minuten goudgeel. Te veel kroketten tegelijk bakken of schudden met het mandje tijdens het afbakken vergroot de kans op openbarsten.
Fabrikanten prijzen airfryers veelal aan als het gezonde alternatief voor de frituur. Zo zouden voedingsstoffen beter behouden blijven en zou je snack na bereiding 90 procent minder vet bevatten.
Kan ik ovensnacks van Mora, ook in de magnetron bereiden? Vaak wel, maar niet altijd. Voor alle producten geldt dat de bereiding mogelijk is die op de verpakking staat. Ovenbereiding en magnetronbereiding zijn twee totaal verschillende bereidingsvormen.
Een snack uit de oven is dus niet perse gezonder dan een uit de frituur, vooralsnog niet per dozijn naar binnen werken dus. Wel ruikt je huis wat beter, blijf je niet met hete olie achter en krijg je minder verzadigde vetten binnen.