Voedingsmiddelen met veel eiwitten, zoals eieren, vis, vlees en gevogelte, kunnen ook helpen het glazuur op je tanden te beschermen en de botdichtheid te verbeteren.
Vlees: Vers rood vlees is een van de slechtste voedingsmiddelen vanwege het hoge zuurgehalte, maar mager gevogelte bevat ook aanzienlijke hoeveelheden zuur. Rood vlees bevat doorgaans ook hogere vetgehaltes en raakt veel sneller tussen de tanden.
Maar ook voor sterke tanden is calciumrijke voeding dus heel belangrijk. Calcium vind je vooral in melk, melkproducten, kaas, groente, noten en peulvruchten. Magnesium zorgt er onder andere voor dat je calcium makkelijk opneemt. Het zit in groene bladgroenten, noten, peulvruchten en bananen.
In groenten en fruit zitten genoeg vezels en vitaminen die belangrijk zijn voor ons gebit. Zo zorgen bijvoorbeeld groene groenten zoals broccoli, spinazie en sla voor een beschermlaagje op het tandglazuur. Dit komt omdat deze groenten veel ijzer bevatten.
Voor je gezondheid hoef je niet per se vlees te eten. Er zitten nuttige voedingsstoffen in vlees, zoals eiwit, ijzer en vitamine B1 en B12. Maar die voedingsstoffen kun je ook uit andere producten halen. Je kunt dus prima met minder of zonder vlees, als je het goed vervangt.
Vlees bevat waardevolle stoffen voor het functioneren van het menselijk lichaam - als energiebron, voor de celdeling en de opbouw van botten en spieren. Nuttige stoffen in vlees zijn (onder meer) eiwitten, vitamines B1, B6 en B12 en ijzer en zink.
Wat is het voedingsadvies voor vlees? Het advies is om niet meer dan 500 gram vlees per week te eten, inclusief vleeswaren. Eet daarbinnen maximaal 300 gram rood vlees, zoals rundvlees en varkensvlees. Dit is een maximum, minder of geen vlees eten kan ook.
Net zoals appels hebben noten een wegwassend effect. Kauwen op amandelen, cashewnoten, walnoten en sesamzaad zet de productie van speeksel in gang en bestrijdt viezigheid in de mond. Meer nog: dankzij de schurende textuur van de noten bestaat de kans zelfs dat ze bestaande vlekjes op de tanden doen verdwijnen.
Calcium en Vitamine D
Calcium is essentieel voor de opbouw en het behoud van sterke tanden. Het helpt bij het versterken van het tandglazuur en het behoud van de structuur van tanden. Vitamine D is cruciaal omdat het helpt bij de opname van calcium en fosfor, wat nodig is voor sterke botten en tanden.
Fruit, vezels en groenten
Het nuttigen van vezelrijk voedsel zorgt voor voldoende speekselaanmaak, wat helpt mineralen te creëren die bescherming bieden tegen tandbederf. Goede bronnen van vezels zijn gedroogd fruit, zoals dadels, rozijnen en vijgen, en vers fruit, zoals bananen, appels en sinaasappels.
Vlees, eieren, tofu, bonen, noten en groene bladgroenten zijn allemaal goede bronnen van eiwitten. Calcium is geweldig voor het versterken van uw botten en tanden. Melk, kaas en andere zuivelproducten zijn een geweldige bron, maar als u lactose-intolerant bent, is sojamelk een goed alternatief. Sesamzaad is ook rijk aan calcium.
Eet kaas als dessert: Kaas helpt de pH-waarde in je mond te neutraliseren na het eten. Dit kan helpen om tandbederf te verminderen omdat een hogere pH-waarde de activiteit van schadelijke zuren op je tanden vermindert. Een stukje kaas na de maaltijd kan dus echt helpen!
Hoe kun je je tanden weer wit krijgen? 'Externe verkleuring van het glazuur door aanslag kan je tandarts weghalen door je tanden te polijsten met een speciale polijstpasta. Verkleuring in de tand kun je van binnenuit lichter laten maken door te bleken. Het enige effectieve middel hiervoor is waterstofperoxide.
Voedingsmiddelen met veel eiwitten, zoals eieren, vis, vlees en gevogelte, kunnen ook helpen het glazuur op je tanden te beschermen en de botdichtheid te verbeteren.
Elk type mager vlees, zoals kip, is een goede bron van proteïne voor uw tanden en tandvlees . Het is ook een geweldige bron van fosfor, een type voedingsmineraal dat helpt bij de botproductie en -remodellering.
Biefstuk, maïskolven, spareribs en popcorn zijn enkele van de meest voorkomende voedingsmiddelen die tussen de tanden blijven zitten . Hoewel de meeste deeltjes met een tandenstoker verwijderd kunnen worden, verwijdert het niet altijd het hele ding. Dit kan leiden tot pijn en ongemak, vooral als het er langer dan een dag blijft zitten.
Water. Water is de beste vloeistof op de planeet dat je in overvloed kan drinken om je algehele waterhuishouding op peil te houden. Het is ook goed voor het gebit, omdat het bepaalde mineralen op tanden en kiezen afzet. Bovendien is water belangrijk voor de speekselvorming en houdt het tandvlees gehydrateerd.
Hoewel het lichaam geen tandglazuur kan laten groeien dat is weggesleten , kunt u stappen ondernemen om erosie van het glazuur te stoppen door de oorzaken ervan in uw levensstijl te elimineren. Daarnaast kunt u gezonde gewoontes aannemen om mineralen in uw tanden en glazuur te herstellen om ze gezond en sterk te houden.
Calcium is essentieel voor de goede werking van spieren, en een tekort kan leiden tot onvoldoende samentrekking en ontspanning van de spieren. Botpijn en zwakte: Omdat calcium een bouwsteen is van botten, kan een tekort leiden tot botpijn en zwakte.
Water is een van de dranken die tanden witter maken . Het houdt je niet alleen gehydrateerd, maar het helpt ook de vorming van vlekken op je tanden te voorkomen. Spoel wat water in je mond nadat je pigmentrijke voedingsmiddelen of vloeistoffen hebt gegeten of gedronken om een stralendere, wittere glimlach te behouden.
“ Bromelaïne helpt ook tandplak af te breken, wat, als het niet wordt voorkomen, zuren kan produceren die het glazuur van uw tanden kunnen aantasten en tot gaatjes kunnen leiden .” Zou uw favoriete weekendpiña colada daadwerkelijk gezondheidsvoordelen kunnen hebben? Eh, niet helemaal. Maar ananas eten (zonder rum) kan uw glimlach naar een hoger niveau tillen.
Hoge consumptie van rood vlees wordt in verband gebracht met kanker, hartaandoeningen, obesitas en diabetes. Industriële veeteelt is een belangrijke bron van door voedsel overgedragen ziekteverwekkers. Als mensen betere toegang hadden tot een plantaardiger dieet, dan zou dat miljoenen levens per jaar redden.
Wil je de oermens in je tevreden houden, dan gaat biefstuk er zonder twijfel met de prijs vandoor. Maar tegen de superieure nutritionele waarden van kip kan een steak niet op. De magere – en goedkopere – eiwitten maken gevogelte bovendien de beste keuze voor spierbundels.
Voedingscentrum adviseert om mager onbewerkt vlees dagelijks toe te voegen aan je eetpatroon. Vlees is rijk aan de vitamines B1, B6 en B12 en het mineraal zink. Daarnaast levert het vitamine B2 en de mineralen ijzer, fosfor en seleen.