Volgens experts moet je namelijk elke drie tot vier dagen je pyjama in de was gooien.
Zo vaak moet nachtkleding gewassen worden
Ook pyjama's en nachthemden vallen hieronder. Volgens experts moeten we onze nachtkleding na ongeveer drie tot vier keer dragen in de was gooien. Als je slaapt laat de huid miljoenen dode huidcellen los, daarnaast zweet u 's nachts behoorlijk.
Bepaal voor jezelf een aantal pyjama's dat je wilt bewaren. Als je je pyjama 's ochtends in de was doet voordat je gaat wassen en je hem daarna gelijk hangt te drogen, is hij dezelfde avond weer droog. In dat geval heb je aan 1 genoeg. Gemakkelijker is het om nog één of twee te hebben voor als de andere in de was is.
Veel moeders vragen zich af wanneer ze hun baby een pyjama aan mogen doen. Je baby mag een pyjama aan vanaf 1 jaar. Je moet dit ook niet eerder doen, want tot deze leeftijd hebben ze nog kans op wiegendood. Daarom moet je jouw baby kleden voor deze leeftijd in een onesie / romper met een baby slaapzakje.
Pasgeboren baby's doen meerdere slaapjes op een dag. Vaak slapen ze in de kleertjes die ze aan hebben, maar dit is niet altijd comfortabel. Als je baby wat ouder wordt en minder zachte kleding aan heeft, zoals een spijkerbroek, dan is het fijn om je baby een pyjama aan te trekken voor een comfortabel slaapje.
Je kan je baby 's nachts een pyjama aantrekken. Ook kan je hem in zijn gewone kleding laten slapen die je hem die dag hebt aangetrokken, aangepast op de temperatuur buiten. Daarnaast gebruik je een goed passende babyslaapzak of een laken en dekentje (goed instoppen!).
6 pyjama's per maat
Pyjama's en kruippakjes zijn supercomfortabel voor je baby. Zeker om in te slapen, maar ook om overdag te slapen of spelen in het park, bijvoorbeeld. Een 6-tal stuks per maat is ideaal.
Als je wilt controleren of je slapende baby het niet te warm of te koud heeft, voel dan met de bovenkant van je vingers aan de achterkant van het nekje. Voelt dit lauw aan, dan heeft je baby het aangenaam. Bedenk dat een gezonde baby niet zomaar onderkoeld raakt in de goed geïsoleerde en verwarmde Nederlandse huizen.
Verschil tussen een boxpak en een pyjama.
Ook tijdens het slapen niet. Een boxpakje houdt je baby warm, blijft goed zitten en is makkelijk aan en uit te trekken. Er zijn boxpakjes met voetjes en boxpakjes zonder voetjes. Het voordeel van een boxpakje met voetjes is dat je baby die niet uit kan schoppen.
Voor kinderen die onrustige slapers zijn, is het het beste om de slaapzak aan te houden tot ze 2 jaar oud zijn. Met een dekbed zal uw kind, als het veel beweegt, de neiging hebben om zich af te dekken en het 's nachts koud te krijgen.
In de kledingkast van de gemiddelde Nederlander vind je 173 kledingstukken, staat in een onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam. Maar van die 173 kleren liggen gemiddeld 50 stuks al meer dan een jaar ongebruikt in de kast.
Maak makkelijke stapeltjes
Wanneer je hebt uitgezocht wat je houdt en wat er weg kan is het tijd om de kleding die je houdt op te delen in makkelijke stapeltjes. Het beste kun je dit doen door soort per soort te stapelen. Dus per kledingstuk, maar het liefst ook gesorteerd op stofsoort of kleur en print.
'Basics' zijn kledingstukken en accessoires die vrij eenvoudig van vorm zijn. Ze hebben geen opvallende details en zijn niet trendgevoelig. Verder zijn ze meestal rustig van kleur.
Baby's hebben na de geboorte veel moeite met het reguleren van hun lichaamstemperatuur. Zorg er dus voor dat het eerste pakje genoeg warmte geeft en bestaat uit: een zachte romper (met lange of korte mouwen), een longsleeve, een vestje, een broekje, sokjes en een mutsje .
Een baby pyjama voor de allerkleinsten
In plaats van een slaapzak kan een baby pyjama, ook wel onesie pyjama of boxpakje genoemd, soms ook comfortabel en praktisch zijn. Van het merk Toby Tiger heeft Apenkopje vrolijke boxpakjes die erg goed kunnen dienen als baby pyjama.
De meeste pasgeboren baby's hebben maat 50. Een baby die te vroeg is geboren of kleiner dan gemiddeld kan ook maat 44 hebben. Voor een baby van meer dan 7 pond zit vaak maat 56 het best.
De veiligste slaaphouding van je baby is op de rug. Op deze manier is het gezichtje helemaal vrij, waardoor je kleintje goed kan ademen. Op het moment dat je kindje met de armen omhoog ligt, creëert je kindje meer ruimte in de longen en wordt het ademenen nog meer vergemakkelijkt.
De meest opvallende symptomen van het KISS-syndroom bij baby's zijn duidelijke voorkeurshoudingen en een scheve stand van het hoofd. Andere symptomen zijn: Scheef ruggetje. Asymmetrisch bewegen van armen en benen.
Bij pasgeboren baby's is het bloedvatenstelsel nog niet volledig volgroeid waardoor de bloeddoorstroming nog niet helemaal op punt staat. Het bloed wordt eerst naar alle organen gepompt en dan pas naar de rest van het lichaam. Daarom kan het dus zijn dat de handjes wat kouder aanvoelen.
De meeste baby's zijn na de geboorte tussen de 50-56 cm, daarom wordt deze maat vaak aangehouden voor de eerste 2 maanden.
Dit gebeurt vaak weer als je baby ongeveer 6 maanden oud is. De meeste baby's slapen dan acht uur per nacht achter elkaar, bijvoorbeeld van 23.00 uur tot 7.00 uur. Over het algemeen zijn nachtvoedingen dan niet meer nodig. Vanaf ongeveer 9 maanden kan je baby van 19.00 uur tot 7.00 uur doorslapen.
Zet je baby na de eerste dagen geen mutsje meer op in bed. Een baby regelt zijn temperatuur met zijn hoofd, daarom moet het onbedekt blijven. De ideale temperatuur van de babykamer is tussen 16˚C en 18 ˚C. Als jij een extra laagje kleding nodig hebt, dan heeft je (gezonde) baby dat waarschijnlijk ook nodig.
Voel of je baby te warm of te koud heeft
Bij je (slapende) baby kan je aan de nek voelen of hij of zij het behaaglijk heeft, maar bij twijfel geven de voeten zekerheid. Voelen die prettig lauw aan dan is het in orde. Koude handen zijn niet ongewoon. Als je baby zweet heeft hij of zij het te warm.