Er is juridisch geen termijn bepaald hoe lang een op non-actiefstelling of schorsing mag duren. Soms staat in de van toepassing zijnde cao hoe lang een non-actiefstelling of schorsing maximaal mag duren.
Hoe lang mag een non-actiefstelling duren? Er is juridisch geen termijn bepaald hoe lang een op non-actiefstelling mag duren. Echter het op non-actief stellen van een werknemer is een tijdelijke maatregel. Dit mag dus niet te lang duren.
“Een schorsing en non-actiefstelling zijn bedoeld als een tijdelijke maatregelen. Het moet gaan om een situatie waarbij de werkgever van mening is dat tijdelijk niet verlangd kan worden dat je op de werkvloer wordt toegelaten. Soms is dat omdat er nader onderzoek gedaan moet worden.
Tijdens het onderzoek kan de medewerker mogelijk op non-actief gesteld worden. Dit kan wanneer gedurende het onderzoek, het verrichten van (tijdelijke andere) arbeid niet mogelijk is of niet verantwoord is. Deze reden wordt gebruikt als gegronde reden voor het niet tewerkstellen van de medewerker.
Als u op non-actief wordt gesteld of u moet zich ziek melden dan kunt u er niet meer bij! Zorg dat u goed op de hoogte bent van de interne regels van uw bedrijf omtrent beoordelingen en functioneringsgesprekken.
Andere functie door reorganisatie
Wil uw werkgever u een andere functie geven omdat de organisatie verandert? Dan kan dat alleen als u het daarmee eens bent. In uw contract, collectieve arbeidsovereenkomst (cao) of bedrijfsreglement kan staan dat uw werkgever uw arbeidsvoorwaarden zonder uw toestemming mag wijzigen.
Let goed op: in veel cao´s staat aangegeven dat een schorsing voor een maximale periode van 14 dagen kan worden opgelegd. Meestal kan dit maximaal eenmaal verlengd worden. Een schorsing is een ingrijpende maatregel die je niet zomaar kan toepassen.
“Wat is het verschil tussen schorsen en op non-actief stellen?” Juridisch is er geen verschil. Voor een jurist zijn deze twee termen hetzelfde. In de praktijk wordt een schorsing echter als strafmaatregel en een non-actiefstelling als ordemaatregel ingezet.
Een verstoorde arbeidsverhouding betekent dat de werknemer in beginsel wel geschikt is om de werkzaamheden te verrichten, maar dat de relatie tussen beiden partijen zodanig is verstoord dat het nog langer uitzitten van de arbeidsovereenkomst eigenlijk voor niemand echt goed is.
Uw werkgever mag niet zomaar zonder een wijzigingsbeding uw locatie veranderen. Daarvoor gelden extra eisen. Neem contact op met een van onze juristen. Dan krijgt u persoonlijk advies.
18 maanden is een sociaal geaccepteerd minimum voor het uitvoeren van een baan. Het suggereert dat je minstens één volledige beoordelingscyclus hebt overleefd. De evaluatie vindt jaarlijks plaats en werkgevers evalueren meestal niet voor de proefperiode is afgerond. Dat is waar de 18 maanden vandaan komen.
In de wet is niets afgesproken over verplicht overwerken. Wel staan er vaak afspraken in je cao of contract. Bijvoorbeeld dat het is toegestaan om, in overleg met je baas, nog wat langer door te werken. Een werkgever mag er vanuit gaan dat je af en toe overwerkt.
Een werkgever mag je naar huis sturen als hij geen werk voor je heeft, maar de gevolgen voor de doorbetaling van je loon hangen af van je arbeidscontract. Hieronder kun je lezen hoe dit is geregeld. Oproepcontract: heb je een oproepcontact of een nul-uren contract, dan heb je veel onzekerheid over je werk.
De hoogte van de transitievergoeding als u wordt ontslagen hangt af van uw maandsalaris en de duur van het dienstverband. De vergoeding is per 1 januari 2023 maximaal € 89.000 bruto. Als uw jaarsalaris hoger is dan € 89.000, is de vergoeding maximaal 1 bruto jaarsalaris.
Als je geschorst bent of op non-actief bent gesteld, dan mag je niet komen werken. Dat is voor een bepaalde periode en je werkgever moet er een hele goede reden voor hebben. Dat kan zijn omdat je je bijvoorbeeld hebt misdragen. Je zit dus thuis, maar je krijgt in principe wel je loon.
Een ontslag als gevolg van een vertrouwensbreuk kan bijvoorbeeld ontstaan in een situatie waarin de werknemer zich probeert te bevoordelen ten opzichte van zijn/haar werkgever. Of ingeval de werknemer stelt in het kader van zijn functie bepaalde klanten te hebben bezocht, maar dat in werkelijkheid niet gedaan heeft.
Op grond van artikel 7:670 lid 2 onder j van het Burgerlijk Wetboek (BW) kan voor de werkgever onder andere een dringende reden aanwezig zijn als de werknemer hardnekkig weigert te voldoen aan redelijke bevelen of opdrachten, hem door of namens de werkgever verstrekt.
De schorsing van het kenteken van uw auto vervalt automatisch na de door u gekozen schorsingsperiode. Wilt u eerder met uw auto de openbare weg op? Dan moet u de schorsing stopzetten. Dit is gratis en gaat direct in.
Een school mag een kind maximaal 1 aaneengesloten week schorsen. Dat zijn dus maximaal vijf schooldagen. Dit is ook het geval als de school het kind wil verwijderen van school. Als de schorsing langer dan 1 dag duurt, moet de school de Onderwijsinspectie schriftelijk inlichten over de schorsing en de reden daarvan.
Tegen een preventieve of tijdelijke schorsing kan je niet in beroep gaan. Dit kan wel bij een definitieve schorsing (uitsluiting). Het beroep moet snel gebeuren. De tijd die je hebt, wordt bepaald door de school en staat vermeld in het schoolreglement.
Bent u van plan om uw motorrijtuig langere tijd niet te gebruiken? Dan kunt u de tenaamstelling in het kentekenregister schorsen. U kunt kiezen voor een periode van 1, 2 of 3 jaar en de schorsing gaat in op de dag dat u deze aanvraagt.
Als u besluit uw auto voor langere tijd niet te gebruiken, dan kunt u deze voor 1, 2 of 3 jaar schorsen. U kunt ook voor een kortere periode schorsen, door zelf de schorsing eerder op te heffen. Tijdens de schorsing mag uw auto niet op de openbare weg staan of rijden.
Redenen voor schorsing kunnen zijn: voortdurend storend, agressief gedrag, hevige conflicten of gedrag waardoor de veiligheid van andere leerlingen niet gewaarborgd kan worden. In het basisonderwijs mag een leerling voor maximaal één week worden geschorst.