Hoe smaakt stokvis?

Langer weken is beter en bovendien wordt de vis, naarmate je hem langer weekt, witter. De vis lijkt dan meer op de originele kabeljauw, maar de smaak neemt wel wat af. Stokvis bevat slechts 338 Kcal per 100 gram en is bovendien eiwitrijk.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op libelle-lekker.be

Hoe smaakt bacalhau?

Bacalhau en stokvis hebben vrijwel dezelfde smaak en structuur maar vertonen kleine verschillen. Bacalhau geeft de indruk van een behoorlijk gezouten vis met een overheersende vissmaak. Stokvis daarentegen heeft een minder nadrukkelijke vissmaak en behoudt zelfs na het weken een vrij stevige structuur.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op src-reizen.nl

Is stokvis bakkeljauw?

Gezouten en gedroogde kabeljauw noemen wij ook wel klipvis. Maar het beestje heeft meer namen: stokvis, rotsvis en op z'n Surinaams: bakkeljauw of bakkeljouw. De Portugezen noemen het dan weer bacalhau, maar ook Brabant mengt zich in de discussie: daar zeggen ze dan weer labberdaan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op culy.nl

Hoe eet ik Droogvis op?

Vooreerst moet de vis eerst goed gekuist worden. Na het wegsnijden van de kop en het gutten, moet je ervoor zorgen dat de holte waar de maag gezeten heeft goed proper is en er geen bloedresten meer zitten. Bij droogvis gemaakt van wijting wordt de kop er soms nog aan gelaten; dan worden enkel de kiewen verwijderd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vliz.be

Waar komt de stokvis vandaan?

hart voor vissen Stokvis wordt in zo'n drie maanden gedroogd en verliest daarbij 70 procent aan vocht. Al eeuwen wordt op de Lofoten, een eilandengroep boven de poolcirkel in Noorwegen, stokvis geproduceerd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op sportvisserijnederland.nl

KABELJAUW, DORS, SKREI OF STOKVIS?

39 gerelateerde vragen gevonden

Is stokvis gezond?

Er zit 1,1 gram vet in 1 portie (120 gram) stokvis, waarvan 0,2 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op voedingscentrum.nl

Hoelang kun je stokvis bewaren?

Afhankelijk van hoe koel en droog je de vis bewaart, kan je deze tot wel 1 jaar bewaren. Voordat de vis gegeten kan worden, moet de vis geweekt worden. Je moet de stokvis minimum 36 uren laten weken op een koele plaats. Het weekwater moet je om de 6 à 9 uren verversen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op libelle-lekker.be

Welke vis is bakkeljauw?

Bakkeljauw is gedroogde en gezouten kabeljauw. Ook wel klipvis genoemd en in sommige gevallen wordt het ook gemaakt van koolvis en leng (goedkoper, maar minder lekker). De kunst van het drogen en zouten van vis werd ooit afgekeken door de Vikingen bij de Indianen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op francescakookt.nl

Hoelang kan je gedroogde vis bewaren?

Een droge vis kan wel tot een jaar worden bewaard. Tegenwoordig is het niet echt meer nodig, maar is het “dröge visje” nog altijd een bekende lekkernij.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zoutkamp.net

Waarom vis drogen?

Door het drogen is de vis veel langer houdbaar, afhankelijk van hoe koel en droog de vis bewaard wordt, kan de houdbaarheid oplopen tot wel een jaar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Wat is het verschil tussen klipvis en stokvis?

Stokvis en klipvis

De Vikingen droogden hun vis op stokken of houten rekken, vandaar de naam stokvis. De Portugezen droogden hun vis op de rotsen (klippen), vandaar klipvis. Dit naamsonderscheid wordt nog steeds gemaakt: stokvis is vis die alleen gedroogd is, klipvis is gezouten, gedroogde vis.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op portugalportal.nl

Is bakkeljauw zelfde als kabeljauw?

In Suriname staat de gezouten kabeljauw (Klipvis) bekend als bakkeljauw.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op viskiosk.nl

Waar kan ik bacalhau kopen?

Overal in restaurants, supermarkten en viswinkels is deze vis verkrijgbaar. De Portugezen zijn er dol op. Ook in andere zuidelijke landen rond de middellandse zee en in de Antilliaanse keuken is stokvis (bacalhau) een populair gerecht.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op deportugees-webshop.nl

Wat is echt Portugees eten?

Hier zijn 11 gerechten die je zeker moet proberen als je echt de typische keuken van Portugal wilt leren kennen, en de beste regionale restaurants om ze te proberen: Papas de Sarrabulho - Minho. Feijoada à transmontana - Trás-os-montes. Francesinha - Porto.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op idealista.pt

Waar Klipvis kopen?

U kunt de klipvis bestellen in Onze webshop De prijs van de klipvis (van kabeljauw) is € 17,50 per kilo; De verzendkosten bedragen € 7,50 en gelden uitsluitend voor verzending binnen Nederland. U het bedrag vooruit op banknr NL22INGB0008725162 overschrijven of via de winkelwagen online betalen (bijv via iDeal).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op stokvisonline.nl

Hoe wordt bacalhau gemaakt?

De verse kabeljauw wordt, vaak op de boot al, aan de buikzijde open gesneden. De kop gaat eraf, de ingewanden eruit. Dan worden de opengeklapte vissen direct in het zout ingelegd. Het zout onttrekt het vocht aan de vis en langzaamaan wordt het zachte visvlees steviger en harder.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kvankoken.com

Kun je kip 1 dag over datum nog eten?

Bij producten met een 'Te gebruiken tot'-datum (zoals verse vis en vers vlees) geldt: is het over de datum, gooi het dan weg. Ook als de verpakking nog dicht is. Een paar voorbeelden: Voor verse vis, vlees en kipfilet geldt: dezelfde dag na openen opeten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op voedingscentrum.nl

Kun je vlees 1 dag over datum nog eten?

Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg. Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op voedingscentrum.nl

Kan vis bederven in de vriezer?

Eerst en vooral: bevroren vis wordt niet echt slecht.

Vette vis zoals tonijn of zalm blijft op zijn best gedurende 2 à 3 maanden. Terwijl magere vis zoals kabeljauw en tilapia perfect tot 6 maanden bewaard kan blijven.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op emptythefridge.be

Waar kan ik stokvis kopen?

Gebeukte stokvis kunt in de (vis)winkel kopen. Dit kan mogelijk op bestelling. Na ontvangst of aankoop kunt u de droge stokvis het beste droog en op een koele plaats bewaren. In Nederland wordt ook stokvis voorgeweekt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op smitstokvis.nl

Hoe gezond is bakkeljauw?

Er zit 0,9 gram vet in 1 stukje (30 gram) bakkeljauw, waarvan 0,2 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op voedingscentrum.nl

Wat is een Surinaams broodje?

Surinaamse broodjes zijn langwerpige witte broodjes, die qua structuur tussen een zacht wit puntje en een knapperig pistoletje inzitten. De smaak is neutraal. Ze worden opengespleten en belegd met een hartige toespijs (vulling) van vlees of vis, zoals pom, bakkeljauw of kip kerrie.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op thuisbezorgd.nl

Hoe weet ik of vis nog goed is?

Kenmerkend voor bedorven vis is de stank. Stinkende vis wordt niet gegeten. Daarom is bedorven vis nauwelijks een gevaar voor de volksgezondheid. Verder geldt dat eventuele aanwezig bacteriën en virussen tijdens het koken worden gedood.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nvwa.nl

Hoe weet je of kabeljauw nog goed is?

Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De vis heeft een afwijkende geur en een doffe kleur. Eet geen vis die er raar uitziet of vreemd ruikt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op voedingscentrum.nl

Kan bakkeljauw bederven?

Gedroogde vis, zoals stokvis en bakkeljauw, gaat wel een jaar mee als je het op een droge, koude plek bewaart! Vis pekelen gebeurt niet meer op dezelfde manier als vroeger: de originele gezouten vis was zo zout dat die bijna oneetbaar was, maar wel maandenland mee ging.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kabeljauw.com

Populaire vragen

  Vorige artikel
Hoeveel keer mag je blazen?
Volgende artikel  
Hoe krijg je je rug recht?