De naald van een kompas wijst naar het magnetische noorden en strikt genomen wijst de kompasnaald in de richting van de het plaatselijke magnetische veld. De Noordpool is het geografische noorden. Het verschil tussen deze “noorden” noemen we declinatie.
De noordpool en de kompasnaald trekken elkaar aan. En dus wijst de kompasnaald altijd naar het noorden. Door een kompas weet je dus altijd waar het noorden is. Met een windroos kun je nu alle andere windrichtingen bepalen.
Het meest eenvoudige kompas is een apparaatje met een draaibaar wijzertje. Het wijzertje wijst altijd naar het noorden. Dat komt doordat het wijzertje een magneet is die zich richt naar het magneetveld van de aarde.
De kompasroos is verdeeld over 360º met hierin de 4 windstreken; Noord, Oost, Zuid en West. Daarbij ligt het oosten op 90º, het zuiden op 180º, het westen op 270º en tenslotte het noorden op 360º / 0º. Hoe je de behuizing van het kompas ook zult draaien, de naald zal ten aller tijde het magnetische noorden aanwijzen.
Een kompas is een zeer oud navigatie-instrument, het heeft ongeveer dezelfde functie als een GPS. Je de weg wijzen, je kunt het bijna overal ter wereld gebruiken. Dicht bij de Noord- en de Zuidpool kan dat niet.
Je wijst de kleine wijzer naar de zon en deelt de hoek tussen de kleine wijzer en de 12 doormidden. Deze denkbeeldige lijn wijst naar het zuiden. Mensen vragen ook: waar is het zuiden kompas? Het zuiden ligt in het verlengde van een denkbeeldige as in het midden tussen de 12 en de kleine wijzer.
Laat het kompas op de kaart liggen, of houd het mooi plat in je hand. Draai het tot het noorden van de kompasroos overeenstemt met je kompasnaald. Proficiat, nu hoef je enkel nog de pijl te volgen. Let er wel op dat je rode kompasnaald steeds overeenstemt met het noorden van de kompasroos.
Kompas toegang geven tot je locatie
Tik in Instellingen op 'Privacy en beveiliging' > 'Locatievoorzieningen' en schakel 'Locatievoorzieningen' in. Tik op 'Kompas' en tik vervolgens op 'Bij gebruik van app'.
Zoals te zien, bestaat het kompas uit een rood – witte wijzer,de naald genaamd, en een schaalverdeling met daarop de 4 windrichtingen en een graden verdeling (van 0 tot 360 graden). Het rode gedeelte van de naald, wijst altijd naar het magnetische Noorden.
Dit kan aan de hand van een kompas. Er zitten 360 graden in een cirkel en een kompas ís een cirkel. Bovenaan zit het noorden, onderaan het zuiden, links het oosten en rechts het westen. Het noorden staat op 360° (° betekent graden), het zuiden op 180°, het oosten op 90° en het westen op 270°.
Wanneer je naar het noorden kijkt, dan is het oosten aan je rechterhand en het westen aan je linker. Kijk je naar het zuiden, dan is het oosten aan je linkerkant en het westen aan je rechter. In de zomertijd gebruik je 1 uur in plaats van 12 uur op je horloge.
Er zit een kompas-chip in een telefoon waarbij het magnetische veld in twee of drie assen wordt waargenomen. De chip leest het magnetische veld in elke as en zet dit om naar informatie die de telefoon kan verwerken. Zo zie jij een ouderwets kompas op je scherm, al geven de meeste telefoons wel iets meer informatie weg.
Het magnetische noorden is een van de drie 'noordpolen' van onze planeet. De eerste is de geografische Noordpool, die precies op het noordelijk uiteinde van de as ligt waaromheen de aarde draait.
Het noordoosten wordt dus gezien als de plaats die iets ligt ten noorden van waar de zon opkomt, niet als de plaats die ten oosten ligt van de richting van de magnetische pool.
Bij browser Kaartversie Google de zaak is vrij eenvoudig. Zoek gewoon naar uw locatie of het gebied dat u wilt controleren en schakel de kaart naar de satellietmodus in de linkerbenedenhoek van de kaart. Er verschijnt dan een kompas aan de rechterkant boven de zoomknoppen.
Welk type kompas heb je nodig
Er zijn twee soorten kompassen: plaatkompassen en peilkompassen.
Een kompas is een instrument waarmee je tijdens een speurtocht of hike de richting ten opzichte van het noorden kunt bepalen. Het belangrijkste onderdeel van het kompas is de vrij draaiende magnetische naald die zich richt naar de noord-zuid lijnen van het magnetisch veld van de Aarde.
Schrijf op waar de zon schijnt, op verschillende tijdstippen van de dag; Kijk waar de zon opkomt (dat is het oosten) en verifieer dat door te kijken waar deze onder gaat (dat is het westen). Gebruik een kompas. Ga hiervoor met de rug naar het huis staan en kijk de richting in van de tuin.
Oost staat recht tegenover west, zoals ook zuid recht tegenover noord staat. De betekenis van het woord 'Oriënt' is (letterlijk) de zon komt op in het oosten. Omdat het oosten is gedefinieerd als de richting waarin de zon lijkt op te komen, is het de richting waar het oppervlak van de aarde naartoe draait.
Waar de stippellijn de verticale as snijdt, loopt de middelbare zon gelijk met de echte zon. Dan staat de zon in het zuiden om 12 uur. En dat gebeurt vier keer per jaar (16 april, 15 juni, 2 september en 26 december). Want België behoort strikt genomen tot de tijdzone van Greenwich.