Grote stukken piepschuim verpakkingen en piepschuim isolatiemateriaal kun je apart inleveren bij de milieustraat voor recycling. Vervuilde piepschuim verpakkingen zoals vleesschaaltjes horen bij het restafval. Ook kleine stukken piepschuim die in je vuilniszak passen kunnen bij het restafval.
Kleine stukken piepschuim horen bij het restafval. Piepschuim mag niet bij het PBD (Plastic verpakkingen, Blik en Drinkpakken), omdat dit op een andere wijze verwerkt wordt. Het piepschuim wordt verwerkt tot nieuw verpakkings- of isolatiemateriaal.
Piepschuim (EPS) is een kunststof gemaakt van aardolie. Dit materiaal is opgebouwd uit kleine bolletjes die aan elkaar geplakt zijn. Piepschuim vindt u in allerlei vormen terug, bijvoorbeeld als beschermings- en vervoersmateriaal voor televisies en koelkasten of als isolatiemateriaal.
Wat mag niet in de papierbak? Dubbel geplastificeerd papier en karton (lukt het niet om papier te scheuren, dan is het vaak dubbel geplastificeerd). Bij glossy's is soms alleen de kaft dubbel geplastificeerd. Taart- en pizzadozen met voedselresten.
Piepschuim kun je op de meeste milieustraten inleveren; kijk voor het actuele overzicht bij de milieustraat. Inleveren als grofvuil of thuis in de grijze container. Inleveren als grofvuil of thuis in de grijze container.
EPS (piepschuim)
Piepschuim wordt gemaakt van polystyreen. Dit valt onder kunststof. Van origine is het een isolatiemateriaal, maar omdat het een licht materiaal is en omdat het in elke vorm te maken is, wordt het voor veel verschillende doeleinden gebruikt.
Piepschuim bestaat uit een apolaire verbinding. Aceton is polair maar heeft door zijn 2 methylgroepen ook een apolair karakter. Bij het oplossen van dit soort verbindingen geldt de regel: polair in polair, apolair in apolair. Het apolaire piepschuim kan dus goed oplossen in aceton met een apolair karakter.
Dit komt omdat er een plastic- en aluminiumlaagje in zit. Ook bakpapier, fotopapier, siliconenpapier (de achterkant van stickervellen en pleisters) en keukenpapier mogen niet in de papierbak. Handig om te weten: kassabonnen mogen sinds 2020 wel in de papierbak!
Milieu Centraal zet het op een rij. Een vensterenvelop mag bijvoorbeeld in de papierbak, een vieze pizzadoos bij het restafval. Door afval te scheiden, blijft er minder gewoon huisvuil (of restafval) over.
Foto's kun je het beste weggooien bij het restafval: ze bevatten teveel chemische stoffen om als grondstof te kunnen dienen voor bijvoorbeeld nieuw papier. Film bestaat uit celluloid, wat niet recyclebaar is. Deze stoffen zijn niet zo schadelijk dat het materiaal bij het klein chemisch afval moet.
Piepschuim is, ondanks de slechte naam van kunststof, duurzaam en een waardevolle grondstof. Wanneer het goed gescheiden wordt ingezameld is het namelijk voor 100 procent te recyclen tot nieuw EPS. Op dit moment wordt EPS op veel plekken al gerecycled, maar de gescheiden inzameling kan nog veel beter.
Polystyreen in voedsel
Styreen zit van nature in voedsel als aardbeien, kaneel, koffie en rundvlees. De EFSA heeft beoordeeld dat deze kleine hoeveelheden polystyreen niet schadelijk zijn voor de gezondheid.
Geëxpandeerd polystyreen – beter bekend als piepschuim – wordt niet of nauwelijks gerecycled, komt gemakkelijk in het milieu terecht en brokkelt snel af in kleine stukjes. Op straat en in het water kun je de kleine witte bolletjes piepschuim overal vinden.
Afval dat je niet gescheiden kunt inleveren, mag bij het restafval (de grijze kliko of vuilniszak). Het gaat bijvoorbeeld om luiers, kattenbakvulling, koffiecupjes en een kapot wijnglas. Twijfel je of iets in een aparte bak mag? Neem dan het zekere voor het onzekere en kies voor de vuilnisbak.
Kaarsresten en waxinelichtcupjes moeten gewoon in de vuilnisbak.
Een melkpak of ander drinkpak gescheiden weggooien is heel simpel: opvouwen, dop erop en in de zak of bak voor het plastic afval doen. De ene gemeente haalt het op aan huis, bij de andere breng je het zelf naar de inzamelbak. Check bij je gemeente hoe het bij jou is geregeld.
Je mag dus niet zomaar alles van plastic of metaal in een pmd-container gooien. Globaal geldt: het moet een verpakking zijn van voeding of cosmetica. Zo mag je eetbakjes van bijvoorbeeld lasagne bij het pmd gooien, maar ook slagroombussen of spuitbussen haarlak. De materialen moeten wel gescheiden zijn.
Oud papier is schoon en droog wanneer het grotendeels vrij is van voedselresten en vloeistoffen. De doos mag wel een paar kruimels en vetvlekken bevatten. Zijn de dozen echt vervuild met etensresten en vet? Dan zijn ze niet geschikt voor recycling en horen ze bij het restafval.
Gooi koffiepads en theezakjes niet bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft), maar bij het restafval. In het filterpapier van koffiepads en de meeste theezakjes is kunststof verwerkt. Losse koffie en thee mag niet door de gootsteen, maar hoort in de gft-bak. Restafval wordt in de afvalenergiecentrale verbrand.
De gebruikte papieren zakdoekjes moeten daarom bij restafval.
Ook kartonnen dozen, eierdozen en golfkarton mogen bij het oud papier. Wc-rolletjes kunnen ook – zonder wc-papier – in de oud papierbak. Deze vormen van papier en karton kunnen goed gerecycled worden tot nieuw papier. Ook de envelop met een plastic kijkvenstertje en papieren draagtassen mogen bij het oud papier.
Wat gebeurt er? Het piepschuim smelt helemaal weg in het laagje aceton. Na een nachtje uitdampen, blijft er een stukje hard plastic over.
Als je piepschuim maar sporadisch of niet vaak hoeft te snijden, is een stanleymes of tapijtmes ruim voldoende voor de klus. Een zaag zoals een vossenstaart is ook prima geschikt om mee te zagen.
Inmiddels spreken ook de Russen nu over koktejl' Molotova, net als de Oekraïners. Nieuw in de receptuur is dat er piepschuim wordt toegevoegd, zodat de brandende vloeistof beter blijft plakken. Mocht het in de oorlog in Oekraïne tot straatgevechten komen, dan gaan we het woord molotovcocktail nog vaak horen en lezen.