HEEL BELANGRIJK: stop met druppelen als het oor één dag droog is! Bij een ziek kind met koorts en een loopoor wordt vaak ook een 'gewone' antibioticakuur voorgeschreven, samen met oordruppels. Deze antibioticakuur moet helemaal afgemaakt worden. Maar voor de oordruppels geldt dan: stoppen als het oor één dag droog is.
Bij een loopoor zijn meestal geen medicijnen nodig. Blijft er langer dan 1 week vocht uit het oor komen, dan krijgt uw kind antibiotica.
Het gaatje in het trommelvlies groeit ook vanzelf weer dicht. Meestal binnen twee weken. Het gehoor is dan ook weer goed. Een loopoor duurt dus maximaal twee weken.
Daarom staat in de bijsluiter vaak vermeld dat oordruppels niet gebruikt mogen worden bij een trommelvliesperforatie. Indien het middenoor ontstoken is, zoals in het geval van een loopoor, treden deze bijwerkingen niet op.
Werkt binnen een paar dagen. Bij infecties van het middenoor. Verwarm het druppelflesje vooraf even in uw handen. Houd uw hoofd opzij en laat de druppels in de gehoorgang van uw oor vallen.
Het gebruik van decongestieve neusdruppels/neusspray en lidocaïne-oordruppels wordt afgeraden omdat het effect op symptomen en genezing van een otitis media acuta niet is aangetoond en omdat decongestiva bij kinderen onder de twee jaar (zeldzame) ernstige bijwerkingen kunnen hebben.
Het te lang of teveel druppelen bij een trommelvliesperforatie of een trommelvliesbuisje kan mogelijk schade toebrengen aan het gehoor. Dit geldt met name voor het te lang behandelen met oordruppels van een reeds genezen oor.
Als het kind een loopoor krijgt, is het belangrijk om een goede hygiëne in acht te nemen. Regelmatig schoonmaken van de oorschelp met een wattenbolletje (nooit met wattenstokjes in het oor gaan), daarna goed de handen wassen.
Het vocht kan via die buisjes weglopen, waardoor een oorontsteking niet zo snel ontstaat. Tip van de kinderarts: 'Bij oorontsteking kan het helpen om je kind meer rechtop te laten slapen.Doe het hoofdeinde van het bedje iets omhoog. Vaak heeft een kind dan wat minder pijn en slaapt het rustiger.
Bij een loopoor komt er vocht uit het oor door een ontsteking. Meestal is het middenoor ontstoken, soms alleen de gehoorgang.
Het trommelvlies van een oor kan scheuren door bijvoorbeeld een middenoorontsteking of een klap op het oor. Het kan pijn doen als uw trommelvlies scheurt.Daarna merkt u er meestal niets van.U kunt ook last hebben van minder horen, een loopoor, oorsuizen of duizeligheid.
Als vocht achter je oor te lang blijft zitten kan het een soort slijm worden. Dit wordt ook wel lijmoor genoemd. Dit zorgt ook weer voor oorpijn en het trommelvlies kan bol gaan staan van het vocht. Soms kan het trommelvlies die druk niet meer aan en breekt het.
Symptomen bij oorkanker
Een klacht die vaak voorkomt bij oorkanker is een loopoor dat niet overgaat. Er komt dan vocht uit het oor, en soms ook een beetje bloed. Andere klachten zijn minder goed horen of oorpijn.
Soms komt er vies vocht of vocht met bloed uit één van beide oren. Door de hoge druk is het trommelvlies dan ingescheurd en het vieze vaak licht gele vocht loopt dan uit het oor. Het vocht stinkt veelal.
Het ontstekingsvuil komt door het buisje uit het oor. Hierdoor zal uw kind niet zo ziek worden als voordat het buisjes had. Een loopoor lost zich vaak vanzelf op. Als het loopoor echter langer dan twee dagen duurt, kunt u antibiotische druppels aan uw kind geven.
De behandeling van een loopoor bestaat uit het druppelen van oordruppels waar antibiotica in zit (bijvoorbeeld Sofradex®, of Trafloxal oog- en oordruppels® ). U moet meestal 3 keer per dag 3 druppels in het aangedane oor druppelen.
Als de druppels niet helpen, zijn de bacteriën die in het oor zitten ongevoelig voor deze druppels. Dan vervangt de KNO-arts de druppels door een andere type. Soms krijgt uw kind dan ook antibiotica tabletten. Het is belangrijk dat u niet te lang wacht met het geven van antibiotische druppels.
De oordruppels werken tegen verschillende soorten bacteriën. Pijn en jeuk verdwijnen binnen enkele dagen. De bacteriën zijn dan nog niet helemaal verdwenen. Daarom moet u deze oordruppels na verdwijnen van de verschijnselen nog enkele dagen doorgebruiken.
Hoe? Houd het gaasje of de oortampon vochtig door regelmatig (ongeveer 6 tot 8 keer per dag) met de oordruppels te druppelen. De arts adviseert u meestal het gaasje of de oortampon na 24 uur te verwisselen.
Een loopoor is bijna altijd onschuldig. Bel in de volgende gevallen je huisarts: Als het loopoor na een week nog niet over is. Als je trommelvliesbuisjes hebt.
De arts adviseert u dat er geen water in de oren mag komen: in ieder geval geen zeepwater en shampoo. Het is beter om voorlopig niet te zwemmen. Let ook nog op met zwemmen en water in de oren tijdens het wassen gedurende de eerste week nadat het oor droog is geworden. Door water kan de infectie weer opvlammen.
Bij het slapen kunt u een extra kussen onder uw hoofd leggen. Dit zorgt ervoor dat de druk op het trommelvlies afneemt, waardoor u misschien een betere nachtrust krijgt. Stop geen watten in uw oor als er vocht uit uw oor komt. Dit verstopt de gehoorgang en zorgt ervoor dat de bacteriën beter kunnen groeien.
Dat kan geen kwaad. De pijn is snel weg als het trommelvlies scheurt. Een loopoor gaat meestal binnen 1 week weer over. En ook het scheurtje in het trommelvlies gaat meestal vanzelf weer dicht.
Oorsmeer en overtollige oordruppels vervolgens met een tissue verwijderen. Als het niet gaat met het flesje, maak dan een wattenballetje vochtig met de druppels en wring het uit in het oor. Masseer de oorschelp om de druppels gelijkmatig te verspreiden en het oorsmeer los te maken.