Gezondheidseffecten. Een langdurig te hoge inname van arseen verhoogt de kans op kanker. Er is daarom strenge controle van voedingsmiddelen op arseen.
Arseen is een metalloïde of semi-metaal dat in veel voedingsmiddelen voorkomt. Niet alle soorten arseen zijn giftig. Zo is anorganisch arseen (een vorm die een belangrijk aandeel uitmaakt van het arseen in rijst) kankerverwekkend, terwijl de grotere hoeveelheid arsenobetaïne in vis onschadelijk is.
Arseen is van nature aanwezig in gesteenten en sedimenten en spoelt ook uit in het grondwater. Grondwater met arseen wordt gebruikt als irrigatiewater. Bij de teelt van rijst staan de rijstvelden voortdurend onder water, en rijst neemt het arseen uit de grond en het water goed op.
Conclusie: arseen in voeding is niet gevaarlijk als je voldoende gevarieerd eet. De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) heeft grenswaarden vastgesteld voor de dagelijkse inname van arseen: per dag wordt het best niet meer dan 0,3 tot 8 µg per kilogram lichaamsgewicht opgenomen.
"Toch is het ook voor mensen boven de 18 niet aan te raden om elke dag rijstwafels te eten", zegt Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid van het Voedingscentrum. "Bij een te hoge dosering kan het schade toebrengen aan het zenuwstelsel.
In Zweden heeft de National Food Agency (Livsmidelsverket) een uitgebreide studie gedaan waaruit bleek dat van alle rijstproducten rijstwafels het meeste arsenicum bevatten ( gemiddeld 152 µg/kg), daarna volgt zilvervliesrijst (177µg/kg) en het minste arsenicum zit in Basmati- en Jasmijnrijst.
Geef kinderen liever niet dagelijks een rijstwafel, zegt het Voedingscentrum. In rijstproducten kunnen namelijk kleine hoeveelheden arseen voorkomen. Rijstwafels en zilvervliesrijst passen in een gezond eetpatroon, zegt het Voedingscentrum maar adviseert kinderen niet iedere dag een rijstwafel te geven.
Arseen komt voornamelijk voor in rijst en rijstproducten. Verder komt het ook in lagere hoeveelheden voor in bewerkte graanproducten zoals brood, in melk en melkproducten en in water.
Zilvervliesrijst en rijstwafels passen in een gezond, gevarieerd eetpatroon. En baby's kun je rijstebloem geven, bijvoorbeeld als pap.
Liever niet elke dag rijstebloempap
Uit voorzorg adviseren we om niet elke dag rijst of rijstproducten te geven aan baby's en kinderen. Dat komt omdat er relatief veel arseen in rijstproducten kan zitten. Het kan mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid als je er langdurig te veel van binnenkrijgt.
Het zwaar giftige arsenicum zit in gesteente en komt via grondwater in de rijst terecht. Langdurige blootstelling aan de stof kan leiden tot onder meer kanker en hart- en vaatziekten.
Dagelijks rijst eten is prima, maar variatie wordt aangeraden. Wissel af met granen zoals quinoa, gerst of bulgur, en voeg altijd groenten en eiwitten toe voor een gebalanceerde maaltijd. Een gevarieerd dieet is cruciaal voor je gezondheid.
Nu wordt beweerd dat rijstwafels ongezond zijn, een te hoge glycemische index hebben en arsenicum bevatten. Men raadt kinderen aan slechts één rijstwafel per dag te eten. Een rijstwafel weegt ongeveer 6 gram per stuk en bestaat hoofdzakelijk uit lucht.
Arseen komt in het milieu terecht door het gebruik van arseenverbindingen en pestciden, door uitstoot vanuit goud- en loodmijnen en door koolverbranding, waarbij het een verontreiniging is. In sommige gebieden kunnen industriële effluenten bijdragen aan de arseenconcentratie in oppervlaktewater.
Het wordt niet afgebroken en anorganisch arseen is gevaarlijk in hoge concentraties. Arseen is één van de meest giftige elementen en wordt gebruikt voor de productie van rattengif en enkele insecticiden.
Arseen in kindervoeding
Rijst is het voedingsproduct met het hoogste gehalte aan arsenicum. De vermelde concentraties gaan van 0,1 mg/kg in rijst bestemd voor voeding voor baby's en peuters tot 0,3 mg/kg in rijstwafels, rijstvellen, rijstcrackers en rijstkoeken.
Ook bij zilvervliesrijst is wassen niet nodig. Zilvervliesrijst heeft namelijk een jasje: het vliesje.Dit beschermt de rijstkorrel tegen het schuren en daardoor komt er amper zetmeel los. Bij witte rijst wordt het beschermende vliesje juist verwijderd, daarom was je witte rijst wel.
Ook bij basmatirijst ontbreekt het gezonde vliesje, net als bij witte rijst. Dit geldt ook voor pandanrijst, risottorijst en gele rijst. Kortom: wil je voor de gezondste soort rijst gaan, dan kun je het beste voor zilvervliesrijst kiezen.
Door je rijst te spoelen was je niet alleen kleine deeltjes stof van de korrels af, maar verwijder je ook het overgebleven laagje zetmeel. Dat zetmeel zorgt ervoor dat de rijst na het koken aan elkaar plakt. Sommige gerechten vragen daar echter om. Denk maar aan het maken van risotto recepten of sushi.
Arseen is geur- en smaakloos.
Wat is Arseen? Arseen (As) is een element dat van nature wijd verspreid voorkomt. Arseen wordt chemisch geklasseerd als een metalloïde, met zowel eigenschappen van een metaal als van een niet-metaal.
Een overmatige blootstelling aan arseen (inslikken of inademen) veroorzaakt tal van symptomen aan het bloed, de hersenen, de huid, de maag en darmen en de nagels. De arsenicumvergiftiging ontstaat acuut (plots) of chronisch (geleidelijk).
Naast het feit dat deze combinatie een echte match made in food heaven is, heeft het ook very very veel gezondheidsvoordelen. Zo zorgen de vetten uit de pindakaas, gecombineerd met de snelle koolhydraten van de banaan, dat je een lange tijd verzadigd blijft. Ideaal voor als je nog een workout gepland hebt staan!
Maïswafels zijn dus ongeveer even gezond als rijstwafels. Ze bevatten iets meer koolhydraten, maar eveneens veel gezonde vitamines en mineralen. Af en toe tussen beide variëren zorgt voor de beste mix van voedingsstoffen.
Zijn rijstwafels gezond? Een rijstwafel is een goede bron van vezels.Ook bevat een rijstwafel ondanks zijn vederlichte gewicht, relatief veel kalium en magnesium. Zeker als je de wafel belegt met gezonde ingrediënten als een groentespread of een ongezoete notenpasta, heb je een gezonde snack in handen.