Dat klopt, plastic is moeilijk brandbaar, maar plastic kan wel smelten. Als plastic gaat smelten is het enorm heet en kan het veel leed en schade aanrichten. Daarnaast kan plastic wel zorgen voor vlamoverdracht waardoor andere zaken aangestoken kunnen worden.
Brandend plastic laat giftige gassen en stoffen vrij, waaronder kankerverwekkende. Plastics zijn namelijk altijd chemisch bewerkt, bijvoorbeeld met vlamvertragers. Branden zijn hierdoor veel toxischer dan vroeger. Kanker is een gevreesde beroepsziekte onder brandweermannen.
Op veel plaatsen in de wereld wordt het openlijk verbrand, waarbij verschillende gezondheidsbedreigende stoffen vrijkomen, waaronder dioxines, furanen, kwik, polychloorbifenylen (PCB's) en polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's) uit het verbrande plastic afval in de atmosfeer.
Brandveiligheid PP profielen
Geen van de polyolefinen -dus ook polypropyleen niet -zijn zelfdovend en branden met een blauwe vlam. Er komen geen schadelijke verbrandingsproducten vrij. Door gebruik te maken van speciale toevoegingen is het materiaal brandvertragend tot zelfdovend te maken.
Het samensmelten van plastic gaat natuurlijk gepaard met een hete strijkbout en het smelten van plastic geeft een stank af. Zorg ervoor dat je in een goed geventileerde ruimte werkt en raak het plastic niet aan terwijl het nog warm is. Er zijn verschillende voorkeuren voor de warmte van de strijkbout.
Polyethyleen (PE) is een zacht polymeer dat voorkomt in de twee hoofdtypen LDPE & HDPE. Bij hogere temperaturen verliest deze kunststof zijn stijfheid en begint te smelten. LDPE begint al te smelten bij 105°C en HDPE begint te smelten bij 125°C.
Typisch staat er ergens in een cirkeltje op welk plastiek is gebruikt. Vb PP, HDPE, PET.) PP heeft een smelttempertuur van ongeveer 160°C, dit wil zeggen dat je het tot ongeveer 130°C kan gebruiken zonder dat het te zacht wordt om zijn vorm te verliezen. Aangezien water kookt bij 100°C is er dus geen probleem.
Zuiver PVC is slecht brandbaar. Maar door de toevoeging van de hulpstoffen kan de brandbaarheid weer toenemen. Hiervoor kunnen eventueel vlamvertragers (metaaloxiden) worden toegevoegd.
Kunststof en plastic zijn niet hetzelfde. Plastic is een kunststof, maar niet elke kunststof is een plastic.
PP (polypropyleen) en PE (polyethyleen) zijn sterker dan PVC, maar wel iets duurder. Beide zijn eenvoudig te recycleren. DYKA gebruikt bij de productie van PP/PE dan ook systematisch gerecycleerde grondstoffen. PP/PE is bestand tegen een grotere variatie aan chemicaliën dan PVC.
Wanneer plastic kookgerei gebruikt wordt wanneer voedsel boven de 70 graden verhit wordt, kunnen er schadelijke oligomeren vrijkomen en in het voedsel belanden. Wanneer die in hoge dosissen genuttigd worden, kunnen ze leiden tot aandoeningen aan de lever en de schildklier.
Onderzoek toonde aan dat plastic deeltjes in de longen aanwezig kunnen blijven, vooral bij mensen met longziekten. Wanneer de deeltjes in de longen blijven zitten, blijven ze daar waarschijnlijk lang zitten omdat ze bio-persistent zijn, wat tot ontstekingen kan leiden.
PMD-afval en CO2
De CO2-uitstoot per ton PMD (plastic, metaal, drinkverpakking) ligt gemiddeld hoger dan van gewoon restafval. Alleen plastic zou bij verbranding al leiden tot een CO2-uitstoot van 2500 kg.
HDPE, hoge dichtheid polyetheen
Deze soort heeft, zoals de naam al aangeeft, een hoge dichtheid wat het materiaal sterker maakt. HDPE is een stug, sterk en ondoorzichtig waterafstotend materiaal.
Plastic is wel altijd een kunststof. Er zijn drie soorten kunststof: thermoplasten, thermoharders en elastomeren.
De schadelijke stoffen die verwerkt zijn in PVC-vloeren kunnen negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid, zelfs ook voor volwassenen. Zo is in de jaren zestig al aangetoond dat Vinylchloride kankerverwekkend is en een rol speelt bij het ontstaan van de reumatische ziekte sclerodermie.
Die brandbaarheid is niet alleen afhankelijk van het materiaal zelf, maar ook van de ondergrond. Een voorbeeld is vinylbehang, papier met daaronder een schuimlaag. De schuimlaag belet dat het behang zijn warmte afgeeft aan de muur en daardoor schieten de vlammen omhoog.
PVC-vloeren zijn in elke fase van hun levensduur gevaarlijk voor onze gezondheid. Er komt chloride vrij tijdens de productie, ze veroorzaken ademhalingsproblemen in huizen en ziekenhuizen en er komen kankerverwekkende stoffen vrij bij de verbranding ervan.
Deskundigen wezen er echter ook op dat als de waterfles van PP-plastic is gemaakt, deze niet-toxisch is, omdat de verwerkingstemperatuur van PP-plastic 180 - 240 graden Celsius is, dus kokend water zal het niet ontleden.
Koop aceton om plastic te smelten.
Het is verkrijgbaar bij de meeste bouwmarkten en drogisterijen, alsook bij verkopers online. Koop pure aceton, want dit werkt beter voor het oplossen van plastic dan een gemengde oplossing.
Het kan niet worden gebruikt op warm voedsel, voor het koken in ovens, pannen of bij hoge temperaturen.
Thermische eigenschappen
Polypropeen is goed thermisch vervormbaar (dieptrekken). De maximum gebruikstemperatuur ligt hoger dan die van HMPE en kan circa 100°C bedragen. De minimum temperatuur ligt bij circa 0°C. Beneden deze temperatuur wordt het materiaal hard en bros.
Polypropyleen-PP lijkt veel op PE, maar heeft een hogere temperatuurbestendigheid (tot 100 graden) en is bovendien veel taaier.