Bij de eerste pup mag de teef, na het breken van de vliezen, tot 45 minuten (flink) persen of 1 tot 2 uur lang af en toe persen. Als het langer duurt, neem contact op met de dierenarts.
Uitdrijvingsfase; deze fase start bij het breken van de waterblaas. De teef begint nu met het persen tijdens de weeën. Tussen het breken van de waterblaas en de geboorte van de eerste pup kan soms wel 4 uur zitten. De tijd tussen de daarop volgende pups zal variëren tussen de 5 minuten en de 2 uur.
Soms zit de pup nog in een vruchtblaas als hij/zij uitgeperst wordt, dit ziet er uit als een bol vol vocht. U mag dan voorzichtig het vlies wat om de blaas heen zit kapot maken met uw vingers. De volgende pups moeten, als er vaak en krachtig geperst wordt, binnen een half uur persen geboren worden.
Hoewel het duidelijk is dat de hond zich in de voorbereidingsfase bevindt is het niet exact te zeggen hoe lang deze fase nog zal duren. Bij teven die een eerste keer moeten bevallen kunnen deze tekenen ruim van tevoren aanvangen soms zelfs 35 uur voor de daadwerkelijke bevalling.
Zwanger maar overtijd
Honden zijn ongeveer 63 dagen zwanger. Als ze langer dan 63 dagen zwanger zijn, zijn ze overtijd. Op het moment dat ze meer dan 3 dagen overtijd zijn, is het van cruciaal belang om de dierenarts te waarschuwen. Het risico dat de pups het niet overleven neemt met de dag toe.
teef kan zeker gedekt worden zonder vast zitten. Heb al van vele fokkers gehoord dat ze zonder vast zitte (koppeling) toch 10 pups hadden bijv. Echter heeft ze al 3 weken gebloed en toen 5 dagen niet of was ze precies op de dekrijpe dagen (dan vloeien ze ook minder volgens mij).
Tepels zwellen op en worden beter zichtbaar rond 25 tot 30 dagen na de bevruchting. 1 maand na dekking is er soms vaginale uitscheiding. Buik zwelt op en dus ook een toegenomen gewicht. Gedrag van een drachtige hond kan veranderen; soms lijken ze depressief en eten ze niet.
Op de dag van bevalling zal de teef vaak minder eetlust hebben en als het bijna zover is kan ze zelfs gaan braken. Verder zal ze veel gaan graven in de werpkist (of buiten als ze de kans krijgt), frequent urineren, ontlasten en zichzelf in het genitale gebied vaak schoonlikken. De ontlasting kan dan ook wat dun zijn.
Bij 1 – 2 pups is er een risico, dat de geboorte niet goed op gang komt en dat de pups relatief te groot zijn. Bovendien is het prettig om het aantal te kennen zodat we weten wanneer de teef 'klaar' is met bevallen.
De dracht of zwangerschap van de hond
Na een succesvolle dekking wordt de teef zwanger van 1 tot soms wel 15 pups. Vaak hebben grotere honden grotere nesten dan kleine hondenrassen. Een teef is gemiddeld 64 dagen drachtig, maar er bestaat een grote spreiding. De dracht duurt normaliter tussen de 57-69 dagen.
De meeste teven ovuleren tussen de 9e en de 14e dag van de loopsheid. Bij 44% van de teven verschilt het tijdstip van ovuleren aanzienlijk per loopsheid! De dag van de loopsheid zegt ons dus niets. De periode van maximale vruchtbaarheid na de ovulatie is 4 – 5 dagen.
De reu heeft aan het eind van zijn penis een zwellichaam, tijdens de dekking zal deze opzwellen en de teef zal de spieren in haar vagina licht samentrekken waardoor ze 'vast' komen te zitten aan elkaar. Op dat moment stapt de reu van de teef af en staan ze rustig rond te kijken.
Het is duidelijk dat een koe ongemak ervaart bij afkalven, zelfs bij een normale geboorte; de dieren zijn onrustiger gaan vaker staan en weer liggen. Dit wordt bevestigd door Marina von Keyserlingk en Daniel Weary, zij doen onderzoek naar gedragsveranderingen, die plaatsvinden in de transitieperiode.
Het loskomen van de slijmprop die de baarmoedermond heeft afgesloten start 1-2 dagen voor de bevalling. Men ziet dan een heldere slijmige uitvloeiing. Als de uitvloeiing iets bloederig of lichtgroen wordt, zal de ontsluitingsfase zijn begonnen. Lichaamstemperatuur.
De drachtlengte kan variëren van 56 tot 67 dagen, meestal vindt de bevalling rond de 63e dag plaats. Over het algemeen geldt dat grotere rassen ook grotere nesten krijgen en een kortere drachtperiode hebben. Bij kleinere rassen zien we vaak kleinere nesten en duurt de dracht ook vaak wat langer.
De draagtijd van een teef bedraagt gemiddeld 63 dagen, wanneer de teef langer dan 66 dagen drachtig is, is er sprake van een te lange draagtijd en dient er contact opgenomen te worden met de dierenarts. Voorbereiding voor de bevalling: Breng de teef naar de werpkist ongeveer 2 weken voor de bevalling.
Vanaf de zomer 2021 is iedereen die een nestje honden fokt, of het er nu een van meerdere per jaar is of een toevallig oepsnestje met de reu van de buren, verplicht om een registratienummer aan te vragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Afhankelijk van welke gezondheidsonderzoeken verplicht zijn, kost het meestal al gauw tussen de 250 en 500 euro, voordat een reu op de dekreulijst kan. Dat is best een forse investering, maar met één dekking heb je dat er meestal al uit. Voor een dekking kun je ongeveer 750-1000 euro vragen.
Verder speelt (on)ervarenheid van de reu soms een rol. Een enkele keer is er een fysiek probleem waardoor de dekking niet lukt, zoals een dik maagdenvlies bij de teef of een pijnlijke achterhand bij teef of reu. U kunt bij ons terecht voor onderzoek en advies wanneer het dekken niet wil lukken.
De ideale omgevingstemperatuur in de directe omgeving van de pups is 29-32°C. Voor de teef ligt de ideale temperatuur een stuk lager. In een goed geïsoleerde werpkist wordt dan ook meestal een temperatuur van 24-27°C aangehouden.
Het binnenste vlies wordt amnion genoemd en daarin bevindt zich de pup. Tussen het amnion en chorion zitten nog het allantois en de dooierzak. De positie van de foetus in de baarmoeder kan invloed hebben op de grootte en gezondheid van de latere pup.
Als een hond in paniek raakt als je weggaat, is dit meer een teken dat hij scheidingsangst heeft dan dat hij van je houdt. Als een hond in zijn mand gaat liggen of accepteert dat je weggaat (oftewel: rustig blijft), betekent dit wel dat je hond van je houdt en erop vertrouwt dat je weer terugkomt.
De voornaamste reden dat honden likken is plezier. Je hond heeft het naar zijn zin of ontmoet nieuwe mensen die met hem willen spelen. Wanneer een hond je gezicht, handen of voeten likt bij thuiskomt, is het erg waarschijnlijk dat hij blij is dat je thuis bent. “Welkom thuis en geef mij aandacht!”.
Bij honden zou je kunnen kijken naar hun blijdschap bij onze thuiskomst. Die is na vier uur afwezigheid beduidend groter dan na een half uurtje, bleek uit onderzoek van de Zweedse Universiteit van Uppsala uit 2011. Twaalf honden werden gefilmd die alleen thuis werden gelaten.