Koreaans eten verkrijgt zijn smaak door combinaties van sesamolie, sojapasta, sojasaus, zout, knoflook, gember en, het belangrijkste ingrediënt, chilipepers, die de speciale pittige smaak geven. Het eten in Zuid-Korea staat bekend om haar gezonde eigenschappen; weinig calorieën en veel groenten.
Koreaans ontbijt
Ontbijt is één van de belangrijkste maaltijden in Korea. Meestal bestaat een typisch Koreaans ontbijt uit rijst, soep en kimshi aangevuld met enkele (bij)gerechtjes zoals gedroogde zeewierbladeren, glasnoedels, vis, pittige groenten of vlees.
Het eten Zuid-Korea is niet echt wat je gewend bent van eten in Azië. In Zuid-Korea eten ze veel kimchi (gefermenteerde Chinese kool met chili en knoflook) en BBQ en daarmee maken ze de lekkerste gerechten met Koreaanse kruiden. Maar daar blijft he niet bij. Koreanen zijn meesters in het mixen van (heerlijk) eten.
Verder wordt er bij ieder Koreaans restaurant een kan water op tafel geserveerd. Dit is gratis. Er staan hier dus ook standaard bekertjes voor op tafel. Koreanen gebruiken hiervoor altijd gefilterd water, maar het water uit de kraan is in principe ook goed te drinken (al vinden ze zelf van niet).
In de Koreaanse keuken wordt veel, héél veel knoflook gebruikt, vaak in combinatie met suiker en Spaanse pepers. Sowieso staan sterke smaakmakers hoog in het vaandel en wordt er veel gekookt met zeewier, rijst, groenten, tofu en verschillende soorten vis.
Koreaans eten verkrijgt zijn smaak door combinaties van sesamolie, sojapasta, sojasaus, zout, knoflook, gember en, het belangrijkste ingrediënt, chilipepers, die de speciale pittige smaak geven.
Koreanen zijn gewend om 's ochtends al te beginnen met uitgesproken smaken, vaak bestaat het ontbijt uit rijst, rijstcake, soep en bijpassende bijgerechten (banchan) zoals kimchi, komkommersalade en rettichsalade.
Koreaans eten verkrijgt zijn smaak door combinaties van sesamolie, sojapasta, sojasaus, zout, knoflook, gember en, het belangrijkste ingrediënt, chilipepers, die de speciale pittige smaak geven. Het eten in Zuid-Korea staat bekend om haar gezonde eigenschappen; weinig calorieën en veel groenten.
Soju valt onder het kopje gedistilleerde dranken. Dat mag ook wel, want het alcoholpercentage zit tussen de 20 en 45 procent. Net als Japanse sake wordt soju (meestal) gemaakt van rijst. En het is tevens kleurloos en helder.
Fruit en koffie zijn duur
Het meeste fruit wordt geïmporteerd. Op het eiland Jeju moet je daarentegen zeker mandarijnen kopen, die worden er lokaal geteeld. Voor 10.000 Won heb je een doos vol en je vitamines binnen. Op straat kan je vaak sapjes kopen, deze kosten zo'n 5.000 Won.
Drinken in Zuid-Korea: De meeste Zuid-Koreaanse restaurants serveren niet veel meer dan het lokale bier, soju (een Koreaanse likeur), cola en water. Daarnaast wordt er veel thee gedronken, met name groene thee. Maar ook bloesemthee's en de zoetzure bessenthee (omija-cha) zijn populair.
Hansik: traditioneel Koreaans eten
De traditionele Koreaanse keuken bestaat normaal uit drie gangen. Deze bestaat altijd uit rijst, soep (guk) of gestoofde gerechten en bijgerechten (kimchi). Kimchi is misschien wel het meest populaire eten in Korea, is letterlijk 'spicy' en omdat het groenten zijn ook redelijk gezond.
Kimchi komt uit Korea en is gefermenteerde groente: vaak kool, maar soms ook andere groenten als wortel, radijs of bosui. Het smaakt pittig, fris en zuur. Kimchi wordt als bijgerecht of op zichzelf als salade gegeten, en gebruikt om andere gerechten smaak te geven, zoals soep, pannenkoeken, rijstgerechten en dumplings.
In tegenstelling tot Noord-Korea is Zuid-Korea een democratie. Zuid-Korea staat bekend als een rijk land in Azië. In de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw groeide economie in korte tijd heel snel. Samen met Singapore, Taiwan en Hongkong vormt Zuid-Korea de Aziatische Tijgers.
Draag geen schoenen in gebedshuizen, waar mensen worden aanbeden of bij mensen thuis. Plaats je voeten niet op meubels. Dit doe je thuis misschien, maar niet bij anderen. Eet of drink niet in het openbaar terwijl je loopt.
De kleurcode van het reisadvies voor Zuid-Korea is groen behalve het grensgebied met Noord-Korea. De veiligheidsrisico's zijn vergelijkbaar met die in Nederland (met uitzondering van het grensgebied met Noord-Korea). Er zijn inreisvoorwaarden voor reizigers uit Nederland.
Zuid-Korea is duurder dan veel andere Aziatische landen. Vergeleken bij Japan en westerse landen is het leven in Zuid-Korea echter redelijk goedkoop. Eten en drinken zijn een stuk goedkoper dan in Nederland en de keuze is enorm. Je kunt daardoor goed eten en toch weinig geld uitgeven.
Kosten voor eten en drinken
Als dat je niet trekt kun je in basic restaurants een maaltijd scoren voor ₩25.000 (€18) en als je heel gek wilt doen kun je in bij-sterrenrestaurants voor ₩80.000 (€60) eten.
In Korea eet men kortkorrelige rijst vergelijkbaar met Japanse sushirijst. Die rijst wordt voor bibimbap getopt met wat je ook maar wil. Van gemarineerde (rauwe) groente tot gebakken paddenstoelen, kimchi, vis of vlees. En altijd met een ei on top.
De kruidenmix bevat knoflook, zout, gember, en chilipeper. Met deze kruidenmix boots je gemakkelijk het traditionele Koreaanse gerecht, waarbij kool wordt gefermenteerd, na. Uiteraard goed te combineren om groente op smaak te brengen in een salade of als vulling in een quesadilla.
De cultuur in Zuid Korea is sterk beïnvloed door de Chinese en Japanse cultuur. De stroming waar deze cultuur vanuit gaat heet het confucianisme. De Zuid Koreaanse cultuur bestaat uit veel tradities en gewoontes, die voor Westersen niet altijd voor de hand liggend zijn.