Om de hygiëne te behouden is het wel aan te raden om een handdoek maximaal 3 keer te gebruiken en hem dan wel echt te wassen, de bacteriën zijn dan wel niet schadelijk maar hopen zich wel op, waardoor de handdoek op een gegeven moment niet zo fris meer is.
Handdoeken moeten dagelijks worden verschoond en badhanddoeken om de drie dagen. Iedereen mag alleen zijn eigen handdoeken gebruiken en één handdoek voor het gezicht, één voor de handen en één handdoek voor het hele lichaam.
Handdoek vervangen
En die handdoek wordt door het afdrogen ook lekker warm en vochtig. Oftewel: een ideale broeihaard voor bacteriën. Daarom is het advies om je handdoek te vervangen na drie afdroogbeurten.
“Het wassen van de thee- of handdoek hangt eigenlijk van het gebruik af. Gebruik je deze dagelijks en wordt de theedoek ook dagelijks erg nat, dan kun je deze ook het beste dagelijks vervangen”, zegt Van der Vossen. “Maar gebruik je de thee- of handdoek minder frequent, dan is het vervangen ook minder snel nodig.
Wanneer je te weinig handdoeken koopt, moet je vaak haasten met wassen. Om dit te voorkomen, is er een handige vuistregel. Zorg dat er voor elk persoon in jouw huishouden drie volledige handdoekensets aanwezig zijn. Één handdoekenset bestaat uit één handdoek, één badlaken, één gastendoekje en één washandje.
In de meeste gevallen worden je handdoeken prima schoon op een temperatuur van 30°C tot 40°C. Alleen bij hele vuile handdoeken kan je wel kiezen voor een hogere temperatuur.
Volgens Philip Tierno, microbioloog en patholoog aan de New York University School of Medicine, moet je handdoeken wassen nadat je ze drie keer hebt gebruikt. Gooi ze dus liever niet al na een of twee afdroogbeurten in de was, want dat is slecht voor het milieu.
Om de hygiëne te behouden is het wel aan te raden om een handdoek maximaal 3 keer te gebruiken en hem dan wel echt te wassen, de bacteriën zijn dan wel niet schadelijk maar hopen zich wel op, waardoor de handdoek op een gegeven moment niet zo fris meer is.
Een washandje is daarentegen een ander verhaal. Een washandje blijft namelijk veel langer nat en is daarom de perfecte plek voor de bacteriën om zich supersnel uit te breiden. Gooi je washandje daarom na elke wasbeurt in de wasmachine.
Een keukenhanddoek moet je na elke afwasbeurt in de kookwas stoppen. Deze trekken heel wat mogelijk gevaarlijke bacteriën aan, blijven vaak vochtig door het regelmatige gebruik en ze bevinden zich vaak in de buurt van voedsel.
Hoe krijgt u stinkende handdoeken
Als wasgoed nog steeds stinkt na het wassen, komt dit meestal doordat het te lang vochtig in elkaar heeft gezeten. Of u heeft ze te vaak gebruikt of niet goed laten drogen na het gebruik Er ontstaan dan stankmoleculen.
Zo droogt je handdoek snel en krijgen bacteriën en schimmels de minste kans om zich in je handdoek te nestelen. Het is niet nodig om je handdoek meteen te wassen, maar we raden je aan om dit na drie afdroogbeurten wel te doen.
Lange toiletbezoekjes kunnen namelijk zorgen voor constipatie of aambeien. Poepen hoort geen lang proces te zijn. Je kunt je tijd op de wc daarom beter beperken tot 10 à 15 minuten, zegt Gregory Thorkelson, psychiater op de afdeling gastro-enterologie, hepatologie en voeding van de Universiteit van Pittsburg.
Bacteriën vermijden
Maximaal twee keer per week douchen is meer dan voldoende om schoon te blijven. Op de dagen dat je niet doucht, kun je je oksels, billen en geslachtsdelen wassen met een washandje. En als je bang bent voor bacteriën, zit er volgens Larson maar één ding op: regelmatig je handen wassen.
Als het washandje meer dan eens gebruikt wordt, ontstaat er wel verschil. Op (natte) washandjes blijven namelijk dode huidcellen achter, die een perfecte voedingsbodem vormen voor bacteriën en schimmels. Dit effect wordt versterkt als ze in warme en vochtige ruimtes bewaard worden, zoals een badkamer al gauw is.
Wassen op 60° C is perfect om keukenhanddoeken, schotelvodden of beddengoed weer kraaknet te krijgen. Deze temperatuur geeft je de zekerheid dat dit wasgoed hygiënisch schoon uit de machine komt. Ook sportsokken of wit ondergoed was je op 60° C.
"Het droogt je huid uit en zorgt voor irritaties. Je wast immers de goede bacteriën die van nature op je huid leven weg. Beperk het douchen daarom het liefst tot om de twee à drie dagen. Voel je je toch vuil, was je gezicht, oksels, de zone onder je borsten en geslachtsorganen dan tussendoor met wat water."
Voor je huid volstaat het om hoogstens één keer per week zo'n reinigende douchebeurt te nemen. Je intieme zone en de lichaamsdelen waar je veel zweet (oksels, billen, voeten) mogen wel elke dag gewassen worden, maar dan liefst met een neutrale, niet geparfumeerde zeep.
Niemand gebruikt het washandje buiten Belgen, Nederlanders en sommige Fransen. Hoe de rest van de wereld zich dan wast? Vaak met gebruik van sponzen, al maken sommigen ook gebruik van 'wasdoekjes', een soort kleine handdoek van ongeveer 30 op 30 centimeter.
Over het algemeen heb je in een huishouden van twee personen minimaal vier handdoeken nodig en in een huishouden van vier personen minimaal acht handdoeken. Het is aan te raden om altijd een paar extra handdoeken op voorraad te hebben voor onverwachte situaties.
Egyptisch katoen is de gouden standaard, maar pimakatoen is over het algemeen ook van goede kwaliteit. Als de handdoeken hiervan zijn gemaakt, staat dit ongetwijfeld aangegeven. Kijk op het labeltje of de handdoek is gemaakt van 100% gekamd katoen, want dat blijft heel lang zacht.
Handdoeken en ondergoed kan je ook in de witte was doen, maar je kan er ook voor kiezen om deze apart te wassen op een hogere temperatuur. Je kan het wasprogramma 'katoen' gebruiken en de stoffen wassen op een lage temperatuur van 30°C of 40°C.
Handdoeken en ondergoed samen wassen
Sommige mensen vragen zich af of je ondergoed apart moet wassen, maar handdoeken en ondergoed kunnen prima samen in de wasmachine en dat geldt ook voor sokken. Let er wel op dat je de juiste kleuren bij elkaar in de wasmachine doet.
Katoenen ondergoed, sokken, beddengoed en handdoeken kun je prima op 60 graden wassen. Witte lakens kunnen zelfs op 90 graden. Ook de droger is geen probleem.