Loop vooral niet te lang rond met een blaasontsteking: die kan namelijk opstijgen en een nierbekkenontsteking veroorzaken. Dan heb je echt een antibioticum nodig. Malaise, pijn, koorts, koude rillingen en pijn in de zij zijn goede redenen naar een arts te gaan.
Als een blaasontsteking onbehandeld blijft, is het mogelijk dat deze overgaat in een prostaatontsteking of nierbekkenontsteking. Dit gaat vaak gepaard met koorts en een ziek gevoel. Indien u last heeft van een blaasontsteking, moet u ervoor zorgen dat u anderhalf tot twee liter per dag drinkt.
Bij de helft van de vrouwen is een blaasontsteking binnen 1 week vanzelf over. Als uw klachten over zijn, hoeft u uw urine niet opnieuw te brengen. Slikt u antibiotica? Dan zijn uw klachten meestal na een paar dagen minder of weg.
Don't: drink minder water
Want het droogleggen van je lichaam zorgt er alleen nog maar meer voor dat een infectie zich beter kan settelen. Het is dus van groot belang om voldoende tot veel water te drinken wanneer je een blaasontsteking hebt.
Interstitiële cystitis (IC) noemen we ook wel blaaspijnsyndroom. Het is een chronische goedaardige aandoening van de urineblaas, die niet wordt veroorzaakt door bacteriën. Het gaat om een ontstekingsreactie van de blaaswand. Het lijkt op een blaasontsteking, maar antibiotica helpen niet.
Bij een urineweginfectie kunnen de symptomen als vaak moeten plassen en een branderig gevoel weleens achterwege blijven, terwijl er toch een infectie gaande is. Soms is er dan wel van vermoeidheid sprake. Een urinetest kan aantonen of er van een infectie is en in dat geval kan antibiotica voorgeschreven worden.
Wanneer u denkt dat u mogelijk een blaasontsteking heeft, kunt u met Blaas-Check® uw urine testen (1e screening). U vangt daarvoor wat (ochtend)urine op in een schoon potje en voert de test uit. Voor de juiste uitvoering van de test leest u de bijsluiter van de test.
Er zijn verschillende klachten die kunnen passen bij een blaasontsteking, namelijk: Een branderig of pijnlijk gevoel bij het plassen. Vaak en kleine beetjes plassen. Het gevoel dat je moet plassen (aandrang), maar uiteindelijk weinig plast.
Als u de klachten vervelend of pijnlijk vindt, kan uw arts een antibioticum geven. Artsen kiezen hierbij meestal voor het medicijn nitrofurantoïne. Nitrofurantoïne doodt bacteriën die blaasontsteking veroorzaken. Het werkt binnen een paar uur na inname.
Redenen van terugkerende blaasontstekingen
Een verkeerd plaspatroon waarbij tijdens het plassen de bekkenbodemspieren niet goed ontspannen. Hierdoor kunt u uw blaas niet volledig leeg plassen. De hoeveelheid urine die in de blaas achterblijft kan de bron van de terugkerende blaasontstekingen zijn.
Blaasontstekingen kun je 'wegdrinken'
Door dan veel te gaan drinken kunnen zij voorkomen dat de ontsteking doorzet. Maar heel veel drinken is juist weer niet verstandig bij het gebruik van antibiotica, dan kan het antibioticum door de verdunning zijn werk niet goed doen.
Als de klachten heftig zijn of langer dan een week duren, dan helpen antibiotica om de ontsteking snel te laten genezen. Ook is er dan minder kans dat de ontsteking zich uitbreidt naar het nierbekken. Maak de kuur altijd af, ook al heeft u geen klachten meer.
Bij een urineweginfectie is het slijmvlies aan de binnenkant van de urinewegen ontstoken. Een infectie van de lagere urinewegen heet een blaasontsteking. Een onbehandelde blaasontsteking kan leiden tot een nierbekkenontsteking. Een urineweginfectie ontstaat door bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers.
Wist je dat stress ook een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van een blaasontsteking? Stress kan namelijk zorgen voor een verminderde weerstand. Met een lage weerstand zul je vatbaarder zijn voor virussen, zoals een verkoudheid, griep of een koortslip, maar ook een blaasontsteking.
Guldenroedethee helpt om blaasontsteking te voorkomen; het heeft een sterk reinigende werking. Zet dus lekker een pot – dan moet je vaker plassen – en drink het gedurende de dag.
Laat uw (ochtend)plas onderzoeken bij de huisarts. Bij blaasontsteking bij een man zijn altijd antibiotica nodig.
De aanbevolen dosering is drie maal daags één capsule.
Een overactieve blaas is een aandoening waarbij de blaas uit balans is en hypergevoelig wordt. Hierdoor moet u vaak plassen, heeft u heel vaak het gevoel dat u moet plassen of kunt u de plas niet ophouden als u moet plassen. Bij een overactieve blaas bent u als het ware aan het vechten tegen uw eigen blaas.
Ga meteen naar het wc als je voelt dat je moet plassen. Warmte kan verlichting bieden als je pijn hebt. Een warmtekruik of een warm bad kunnen je hierbij helpen.
Deze studie toont aan dat ibuprofen het gebruik van antibiotica kan beperken bij volwassen vrouwen met milde tot matige symptomen van een ongecompliceerde urineweginfectie. Dit voordeel moet afgewogen worden tegen een hogere symptoomlast. Het verschil in gemiddelde duur van de symptomen is echter beperkt tot één dag.
Wat als ik denk dat ik een blaasontsteking heb? Start met de volgende adviezen: Drink veel: 2 liter per dag (water, thee, melk, koffie), hiermee spoel je de blaas schoon en plas je de bacteriën weer uit. Ga direct plassen als je voelt dat je moet en plas dan helemaal leeg.
Lage rugpijn en buikpijn
Een herkenbare klacht bij een blaasontsteking is uitstralingspijn naar de onderrug en buik. De blaas ligt onder in het bekken. De pijn die daar bij een blaasontsteking optreedt wordt door twee factoren veroorzaakt. Ten eerste is er een lokale zwelling in de blaas vanwege ontstekingsoedeem.
Blaasklachten zijn klachten door een niet goedwerkende blaas, met name kunnen plasklachten ontstaan zoals veel plassen, heftige plasaandrang of de plas niet goed kunnen ophouden. Soms kan de blaas ook branderig aanvoelen of het plassen pijn doen.
Bij voorkeur ontvangen wij de eerste opgevangen ochtendurine. Het onderzoek van bij kamertemperatuur bewaarde urine is alleen betrouwbaar indien de urine binnen 2 uur na lozing wordt onderzocht. Wanneer dit niet mogelijk is, plaatst u de urine onmiddellijk in de koelkast (tot max. 24 uur na lozing).