Mijd geurkaarsen
Wil je er zeker van zijn dat je geen schadelijke stoffen verspreidt in huis? Kies dan voor natuurlijke kaarsen zonder geur. Je kan ook zelf natuurlijke geurkaarsen maken, door aan een zelfgemaakte kaars van bijenwas enkele druppels van je favoriete etherische olie of kruiden toe te voegen.
Huismuizen eten ook door mensen gemaakt voedsel zoals vlees en kaas. Bij gebrek aan beter eten ze zelfs ook zeep, kaarsen, lijm en kranten.
De meeste geurkaarsen zijn niet giftig voor katten,
voor zowel onze katten als voor ons.
Zijn kaarsen gevaarlijk voor een hond? Om maar meteen met het goede nieuws te beginnen: kaarsen hoeven niet gevaarlijk te zijn voor je hond. Vooral kaarsen met etherische oliën, ook wel essentiële oliën genoemd, zijn giftig voor honden. Deze oliën bestaan uit zeer hoog geconcentreerde vloeibare verbindingen.
Huisdieren zoals honden en katten zijn veel gevoeliger voor de schadelijke stoffen die vrijkomen bij het branden van wierook en geurkaarsen. Dierenartsen raden dat dan ook af.
Doordat je lichaam 37 graden is, wordt het kaarsvet niet keihard. Het blijft soepel en daardoor poep je het na een tijdje gewoon weer uit. Maar pas wel op voor de kaarsen die van parafine gemaakt zijn. Deze zijn giftig, omdat er aardolie in zit.
Vroege vogels Forum - Eksters pikken waxinelichtjes.
Een muis heeft veel vijanden. In de buurt van mensen zijn dat katten, maar ook ratten en steenmarters. Kerkuilen jagen niet alleen in de vrije natuur, maar ook in gebouwen.
Je kunt bijvoorbeeld honden verjagen met geur. Hiervoor zijn namelijk speciale strooikorrels ontwikkeld met een geur die honden erg onaangenaam vinden. Deze korrels zijn gemaakt van plantaardige extracten, zoals citroen, azijn en peper.
Citroen en limoen: ook deze geuren vinden honden heel vies. Zeker omdat hun reukorgaan tot wel 40x sterker is dan die van ons. Je doet jouw hond dan ook geen plezier met de geur van citroen of limoen. En net zoals dat bij pepers het geval is, kan ook citroen luchtweg schade bij honden veroorzaken.
De meeste geurkaarsen bevatten paraffine, dat is afgeleid van aardolie, steenkool of schalieolie. Wanneer paraffine wordt verbrand laat het giftige stoffen in de lucht vrij, waaronder aceton, benzeen en tolueen: stuk voor stuk stoffen waarvan bekend is dat ze kankerverwekkend kunnen zijn.
Bij het branden van kaarsen komen giftige stoffen vrij. Een kaars brandt op een relatief lage temperatuur, waardoor er fijnstof zoals roet vrijkomt. Fijnstof zie je niet, maar het kan wel schadelijk zijn voor je gezondheid. Het kan leiden tot astma of andere luchtwegproblemen.
Parfum bepaalt de prijs
Waarom sommige kaarsen zo duur zijn, weet Sinnige wel. Naast het merk of het potje waar je soms voor betaalt, betaal je vooral voor het parfum dat wordt vermengd met de was. "Dat bepaalt de prijs." Daarnaast zijn er ook verschillende soorten was.
Meerdere merken verkopen vegan kaarsen. Zo zijn de Hema kaarsen en theelichtjes vegan, Bolsius heeft een vegan assortiment, Xenos heeft diervrije opties. De meeste waxinelichtjes worden volledig van paraffine gemaakt, dit is op oliebasis.
Kaarsen bevatten vaak dierlijke grondstoffen zoals bijenwas en stearine uit dierlijke vet. De vegan kaarsen van Brandt worden gemaakt van 100% sojawas en zijn dus helemaal veganistisch!
Een kaars bestaat uit een katoenen lont, die officieel de pit wordt genoemd, en een brandstof, zoals paraffine, stearine, sojawas of bijenwas.
Bolsius kaarsen roeten niet zwart en bovendien roken en walmen ze niet. De brandzekerheid en het aantal branduren van Bolsius kaarsen zijn erg goed. Ze geven een mooie vlam en dat komt doordat de lonten/kaarsenpitten gevlochten zijn op een manier dat dit bevorderd.
De kaars brandt te lang.
Als het oppervlak van de was vloeibaar is, wordt het binnenste van de kaars heter en zal een grotere hoeveelheid was verdampen via de pit. De verbranding is dus minder stabiel en de vlam reageert daarop door krachtiger te slingeren. Als een vlam teveel beweegt, zal deze roet afgeven.
De lavendel is niet giftig voor mensen of insecten, maar wel voor huisdieren zoals katten, honden en konijnen. Neem bij (of vermoeden van) inname contact op met de huis- of dierenarts.
Lavendel olie: Kalmerend en troostend
Lavendel is een van de meest gebruikte etherische oliën bij honden en ook een van de veiligste. Etherische olie van lavendel zou een kalmerend gevoel in de hersenen van jouw hond teweegbrengen, waardoor ze gerustgesteld worden wanneer ze dat het meest nodig hebben.