Als je concentratieproblemen hebt, dan betekent dit dat je moeite hebt om je gedachten of je aandacht bij één onderwerp te houden. Je raakt snel afgeleid en kunt je moeilijk je aandacht voor langere tijd op één ding richten. Je springt in je hoofd als het ware steeds naar een ander onderwerp.
Vergeet je snel dingen, word je regelmatig moe wakker, heb je soms moeite om je te concentreren en voel je je vaak slap en futloos? Al dit soort symptomen wordt gezamenlijk ook wel beschreven als 'hersenmist' of 'brain fog'.
Niet alleen voedsel helpt je bij de concentratie, ook drinken is heel belangrijk. Groene thee, bijvoorbeeld. Deze thee bevat meer cafeïne en het aminozuur theanine dan witte of zwarte thee. Van cafeïne weten we dat het helpt bij alertheid, maar theanine is misschien nog wel belangrijker.
Behandeling van concentratieproblemen. Ernstige concentratieproblemen kun je oplossen met medicijnen en psychotherapie. ADHD kan onder meer worden bestreden met medicijnen, zoals met psychostimulantia (Ritalin, Medikinet, Equasym en Concerta), atomoxetine en tricyclische antidepressiva.
Vormen van aandacht- en concentratiestoornissen
De meest gekende vorm is ADHD (Attention Deficit and Hyperactivity Disorder) en ADD (Attention Deficit Disorder). De oorzaak is een ontregeling in de werking van bepaalde neurale netwerken, de DSM-5 rekent AD(H)D terecht tot de neurobiologische ontwikkelingsstoornissen.
Er zijn veel psychologische testen die mogelijke problemen met aandacht en concentratie onderzoeken, zoals de bourdon-vos test, de TEA-Ch en de D2 test. Aandacht en concentratie vormen de basis van vele cognitieve en neuropsychologische functies.
Concentratie kun je met eenvoudige taken trainen. Concentratie-oefeningen zijn vaak mentaal werk zoals hoofdrekenen, woorden spellen en dingen uit je hoofd leren. Je kunt je concentratie ook verbeteren met behulp van fysieke training: bijvoorbeeld balanstraining, coördinatieoefeningen, meditatie en stretching.
In de hersenen in de wandbeenkwab (parietaalkwab) bepaal je bijvoorbeeld wat belangrijk is, en wat niet. De voorhoofdskwab is belangrijk om aandacht vast te houden, net als de basale ganglia. En de thalamus is weer belangrijk bij het schakelen tussen verschillende prikkels.
Neem pauze
Regelmatig pauzeren boost je productiviteit en verbetert je concentratie. Je kunt beter niet pauzeren achter je laptop; stap echt even bij het scherm vandaan. Beweging is een goede pauze-activiteit.
Verbeter je concentratievermogen door voldoende rust te nemen. Zet bijvoorbeeld een ontspannend muziekje op als je iets moet leren en neem regelmatig een pauze. Of volg een mindfulness training zodat je leert je gedachten te richten op één enkel idee. Bewegen heeft ook een positief effect op je concentratie.
Het resultaat is echter steeds vaker lichamelijke en emotionele uitputting op volwassen leeftijd. Dit komt vooral voor bij vrouwen tussen de 20 en 35 jaar. Hun ADD diagnose wordt dus vaak pas later gesteld.
Oorzaak van ADD
ADD wordt veroorzaakt door een afwijking in de werking van neurotransmitters. Neurotransmitters zijn moleculen die in de hersenen signalen doorgeven. Als je aan ADD lijdt, heb je een tekort aan de neurotransmitters dopamine en noradrenaline.
Uit de resultaten blijkt dat de proefpersonen gemiddeld genomen over de acht sprints vijf procent meer vermogen leverden nadat ze de paracetamol hadden ingenomen (391 versus 372 W).
Ook kan de arts methylfenidaat voorschrijven. Problemen bij ADHD zijn vooral belangrijk na het zesde levensjaar. Hierom wordt methylfenidaat meestal gegeven aan kinderen van 6 jaar en ouder. In de puberteit kan dan gekeken worden of het nog nodig is met methylfenidaat door te gaan.
Niet alleen in citrusvruchten zit vitamine C, maar ook in fruit zoals bosbessen en blauwe bessen. Dit fruit bevat antioxidanten welke jouw concentratie en geheugen wel 5 uur lang een boost geven. Elk soort fruit bevat weer andere voedingsstoffen. Varieer daarom zo veel mogelijk.
Noten: ze zijn een bron van vitamine E, een antioxidant. Antioxidanten zijn stoffen die de beschadiging van (hersen)cellen tegengaan. Fruit: blauwe bessen, rode bessen, frambozen, … Deze gezonde snoepjes zijn niet alleen lekker, zomers fruit bevat ook antioxidanten.
Stress is slecht
Je eetgewoontes zijn dus belangrijk voor je brein, maar er is meer wat invloed heeft op de veroudering van je hersenen. "Stress is de hoofdoorzaak", zegt wetenschapsjournalist Mark Mieras. "Van deze crisis hebben een hoop mensen stress.