Bewaren. Gieser Wildeman stoofperen zijn op een koele plaats enkele weken houdbaar.
Koelen. De Gieser Wildeman stoofpeer kun je het beste bewaren bij een temperatuur van 1 - 4 C.
Stoofperen blijven in de koelkast, verpakt in een luchtdichte verpakking met het sap, tot wel vijf dagen goed. Als je langer van bereide stoofperen wil genieten, dan kun je ze prima invriezen. In de vriezer blijven ze namelijk tot wel twaalf maanden goed.
Rauw. Nog ongekookte, rauwe stoofperen kun je tot een paar weken op een koele donkere plek bewaren. Gekookt. Eenmaal gekookte stoofperen blijven in de koelkast nog een paar dagen goed.
Als je stoofperen hebt bereid kun je ze in de koelkast maximaal 2 dagen bewaren.Buiten de koelkast kun je ze maar een aantal uur bewaren.Dus bewaar ze altijd koel.In de vriezer kun je stoofpeertjes 3 tot 4 maanden bewaren.
In een afgesloten bak blijven ze maximaal een week goed in de koelkast. In de vriezer kun je ze zelfs drie maanden bewaren. Dat geldt voor zowel stoofperen met als zonder alcohol. Stoofpeertjes staan ongeveer drie uur op het vuur en dat neemt een hoop tijd en ruimte in beslag.
Na aankoop zijn peren ongeveer drie tot zeven dagen goed. Wist je dat je peren beter niet in een schaal met bananen, appels of perziken kunt leggen? Deze vruchten zorgen ervoor dat de peren sneller rijpen. Je kunt je peren ook in de koelkast bewaren, dan blijven ze minstens twee tot drie weken goed.
Gekookte stoofperen kun je in een afgesloten bak maximaal 3 dagen in de koelkast bewaren. Laat de stoofperen hierbij eerst afkoelen tot kamertemperatuur. Je kunt de peertjes (en het kookvocht) ook invriezen: ze zijn dan tot 3 maanden houdbaar.
De peren zijn verkleurd, beschimmeld of troebel. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Je kunt de stoofpeertjes één dag van tevoren maken. Bewaar ze afgedekt in de koelkast en verwarm voor het serveren op laag vuur, of serveer ze koud.
Tip 1: Je kunt de stoofperen prima een dag van tevoren maken en voor serveren op laag vuur opnieuw opwarmen. Of serveer ze koud. Tip 2: Het stoofperenvocht zit knettervol smaak! Als je het in laat koken tot stroperige saus of bind met maizena is het heerlijk om te gebruiken voor desserts.
Appels en peren kun je in stukjes of schijfjes invriezen maar ze verkleuren snel. Was de partjes en leg ze voor je ze invriest 20 minuten in een oplossing van 2 eetlepels citroensap op 1 liter water. Schil bananen, en snijd ze in stukken of plakjes. Je kunt ze ook heel invriezen.
Kleurstoffen in de peertjes reageren namelijk sterk op zuur. Tijdens het koken van de peertjes veranderd de zuurgraad en de peertjes van kleur! Een scheut port of wijn helpt dit proces alleen maar. Vroegen kon je speciale perensuiker kopen met rode kleurstof erin, om de peertjes snel die dieprode kleur te geven.
Gieser Wildeman is een goed rood-kokende stoofpeer. Dit ras is samen met de Saint Remy perenboom het meest gebruikte stoofperenras.
Als het gaat om stoofperen is een licht fruitige rode wijn een uitstekende keuze. Een voorbeeld van zo'n lichte rode wijn is de Pinot Noir. Voor stoofperen bereid met kaneel en andere kruiden past een kruidige rode wijn, zoals een Syrah of Shiraz goed.
Wat zijn peren:
Bij peren is er nog een onderscheid tussen stoof- en handperen. Bij handperen is een goede smaak en sappig smeltend vruchtvlees belangrijk, terwijl de stoofperen weer hele ander eigenschappen hebben. Stoofperen kun je niet rauw eten en zijn daarom meer een soort groente.
Kook het vocht van de stoofperen dan in met wat extra suiker, zodat het een dikkere saus wordt. Giet dit over het ijs en het warme peertje voor een heerlijk nagerecht!
Een gezonde, smakelijke en eenvoudig te bereiden vrucht, die niet mag ontbreken, is de stoofpeer. In tegenstelling tot de gewone handperen, kun je een stoofpeer niet rauw eten. Bekende stoofperen zijn de Gieser Wildeman en de Brederode peer.
Er bestaan twee bekende soorten peren: handperen en stoofperen. Een handpeer kan direct uit de hand gegeten worden. Een stoofpeer daarentegen is kleiner en harder dan een gewone handpeer. Ongekookt zijn stoofperen niet geschikt om te eten en moeten daarom eerst gekookt of gestoofd worden en krijgen zo hun rode kleur.
Uw zoete bijgerecht zoals stoofpeertjes of rabarber kunt u verwarmen in de magnetron. Prik enkele gaatjes in de verpakking en zet het gerechtje in de magnetron. Stel de tijd in op 6 minuten en druk op start.
Je kunt de verschillende soorten natuurlijk ook combineren. Je kunt de moes natuurlijk in porties invriezen. In de koelkast is het maximaal drie dagen houdbaar.
Doyenné du Comice
Het ras is in 1849 gekweekt door de Comice Horticole (tuinbouwvereniging) de Maine et Loire te Angers in Frankrijk. De peer is ook lekker als stoofpeer, al is de Saint Remy daar beter voor geschikt.
Onrijpe Conference peren kunnen prima rijpen op een fruitschaal bij kamertemperatuur. Rijpe peren kun je ook in de koelkast bewaren, dan blijven ze langer houdbaar en lekker sappig! Peren smaken wel het beste als ze op kamertemperatuur zijn, dus haal ze voor gebruik uit de koelkast en laat ze even op temperatuur komen.
Bewaar stukjes geschilde peer afgedekt in de koelkast. Het toevoegen van een beetje citroensap voorkomt verkleuring.
Stoofperen kun je wel 1 jaar bewaren. Dan moet je ze wel in stro leggen. Verder koel en vorstvrij bewaren. Je zou ze ook kunnen bewaren in een proviandkast ook wel vliegenkast genoemd.