Een aangesneden verse ananas kunt u het beste bewaren in de koelkast. In stukken gesneden en in een luchtdicht bewaarbakje, kunt u de ananasstukken ongeveer 4 tot 5 dagen bewaren in uw koelkast. Verse ananas uit de koelkast is het lekkerst wanneer u de ananas voor het eten op kamertemperatuur brengt.
Hoe lang kun je Ananas bewaren? Een hele Ananas kan 3 tot 7 dagen op de fruitschaal bewaard worden. Een schoongemaakte, in schijven gesneden, Ananas kan, goed afgedekt, in de koelkast 1 tot 2 dagen bewaard worden.
Een hele ananas bewaar je buiten de koelkast, maar gesneden stukjes ananas kun je beter, goed afgedekt, in de koelkast bewaren. Als je ananas invriest, verwijder dan eerst de schil en de harde kern en snijd in stukken. Vries in in een afgesloten bakje of plastic zakje.
Als je de ananas al hebt “aangebroken” (dat wil zeggen: in stukken hebt gehakt), dan moet je deze natuurlijk wel in de koelkast leggen. Een aangesneden ananas kun je ongeveer vier tot vijf dagen in de koelkast bewaren. Het is wel lekkerder om deze eerst een uurtje uit de koelkast te halen voordat je hem opeet.
Een rijpe ananas voelt stevig aan en kan je een klein beetje indrukken. Als hij té zacht aanvoelt, dan is hij waarschijnlijk niet meer vers. Daarnaast bevat een eetklare ananas veel meer sap, waardoor hij zwaarder weegt. Je kan ook altijd proberen om de bladeren uit te trekken.
Een ananas wordt rijp geplukt, want hij rijpt moeilijk na. Te vroeg geplukte ananassen smaken heel zuur. Een overrijpe ananas is ook niet lekker: het vruchtvlees ziet er glazig en bruinachtig uit en hij ruikt naar gist.
Kun je ananas over de datum eten? Beschimmeld fruit is foute boel: weggooien. Schimmels groeien snel door de hele vrucht, dus alleen de plek met zichtbaar schimmelpluis ruim wegsnijden, helpt niet. Rotting en schimmel steken bovendien ander fruit aan, dus verwijder het tijdig.
Als je bruine plekken ziet in het vruchtvlees, betekent dat dat je ananas bevroren is geweest. Eet hem dan zo snel mogelijk op, want de bruine plekken kun je niet eten.
Op ongesneden fruit hoeft geen houdbaarheidsaanduiding te staan. Je kunt gevaarlijk bederf daarvan namelijk goed herkennen. Vers fruit geurt weinig of aangenaam zoet. Rotting, schimmel of vieze geur betekenen allemaal: niet opeten.
Er zitten 68 kilocalorieën in 1 schaaltje (125 gram) ananas. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'ananas'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Fruit uit blik of pot en diepvriesfruit bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als vers fruit. In fruit zit onder andere vitamine C, vitamine A, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium. De hoeveelheden voedingsstoffen zijn bij elke soort anders, maar zelfs binnen dezelfde fruitsoort kunnen verschillen bestaan.
Verse aangesneden ananas kan je 2 dagen bewaren in de koelkast in een afgesloten bakje. Schoongemaakte, gesneden ananas kan je 12 maanden in de vriezer bewaren. Ananas in een geopend blik kan je 2 dagen in de koelkast bewaren.
Jaarrond verkrijgbaar
Ananas is het hele jaar verkrijgbaar.
Eenvoudig door met ruime marge de schil van boven naar beneden eraf af te snijden of met een kleine marge. De zware puntjes verwijder je daarna met een kleiner mes zodat er alleen geel vruchtvlees overblijft. Een ananas kun je tot slot snijden in plakjes, repen of blokjes. Vergeet niet de harde kern weg te snijden.
Heb je dus een nog groenige ananas gekocht, dan kun je hem het beste een paar dagen (ongeveer drie) ondersteboven zetten. Als hij goudbruin kleurt is hij goed. Een ietwat onrijpe ananas kan al na 24 uur rijp zijn.
Als je al ziek wordt (verschijnselen van voedselvergiftiging zoals diarree en braken) van het eten van beschimmeld fruit, dan is dat vaak heel tijdelijk. Maar blijft het langer dan een dag aanhouden, dan moet je echt wel even bij de dokter langs. Maar over het algemeen is het vrij onschuldig.
Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg. Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën.
Vlees dat stinkt
Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken. Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken.
Wassen en sorteren
Het chloorwater wast het vuil en de insecten weg en scheidt de goede van de slechte vruchten met doorschijnend vruchtvlees; de laatste zinken. Hoeveel ananassen er blijven drijven kan de producent aanpassen door zout toe te voegen aan het water.
Zout op ananas maakt het fruitstuk zoeter. Ja, dat lees je goed! Bovendien zorgt het zout ervoor dat je tong niet meer tintelt door het zuur van de ananas.
Eenvoudig door met ruime marge de schil van boven naar beneden eraf af te snijden of met een kleine marge. De zware puntjes verwijder je daarna met een kleiner mes zodat er alleen geel vruchtvlees overblijft. Een ananas kun je tot slot snijden in plakjes, repen of blokjes. Vergeet niet de harde kern weg te snijden.
In een ananas zit een heleboel vitamine C en die vitamine is superbelangrijk voor ons lichaam om gezond te blijven. Vitamine C versterkt onder andere het immuunsysteem, helpt bij verkoudheid, is goed voor het bindweefsel en het laat wonden sneller genezen.
Een aangesneden verse ananas kunt u het beste bewaren in de koelkast. In stukken gesneden en in een luchtdicht bewaarbakje, kunt u de ananasstukken ongeveer 4 tot 5 dagen bewaren in uw koelkast. Verse ananas uit de koelkast is het lekkerst wanneer u de ananas voor het eten op kamertemperatuur brengt.
Als een blik geopend is, kan het metaal onder invloed van zuurstof reageren met de inhoud. De producten van die reactie kunnen in het voedsel terechtkomen. Dat kan een metalige smaak aan het eten geven.