Als je de avocado's langer wilt bewaren, dan dien je deze in de koelkast te houden en dan kunnen ze tot wel 4 dagen goed blijven. Echter, als je ze op de fruitschaal bewaard, dan blijven ze minder lang houdbaar omdat de avocado's bij hogere temperaturen dan 4-6 graden vanzelf door rijpen.
Hoe lang je een avocado kunt bewaren, hangt af van hoe rijp hij is bij aankoop. Bewaar een halve avocado met pit erin afgedekt met huishoudfolie in de koelkast. Dit voorkomt verkleuren van vruchtvlees. Een rijpe avocado kan ook in de koelkast bewaard worden.
Onder de schil zit (als de avocado goed rijp is) romig, groen of gelig, zacht vruchtvlees met een iets nootachtige smaak. Als je een overrijpe (beurse) avocado opensnijdt tref je onaantrekkelijke bruine of zwarte plekken aan in het vruchtvlees en/of een draderig bruin weefsel.
Gemiddeld genomen zijn avocado's één tot drie dagen houdbaar na aanschaf. Het beste is om deze vrucht te bewaren in een voorraadkast op ongeveer 12 tot 15 graden.
Smeer de opengesneden kant van de avocado in met olijfolie. Zo leg je een klein laagje tussen de avocado en de lucht. Leg de avocado in een plastic bakje en zet hem in de koelkast.
Het algemene advies is om niet meer dan een halve avocado per dag te eten. Het geluk hierbij is dat de avocado een neutrale smaak heeft en een verzadigd gevoel geeft, waardoor je minder snel geneigd bent om er veel van te eten.
Wat nog geel of groen is kan je prima eten, maar wat draderig bruin en zwart geworden is moet je wegsnijden want dat smaakt niet meer. Ziek zul je er niet van worden, hoor, maar lekker is anders. Is ie vrijwel helemaal zo, dan kan je de avocado beter weggooien.
Niet lekker! De bruine slierten zitten er niets voor niets en hebben wel degelijk een functie. De slierten zijn namelijk de vaatbundels die de voedingsstoffen en water in de vrucht brengen. Ze worden ook wel gezien als het interne 'loodgieterswerk' binnen de boom en het verbinden van de avocado met de rest van de boom.
In een salade, op een toast of zelfs in een smoothie: met avocado's kun je alle kanten op. De vruchten zijn rijk aan vezels, vitamine E, foliumzuur en kalium en zijn dan ook heel voedzaam.
De kleurverandering van een avocado is het resultaat van oxidatie, de chemische reactie die ontstaat wanneer een avocado wordt blootgesteld aan lucht. Het resultaat: een bruine vrucht die er niet uit ziet, en ook niet lekker meer smaakt.
Een avocado zit werkelijk boordevol belangrijke vitamines, zoals o.a. B, K en E. Maar ook luteïne en foliumzuur. De vitamine B zorgt voor een goede stofwisseling en heeft ook een goede invloed op de huid. De vitamine E heeft grote invloed op het gezond houden van de huid (E is dé huidvitamine).
Avocado's kun je goed eten voor een training of als je een wedstrijd op het programma hebt staan. Doordat ze snelle koolhydraten en eiwitten en veel mineralen bevatten, herstel je na het sporten sneller als je vooraf een avocado eet. De antioxidanten in deze vrucht gaan bovendien spierschade tegen.
Vet in avocado
Onverzadigd vet verlaagt het LDL-cholesterol van het bloed. Een te hoog LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten en kan uiteindelijk leiden tot hart- en vaatziekten. Met een avocado krijg je dus goede vetten binnen, net zoals met olie, zachte en vloeibare margarine, vette vis en noten.
De absolute winnaar is dan ook de rode ui: snijd een derde van een rode ui in stukjes en leg deze op de onderkant van een plastic bakje. Leg de avocado met de schil naar onder (en dus de groene kant naar boven) boven op de ui. Sluit het bakje af met een deksel en zet deze in de koelkast.
Een avocado bevat circa 250 kcal.
Je vermindert de kans op hart- en vaatziekten Vanwege het lage gehalte verzadigde vetten en het hoge gehalte onverzadigde vetten in een avocado verlaagt het je LDL-cholesterol, houdt het je HDL-cholesterol in stand en verbeter je je insulinegevoeligheid.
De avocado, jouw bondgenoot voor een mooie huid
De avocado is welbekend voor zijn voedende eigenschappen en bevat meer dan twintig vitamines, mineralen en essentiële vetzuren die uiterst doeltreffend zijn tegen huidveroudering en een droge huid.
,,Een avocado heeft altijd te maken met een zogeheten on ofoff year op het gebied van productie. Dat is een gegeven, zegt Könst. Vorig jaar hadden de meeste productiegebieden een on year, vandaar dat we in 2019 dus weer te maken hebben met een off year, legt Könst uit.
Avocado's kunnen echt ingevroren worden en dat is goed nieuws voor iedereen die bang is dat er dit jaar een tekort aan dit fruit ontstaat. Een voorraadje avocado's in de diepvries is bovendien erg handig als je spontaan trek hebt in guacamole of een gezonde smoothie.
Stop de avocado met een (rijpe) banaan in een plastic zak. Dichtknopen en binnen no-time is je avo eetklaar. Ben je echt desperate, prik dan met een mes wat gaatjes in de schil van de avocado en doe hem 30 seconden op medium hitte in de magnetron.
Ondanks dat harde avocado's niet helemaal rijp zijn, zitten ze vaak nog vol smaak. Als je ze inlegt in een mengsel van azijn, suiker en zout zorg je ervoor dat ze zacht worden én extra lekker. Gebruik door salades of als garnering bij taco's of steamed buns.
Als er zichtbare schimmel op zit of de vrucht een ranzige geur afgeeft, dan is de avocado niet veilig om te eten en moet hij worden weggegooid. Als de avocado ernstig is gedeukt met duidelijke inkepingen, of geplette plekken, dan is het fruit waarschijnlijk niet lekker meer.
De groene avocado is dus niet een bruine die nog rijp moet worden. De groene Fuerte avocado blijft namelijk groen, heeft een gladde schil en meer een peervorm. Deze is nog steviger dan de bruine variant. Het vruchtvlees is meer gelig van kleur in tegenstelling tot de groenere kleur van de Hass avocado.
Het is goed om zo min mogelijk zuurstof bij de de vrucht te laten komen. Een aangesneden avocado bewaren kan dus het beste in een afgesloten zakje of bakje in de koelkast. Dan kun je hem de volgende dag nog prima opeten.