Het is sowieso beter om je haar niet te vaak te wassen, maar was je haar als je het gaat verven zeker twee dagen van tevoren niet. Er zijn dan meer natuurlijke oliën en talg op je hoofdhuid aanwezig die de hoofdhuid beter beschermen tijdens het verfproces. En op het pakken van de verf op je haar heeft het geen invloed.
Met schone haren naar de kapper kan heel fijn zijn, maar beter is nog te vragen wat je kapper graag zou willen. Kom je alleen om je haren te laten stylen voor een feestje bijvoorbeeld, dan zou haar dat een dag niet gewassen is misschien zelfs beter zijn.
Haar verven op gewassen haar
Het antwoord is: nee. Sterker nog, vaak wordt afgeraden om je haar te verven op gewassen haar. Dit komt omdat het huidvet dat op je hoofd ligt voordat je je haar weer wast, je haar en hoofdhuid beschermt tegen schadelijke stoffen in de haarkleuring.
Zo kun je de verf makkelijker en gelijkmatig aanbrengen en de verf trekt makkelijker in het haar. het nadeel van nat haar verven is wel, dat de haarverf wat verdunt kan worden door het water. Ook is het zo dat als je haar veel vocht opneemt omdat het droog of beschadigd is, je haar niet nóg meer kan absorberen.
Voor optimaal resultaat kun je je haar maar beter 1 of 2 dagen niet wassen voordat je het gaat verven. Op die manier pakt de verf beter en bevat je haar meer natuurlijke oliën die je hoofdhuid beschermen tijdens het verfproces. Kam je haar ook niet te veel voordat je begint met verven.
Haarstyling gebruiken voor het verven
Het is dus niet alleen belangrijk om je haar gedurende 24 uur voor het verven niet meer te wassen, maar vermijd na de laatste wasbeurt ook liever producten als gel, wax en droogshampoo.
In principe mag je je haar iedere 5 tot 8 weken opnieuw kleuren. Met uitzondering van blond haar. Blond haar heeft vaak een beschadiging opgelopen waardoor het herstelproces langer duurt, in dat geval mag je het haar eventueel om de 12 tot 15 weken opnieuw kleuren.
Je denkt misschien dat haar verven op nat haar niet goed werkt omdat het minder goed absorbeert, maar niets is minder waar. Maar je moet niet per definitief je haarkleuring altijd op nat haar aanbrengen. Het hangt echt van het soort kleurformule af.
Wanneer je haar droog en beschadigd is, is het goed om je haar om de drie of vier dagen te wassen. Niet te vaak, want dan droogt het namelijk sneller uit. Geef de natuurlijke oliën op je hoofdhuid de tijd om je puntjes te bereiken.
Maak je haar door en door nat met lauwwarm water. Was en spoel je haar nooit met (te) heet water. Bij het wassen en spoelen met heet water drogen je haar uit en vooral je haarpunten uit. Indien je je haar gekleurd hebt, zal de kleur bovendien eerder vervagen.
Nat haar is zwaarder, waardoor het haar op zijn plaats blijft. Nat haar is zo gemakkelijker te controleren, waardoor de kapper nauwkeuriger kan werken. De kapper zal nu niet snel een lok over het hoofd zien. Een ander voordeel is dat na het knippen de natte afgeknipte haartjes gemakkelijker bij elkaar te vegen zijn.
Geverfd haar heeft een goede verzorging nodig, omdat het haar toch een beetje beschadigd wordt door het kleuren. Het is dan ook belangrijk om gekleurd haar te wassen met een shampoo speciaal voor gekleurd haar.
Haar verven
De kosten voor het bijwerken van uitgroei variëren van 25 tot 50 euro, terwijl een complete verfbehandeling al snel 50 tot 100 euro kost. Hoeveel de behandeling voor jou precies kost is erg afhankelijk van de benodigde hoeveelheid tijd en producten.
Uitgroei laten bijwerken
Uitgroei werk je namelijk elke twee of drie maanden bij, zoals hierboven al eerder gezegd is. Hiernaast laat je het om de zes maanden helemaal verven voor optimaal kleurbehoud. Wanneer ook de onderkant van je haar snel terugloopt, is het verstandiger dit elke drie maanden helemaal te verven.
Belangrijker: het is verschrikkelijk slecht voor je haar. De haarverf kan je huid irriterenIn donkere haarverf zit p-phenylenediamine, wat een vervelende allergische reactie kan veroorzaken. Je hoeft je niet gelijk druk te maken, want allergische reacties zijn erg zeldzaam. Maar heftig zijn ze wél.
De tijd iets overschrijden kan geen kwaad. Haarverf verliest na circa 45 minuten zijn werking. De haarverf langer laten inwerken zorgt niet voor vreemde effecten. Als je het echt veel te lang hebt laten zitten, kan je haarkleur iets donkerder uitvallen.
Door vaak het haar te verven wordt de haargroei niet verminderd, maar het kan wel leiden tot het afbreken van het haar. Het haar wat nog in de hoofdhuid zit kan niet door de verf worden bereikt, waardoor de verf in feite geen haarverlies kan veroorzaken.
WECOLOUR haarverf is zachter en minder schadelijk en bevatl veel minder schadelijke stoffen. Dit komt doordat er geen ammonia, resorcinol en ppd in de haarverf zit. Daarnaast is de kleurcrème van kapperskwaliteit met als doel dat de kleur zo lang mogelijk mooi blijft.
Verven kan leiden tot een toename van haarverlies
Het haar dat onder de hoofdhuid zit (en dus nog niet is opgekomen) kan niet door de verf worden bereikt waardoor haarverf in principe geen haarverlies kan veroorzaken, maar haaruitval kan wel toenemen door het verven van je haar.
Over het algemeen is het het beste om vier tot zeven weken te wachten voordat je je haar opnieuw verft, zodat je het niet beschadigt, maar je kunt proberen het eerder te verven als je echt een hekel hebt aan je huidige kleurwerk.
Je haar niet te vaak wassen
Dat is geen goed idee bij blond geverfd haar. Door het ontkleuren en blonderen van het haar, is het haar droger en kwetsbaarder geworden. Door het haar vaak te wassen wordt dit alleen maar erger. Was je haar bij voorkeur één keer in de week, maximaal twee keer.
En ja, je kan je haar meer twee keer achter elkaar verven. Hoewel dit niet aangeraden is doen veel mensen het toch. Daarnaast moet je erop letten dat je niet meer dan 2 keer je haar verft in een periode van 4 tot 6 weken.