Waar plantaardige producten niet tot nauwelijks EPA of DHA bevatten, is zeewier een geval apart. Deze algen bevatten zo'n 88 mg omega 3 vetzuren per 100 gram, waarvan 87 mg EPA (ter vergelijking: 100 gram wilde zalm bevat ongeveer 2 gram omega 3 vetzuren, waarvan 300 mg EPA).
Vis is de belangrijkste bron. EPA en DHA zitten vooral in vis en in schaal- en schelpdieren. De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Witte (magere) vis bevat ook visvetzuren, maar minder dan de vette vissoorten.
De tegenhanger van omega 3 is omega 6. Dit zijn meervoudig onverzadigde vetzuren die we voornamelijk aantreffen in plantaardige oliën. Linolzuur is hiervan de bekendste, en dit essentiële vetzuur krijgen we, in tegenstelling tot omega-3, juist in overmaat binnen via onze soja-, mais- en zonnebloemolie.
100 gram vette vis levert tussen de 120 en 250 mg DHA en EPA vetzuren. Vis is dus de allerbeste natuurlijke bron van omega-3 vetzuren. Maar: zelfs als je twee keer per week vette vis eet en je voeding aanvult met voldoende plantaardige bronnen van omega-3 vetzuren, krijg je waarschijnlijk nog te weinig omega-3 binnen.
Omega 3 rijke eieren – 0,6 gram
Een gewoon ei bevat ongeveer 0,1 gram aan omega 3-vetten. Omega-3-eieren zijn afkomstig van kippen die lijnzaad gemengd door het gewone voer krijgen. De eieren bevatten daardoor ongeveer 6 keer zoveel omega 3 als een gewoon ei.
De gemiddelde hoeveelheid omega 3 in avocado's is 0,111 gram per 100 gram. En dit is in de minder biologisch bruikbare vorm van ALA. De vetten in avocado zijn dus wel gezond, maar voor meer omega 3-vetzuren in een hoge dosering en in de meer bruikbare vormen EPA en DHA, kan je beter vette vis eten.
DHA en EPA zijn de belangrijkste twee omega-3 vetzuren. Vooral DHA is heel gunstig voor je hart en bloedvaten en je hersenen. Ook lijkt DHA het achteruitgaan van je hersenfuncties, wat normaal is bij het ouder worden, te kunnen vertragen (1). Omega-3 supplementen die alleen ALA bevatten zijn af te raden.
Het advies voor de hoeveelheid omega 3 per dag is voor vrouwen twee gram ALA-omega 3 en voor mannen drie gram ALA-omega 3. Voor EPA en DHA adviseert de Gezondheidsraad om per dag 200 milligram omega-3 vetzuren uit vis binnen te krijgen.
Omega-3 is bekend van onder andere visolie. Omega-3 is een zogenaamd vetzuur. Dit kan onder andere helpen bij beschadigd en droog haar, maar ook bij haaruitval. Voedsel met Omega-3 vetzuren zorgen ook voor het herstellen en beschermen van huid- en haarcellen, door ze van binnenuit te hydrateren.
Omega-3-eieren
De kippen krijgen bij zo'n dieet groenten die rijk zijn aan omega-3-vetzuren, zoals bijvoorbeeld postelein. Ook kan het voer verreikt worden met omega-3-vetzuren. Deze omega-3-vetzuren komen dan voornamelijk in de vorm van EPA terecht in de eieren.
Het slikken van omega 3 vetzuren als EPA heeft binnen een paar weken effect. Elk medicijn kent nadelen, ook het slikken van omega 3 vetzuren. "Mensen kunnen last hebben van een visachtige smaak bij oprispingen. Ze kunnen ook maag- en darmklachten krijgen als een lossere ontlasting.
Lijnzaad bevat naast veel omega 3 ook veel vezels: zo'n 30 gram per 100 gram zaad[11]. Ook bevat het zo'n 18 gram eiwit per 100 gram product. Met 10 gram lijnzaad (één eetlepel) krijg je al zo'n 2 gram omega 3 binnen.
Tonijn is een populaire vissoort. Tonijn veel omega-3 en daarnaast ook de vitamines D, A en B2, en mineralen als jodium en ijzer.
Het tijdstip van de dag waarop de visoliecapsules worden ingenomen is niet belangrijk. Ontbijt of avondeten mag allebei. Wel is het belangrijk dat de visoliecapsules worden ingenomen bij een maaltijd, het liefst geen vetarme maaltijd.
Een overdosis ontstaat als er lang te veel supplementen zoals visolie wordt ingenomen. Problemen die kunnen ontstaan door een overdosis omega 3: Meer dan 3 gram visolie per dag kan invloed hebben op de stolling van het bloed. Bloedstolling is nodig bij een bloeding of wond.
Super Omega 3 Visolie van Lucovitaal® bevat Omega 3 en vitamine E. Het bevat EPA en DHA welke een positieve bijdrage hebben aan de normale werking van het hart en het is goed voor het gezichtsvermogen en de normale hersenfunctie*.
Het blijft ten slotte een aanvulling op je dagelijkse voeding. Premium Fish Oil Omega-3 van het merk Ocean's Essentials, die ook een kleine hoeveelheid vitamine E bevat, komt qua prijs-kwaliteit het beste uit de bus met 300 capsules voor € 8,95. Deze visolie is o.a. te koop bij Action.
Olijfolie wordt ingedeeld bij de niet-essentiële Omega 9 vetzuren. Ook wel oliezuur of Enkelvoudig Onverzadigd Vet (EOV) genoemd. Omega 3 en 6 zijn wel essentieel en moeten daarom aangeleverd worden via de voeding.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Je vermindert de kans op hart- en vaatziekten Vanwege het lage gehalte verzadigde vetten en het hoge gehalte onverzadigde vetten in een avocado verlaagt het je LDL-cholesterol, houdt het je HDL-cholesterol in stand en verbeter je je insulinegevoeligheid.
Kenmerken van olijfolie
Olijfolie bevat verzadigde vetten en percentages omega-3 en omega-6. Maar de grote sterren van zijn vetzuurprofiel zijn de enkelvoudig onverzadigde vetten, meestal in de vorm van oleïnezuur.