Pony's en paarden zijn volgens deskundigen geen primaire prooi voor wolven. Tot op heden zijn er veertien aanvallen gemeld, waarvan bij drie is bewezen dat er een wolf in het spel was. De wolf heeft een bij Europese wet geregelde beschermde status en mag niet zomaar worden afgeschoten.
Het antwoord is een volmondig “JA, de wolf is een gevaar voor paarden.
In 2022 zijn er in Duitsland 30 paarden door wolven gedood, en het totale aantal gedode dieren door wolven bedroeg 4.366. Er werden 1.136 incidenten geregistreerd, wat een stijging betekent van 17 procent in vergelijking met het voorgaande jaar, en een toename van 29 procent in het aantal getroffen vee.
Het gebruik van adequate afrasteringen met stroom is de belangrijkste. Om een wolf te weren moet de afrastering tot de grond reiken, voldoende hoog zijn en niet te grote tussenruimtes hebben. Daarnaast kunnen visuele middelen zoals vlaggen en linten gebruikt worden, maar ook geurmiddelen, lichtsensoren etc.
Hard praten en gebaren maken
Loop de wolf niet achterna en lok de wolf niet met eten of op een andere manier. Heeft u een hond bij u, houd deze dan aan de lijn.
Schrikdraad en lint om wolven op afstand te houden
Door het plaatsen van lint boven het schrikdraad worden wolven afgeschrikt en zullen ze ook niet over het draad heen springen. Het hek tegen wolven is daarom dus ook niet voldoende, want de wolven zullen hun weg naar binnen wel vinden.
Dit patroon laat zien dat wolven altijd de zwakste en de gemakkelijkste prooi uitzoeken. Dat wolven mensen als prooi zien is vandaag de dag zeer zelden. Tegenwoordig zijn de meeste aanvallen van wolven door het gewend raken aan mensen en dan vooral door het geven van eten aan de wolven.
Wolven hebben er een hekel aan afgeschoten te worden. Wolven hebben vooral een gruwelijke hekel aan ezels.
Paarden in het wild hebben een leefgebied van 0.9 tot 48 km². De nodige beweging krijgt het paard tijdens het grazen. Uit onderzoek is gebleken dat paarden tussen 11 – 12% van de tijd besteden aan beweging. Een paard in de natuur legt ongeveer vijf tot tien kilometer per dag af tijdens het grazen.
Omgaan met een agressief paard.
In de meeste gevallen is agressief gedrag een manier van aandacht trekken, probeer het dan te negeren. Voorkom verveling, laat je paard veel buiten en geef hem veel afwisseling in het werk. Bij territoriaal gedrag is het handig om even te waarschuwen dat je de stal binnen komt lopen.
Een mens alleen wordt zelden benaderd door een wolf. In het bijzijn van een hond kan dit vaker voorkomen. Dit komt omdat de wolf in een hond een sociale partner kan zien, een paringspartner of een concurrent. Het komt zeer incidenteel voor dat een wolf een loslopende hond aanvalt.
Op meerdere plekken in Nederland leven wolven. De meeste waarnemingen komen uit de provincies Drenthe, Friesland, Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg. De wolvenpopulatie in Nederland wordt goed in de gaten gehouden. BIJ12 houdt voor de provincies bij op welke plekken de wolf is gezien.
De wolf leefde ooit in vrijwel heel Europa. Ook in Nederland hoort de wolf van oudsher in onze natuur thuis, maar hij werd eeuwenlang intensief vervolgd totdat het dier volledig was uitgeroeid. De laatste wolf in Nederland werd waarschijnlijk in 1868 bij Schinveld gedood.
Allereerst: de kans dat je een wolf tegenkomt is klein. Hoeveel wolven er exact in ons land rondlopen, is niet helemaal te zeggen. Niet iedere wolf laat zich zien. Maar volgens de tellingen zijn er in Nederland zo'n 30 tot 35 wolven.
Wolven verdedigen hun nest met jongen niet tegen mensen, terwijl ze dat wel tegen een beer zouden doen. Ook een prooi wordt door wolven niet verdedigd tegen mensen. Kortom, wolven zijn van nature niet agressief naar mensen. In Nederland is sinds de terugkeer geen melding bekend van een aanval op mensen.
Voor de zoveelste keer in korte tijd is er vee van een boer aangevallen. Eerder zijn al tientallen schapen gegrepen, maar ook een shetlandpony en een koe zijn aangevallen. Daarvan is uit DNA-onderzoek van BIJ12 gebleken dat het inderdaad ging om een aanval van een wolf.
Het paard is een prooidier
Dit betekent dat roofdieren jacht maken op hen om hen als voedsel te gebruiken. Het huidige wilde paard heeft nog 2 natuurlijke vijanden (als je de mens niet meetelt..). Deze natuurlijke vijanden zijn de wolf en de bergleeuw (=poema).
Er komen veel verschillende planten voor die giftig zijn voor paarden. Beruchte giftige planten zijn jacobskruiskruid, taxus, buxus, hulst, heermoes, adelaarsvaren, waterscheerling en klaver.Ook de minder bekende acacia en esdoorn kunnen voor grote problemen zorgen.
Het paard schrikt vaak van dingen die de ruiter helemaal niet heeft gezien. Na het schrikken is hard wegrennen de meest natuurlijke reactie. Door de bouw van het oog is het overlappingsgebied van beide ogen is veel kleiner dan dat van de mens, waardoor het paard nauwelijks diepte kan zien.
Dat een wolf en een hond met elkaar paren is zeldzaam. In Duitsland leven verschillende wolvenroedels. Vorige week werd ook op de Veluwe een wolf gespot.
Keffen en blaffen zijn geluiden die wolven maken als er gevaar dreigt. Grommen doen ze als ze geïrriteerd zijn (bijvoorbeeld als ze hun prooi willen beschermen). Janken doen wolven als ze het niet naar hun zin hebben.
Door eeuwenlange vervolging heeft de wolf geleerd de mens te mijden. Om risico's te vermijden, zal hij meestal proberen te vluchten voor mensen. Wanneer een wolf in het nauw gedreven wordt, kan hij – zoals elk ander dier – toch aanvallen in een poging om zichzelf te redden.
Wolven leggen 40-50 km per dag af. Wanneer een jong dier een eigen leefgebied gaat zoeken, kunnen ze dus op korte tijd afstanden van honderden tot meer dan 1000 km afleggen en zich in een heel andere uithoek van Europa vestigen.
De reden waarom de mens op wolven jaagt zijn divers: bescherming van mensen en vee, opbrengst van de huid, sport en vermaak. De jacht op wolven dateert van circa 14.000 jaar geleden, wanneer wolven een bedreiging gaan vormen voor nederzettingen van de neolithische mens.