Dit gebeurt doordat je bloeddruk zakt en je hersenen onvoldoende zuurstof krijgen. Veelvoorkomende oorzaken van flauwvallen zijn: een lage bloeddruk, te snel opstaan, oververhitting, te weinig eten of drinken, stress, hartklachten en vermoeidheid.
Voorafgaand aan het flauwvallen heeft u vaak een licht gevoel in uw hoofd, krijgt u zwarte vlekken voor uw ogen en hoort u gezoem in uw oren. Voor, tijdens of na het flauwvallen ziet u vaak bleek, zweet u overmatig en bent u misselijk.Nadat u bent bijgekomen, kunt u nog enige tijd moe zijn.
Flauwvallen is dus een beschermingsreactie van je lichaam als je hersenen een kortdurend tekort aan bloed en zuurstof krijgen.
Wat zijn de symptomen? “Je kunt vooraf zwart zien voor je ogen, zweten, bleek zijn of je misselijk voelen.Daarna raak je meestal buiten bewustzijn en kun je in je broek plassen of met je ledematen gaan bewegen.
Bij een flauwte, ook flauwvallen of syncope genoemd, verlies je plots voor een korte periode je bewustzijn. Dit gebeurt als je hersenen tijdelijk niet genoeg bloed krijgen.
Raakt iemand niet weg? Laat iemand dan tien minuten op de grond liggen en zorg voor frisse lucht. Is de flauwte niet het gevolg van letsel? Til dan de benen op (30 – 60 graden).
Flauwvallen kan meestal geen kwaad. Vaak gaat het om een onschuldige bloeddrukverlaging die het lichaam vanzelf herstelt. Uw huisarts kan zo nodig uitzoeken of uw hart goed werkt.
Bewusteloosheid door heftige emoties of vermoeidheid
De hartslag wordt trager en de bloeddruk daalt, waardoor er minder zuurstofrijk bloed in de hersens komt. Het is een mentale reactie op bijvoorbeeld: vervelend nieuws. stress.
Vaak wordt een te lage bloeddruk namelijk veroorzaakt door te weinig eten, in het bijzonder te weinig zout en te weinig water. Is uw bloeddruk laag en voelt u zich slap? Probeer dan eerst wat zoute producten te eten en water te drinken. De kans dat u zich direct beter voelt, is zeer groot.
Tijdens een syncope kunnen de ogen open of dicht zijn. Een deel van de kinderen en volwassenen laat de urine lopen tijdens een syncope. Ook dit maakt vaak dat er wordt gedacht aan een epileptische aanval, maar dit komt dus ook bij syncope voor. Na de wegraking komen kinderen en volwassenen weer snel bij bewustzijn.
Duizeligheid, een ijl gevoel, zwarte of gekleurde vlekken voor de ogen zijn doorgaans onschuldige maar erg vervelende symptomen. Vaak zijn ze het gevolg van stress en een onevenwichtig adempatroon. En dus makkelijk te verhelpen. Soms is duizeligheid echter een gevolg van een ernstige onderliggende pathologie.
Leg een kussen onder het hoofd en zorg dat je kind niet in een rare houding ligt. Bel 1-1-2 bij bewusteloosheid. Bel 1-1-2 bij flauwte van een kind onder de zes jaar. Probeer te voorkomen dat je kind het bewustzijn verliest: zorg voor frisse lucht, leg hem plat neer en blijf rustig tegen hem praten.
Bij flauwvallen gaat het om een lichte variant van bewusteloosheid. In tegen stelling tot bewusteloosheid reageert een slachtoffer bij flauwte vaak wel op een pijnprikkel. Flauwte kan onder ander worden veroorzaakt door hitte, benauwdheid of het kortstondig tekort krijgen van bloedtoevoer naar de hersenen.
Bel uw huisarts of huisartsenpost dezelfde dag als u opeens duizelig bent en 1 of meer van deze punten voor u kloppen: als u ouder bent dan 65 jaar. als u een verhoogde kans heeft op hart- en vaatziekten, zoals bij diabetes. als u ooit een beroerte of andere hart- en vaatziekte heeft gehad.
Als u duizelig wordt, span dan uw buik- en beenspieren aan en knijp in uw vuisten. Dit verhoogt uw bloeddruk, wat uw hersenen meer bloed en zuurstof geeft en uw klachten verminderen. Als u toch het gevoel krijgt dat u moet flauwvallen, probeert u te zitten en uw hoofd tussen uw knieën te leggen.
Aanvallen van bewusteloosheid, waarbij u in elkaar zakt. De aanval duurt meestal niet langer dan 1 tot 2 minuten. De meest voorkomende oorzaak van een wegraking is flauwvallen. Psychische wegrakingen bij stress komen veel minder vaak voor.
Heel erg bang zijn voor flauwvallen maakt je voorzichtig en vermijdend. Cognitieve gedragstherapie is de aangewezen behandelvorm voor deze angst. De prognose is gunstig, behandeling met medicatie is in de meeste gevallen af te raden.
Dat lijkt misschien heel gevaarlijk en eng. Maar je lichaam zet flauwvallen eigenlijk in als veiligheidsmechanisme, om zichzelf de mogelijkheid te geven je bloeddruk weer op orde te krijgen. Je bent meestal binnen enkele seconden tot minuten weer bij kennis. Zo snel herstelt je lichaam zichzelf.
Als u plotseling duizelig en licht in uw hoofd wordt, is het verstandig om direct contact op te nemen met uw huisarts. Zeker als dit gepaard gaat met één of meer van de volgende klachten: Dubbel zien. Moeite met praten en/of articuleren, dit ontstaat plots.
Een lage bloeddruk kan verschillende oorzaken hebben zoals bloedverlies, vochtverlies of gebruik van bepaalde medicijnen. Vaak is er geen oorzaak en gaat het om leren omgaan met de klachten.
Wat is een lage bloeddruk? Een normale bloeddruk ligt rond de 120/80 (bovendruk/onderdruk). Wanneer de bloeddruk lager ligt, rond de 90/60, wordt er gesproken van hypotensie. Er zijn allerlei factoren die hierbij een rol spelen, zoals leeftijd, lichaamsbouw, gezondheid en levensstijl.
Drink voldoende/ gebruik voldoende zout
Om een lage bloeddruk te voorkomen is het belangrijk dat u voldoende drinkt (2 liter per dag) en een normale hoeveelheid zout binnen krijgt (dus niet zoutloos eten).
Na flauwvallen, weet de psychiater, is het heel normaal dat je slap en misselijk bent, trilt en dat het zweet van je lichaam gutst. "Je voelt je een vaatdoek, je bent namelijk ontregeld." Dat lijkt op een paniekaanval, maar dat is het niet.
Flauwvallen in een warme omgeving kan een eerste symptoom zijn van oververhitting.