Afkomst. De autochtone Fransen zijn van oorsprong een mix van Keltische stammen (Galliërs) en Romeinen, en later ook Germanen (Franken, Noormannen, Westgoten en Bourgondiërs) en Basken of Iberiërs (Aquitaniërs).
Galliërs is de verzamelnaam voor tientallen Keltische stammen die vanaf de vijfde eeuw voor Christus het grondgebied van het huidige Frankrijk bevolken. De Romeinen noemen hen Galli (gaulois in het Frans) en hun grondgebied (La Gaule). Ze bewonen het gebied tussen de Rijn, de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan.
Het koninkrijk Frankrijk ontstond in 987 als opvolger van West-Francië, het West-Frankische Rijk. De hoogtijdagen van het koninkrijk waren tijdens de regeerperiode van koning Lodewijk XIV, de "zonnekoning", in de 17e en 18e eeuw. Tijdens deze periode ontwikkelde Frankrijk zich tot de machtigste staat van Europa.
De Romeinen zouden er vijf eeuwen blijven en noemden dit hele gebied Gallia Transalpina.
Het huidige Frankrijk heette in de oudheid Gallië. In 51 v. Chr. werd Gallië een Romeinse provincie, maar de Romeinen hadden grote moeite met de Frankische buurstammen.
Het christendom telt in Frankrijk hoe dan ook nog steeds aanhangers en het is er de meest beoefende religie.
Frankrijk is een groot land. Net als Nederland, is het een rijk land. De meeste mensen verdienen hun geld in de dienstensector. Ook het toerisme levert veel geld op.
De eerste sporen van bewoning van Parijs dateren al uit het Neolithicum. In de Romeinse tijd heette de stad Lutetia Parisiorum. Eind 5de eeuw namen de Franken Parijs in en in 800 heerste Karel de Grote over de stad en de rest van Frankrijk.
Even wat gegevens: 64% van de bevolking is katholiek, waarvan zo'n 5% met regelmaat naar de kerk gaat. Ongeveer 10% van de bevolking is moslim en zo'n 2% is protestant. De gemiddelde fransman zal niet gemakkelijk de stap naar een kerk maken, maar ook geen gesprek over geloven aangaan.
Île de la Cité
Dit is het eiland waar Parijs is ontstaan. In de prehistorie bestond het uit een groot eiland dat zes meter lager lag dan nu en waaromheen drie kleinere eilandjes lagen. Het Keltische volk de Parisii stichtte hier rond 200 v.
De Franse Revolutie is de opstand van Franse arbeiders en boeren tegen de adel en het Franse koningshuis in 1789. De Franse koning en de adel hebben alle macht in Frankrijk in die tijd. Het Franse volk vindt dat ze door hen onderdrukt worden en komt hiertegen in opstand.
In het noorden ligt een grote schotelvormige laagvlakte met Parijs ongeveer in het midden, het zogenaamde Bekken van Parijs. Deze laagvlakte is ongeveer vijf keer zo groot als Nederland en toont een golvend landschap met in het oosten beboste heuvelruggen.
Het nationalisme wordt daarbij beschouwd als een uitwerking van de ideologie van de volkssoevereiniteit. Het Franse staatsnationalisme ontstond in de tijd van de Franse Revolutie en kenmerkte zich in eerste aanleg als liberaal en progressief.
Parijs dankt haar naam aan de Galliërs. Heel vroeger heette de stad Lutetia. De Gallische stam Parisii noemden de stad Civitas Parisiorum: 'Stad van de Parisii'. In 1163 werd begonnen met de bouw van de Notre-Dame van Parijs: een kathedraal die op het eiland Île de la Cité staat.
Het land telt ruim 67 miljoen inwoners, waarmee het één van de grote landen van Europa is. Frankrijk heeft inclusief overzeese gebiedsdelen een oppervlakte van ruim 16 keer Nederland. Europees Frankrijk wordt ook wel "France métropolitaine" genoemd en heeft een oppervlakte van 552.000 km².
Hugenoten kwamen vanaf 1617 vanuit Rijssel (Lille) naar Groede. Daar stichtten zij in 1622 een Waalse kerk. Hugenoten uit Calais en omgeving vestigden zich tussen 1635 en 1640 in Sint Anna ter Muiden. Pas in 1685 ontstond een massale vlucht van hugenoten naar de Republiek.
Moslims in Frankrijk
Cijfers variëren maar naar schatting wonen en werken in Frankrijk 5 à 6 miljoen moslims. Daarmee herbergt de 'hexagone' de grootste moslimpopulatie van de Europese Unie.
Het Beleg van Parijs van 885-886 maakte deel uit van een plundertocht van de Vikingen op de Seine in het koninkrijk van West-Francië. De Frankische troepen in Parijs stonden onder het commando van graaf Odo van Parijs. Het Vikingenleger stond onder leiding van de hoofdmannen Siegfried, Sinric en later Rollo.
Parijs (Frans: Paris) is de hoofdstad en regeringszetel van Frankrijk. De stad wordt doorsneden door de rivier de Seine.
Ik vertel dat Parijs wel vier miljoen inwoners heeft, dat de stad wel zes keer zo groot is als Amsterdam. ,,Parijs is even groot als Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag bij elkaar.''
De meeste mensen verdienen hun geld in de dienstensector. Ook het toerisme levert veel geld op. Daarnaast zijn er veel fabrieken die machines en auto's produceren. En Frankrijk is de grootste producent van landbouwproducten in Europa.
De Franse keizer Napoleon maakte graag persoonlijk zijn opwachting in net veroverde gebieden. In 1810 had hij Nederland geannexeerd, maar het duurde meer dan een jaar voor hij in de Hollandse gewesten verscheen. Toen hij er eenmaal was, bleek hij vooral een militair in hart en nieren.
De veldtocht van Napoleon naar Rusland in 1812 was een keerpunt. Zijn Grande Armée werd gedecimeerd en in 1813 versloeg de Zesde Coalitie Napoleon in de Slag bij Leipzig. In 1814 viel de Coalitie Frankrijk binnen en werd hij tot aftreden gedwongen en verbannen naar het eiland Elba.