Pas nadat je kindje zijn of haar eerste verjaardag heeft gevierd, weet je wat zijn definitieve oogkleur is. Toch kan het zelfs hierna nog veranderen tot hij een jaar of drie is. Dit gebeurt bij één op de tien baby's. << Ogen zijn net twee kleine wondertjes.
Veel baby's met een lichte huidskleur worden geboren met blauwe ogen, maar dat is vaak niet de definitieve oogkleur. De kleur kan in het eerste jaar nog veranderen in bijvoorbeeld bruin, groen of grijs.
Kleur ogen van een baby
In de loop van de eerste maanden neemt het pigment toe. Hoeveel pigment er uiteindelijk aangemaakt wordt, is erfelijk bepaald. Na zes maanden hebben de meeste baby's hun definitieve oogkleur.
Hoe meer kleurstof (pigment), hoe donkerder de oogkleur. Geen kleurstof betekent blauw. Aangezien kleurstof pas in de loop van het eerste jaar wordt aangemaakt, hebben bijna alle witte pasgeboren baby's blauwe ogen. De oogkleur van een kind kan tot ongeveer het zesde jaar nog veranderen.
Meestal weet je met de eerste verjaardag van je kindje wat zijn definitieve oogkleur is, maar zelfs hierna kan het nog lichtelijk veranderen tot hij een jaar of drie is. In tien procent van de gevallen verandert de oogkleur zelfs hierna nog.
De meest voorkomende oogkleur is bruin: ongeveer 80% van de wereldbevolking heeft bruine ogen. Ongeveer 8% tot 10% van de mensen heeft blauwe ogen, 5% amberkleurige of hazelnootkleurige ogen en 2% heeft groene ogen. Groen is dan ook de meest zeldzame oogkleur.
Wereldwijd is bruin de meest voorkomende oogkleur, gevolgd door blauw. Groen is het meest zeldzaam. Bruine ogen vind je door de hele wereld, maar is het meest voorkomend in Afrikaanse, Aziatische en Zuid-Amerikaanse landen. Donkerbruine irissen kunnen zwart lijken, lichtbruine irissen hebben vaak een kleur van Whiskey.
Doordat witte baby's nog geen pigment in de iris van hun ogen hebben bij de geboorte, zijn hun ogen eerst blauw. Pas als de aanmaak van pigment (kleurstof) in de eerste maanden op gang komt, krijgt je baby langzaam zijn definitieve oogkleur.
De symptomen van een blauw oog zijn, naast de visuele kenmerken, hevige pijn rondom het oog, hoofdpijn, pijn in de neus en minder goed of dubbel zien. Ga langs de huisarts als je een blauw oog hebt zonder duidelijke aanwijzing om eventuele afwijking in je bloedvaten of bloedstolling uit te sluiten.
De meeste baby's worden geboren met blauwe ogen. In de loop van de tijd kan dit veranderen in iedere kleur. Meestal krijgen kinderen uiteindelijk dezelfde kleur ogen als hun ouders. Maar je kleur ogen krijg je niet alleen van je ouders.
De oogkleur van je baby kan het eerste levensjaar veranderen. Vrijwel alle blanke baby's worden geboren met blauwe ogen. Dit is dus niet altijd de definitieve oogkleur en kan nog veranderen naar bruin of groen. De verandering in kleur komt doordat het pigment in het oog nog moet worden aangemaakt.
In principe verandert de oogkleur van volwassenen niet vanzelf. Wel worden de meeste baby's geboren met blauwe ogen. Ook baby's die later bruine ogen krijgen. Onder invloed van zaken als zonlicht en de eigen genen, kunnen er tijdens iemands leven wel kleine veranderingen in oogkleur plaatsvinden.
Groene ogen komen nog minder vaak voor (2%) en vind je vooral in het Midden-Oosten, Centraal-Azië en India. Bruin, blauw en groen zijn de meest gangbare oogkleuren. Maar er zijn nog meer zeldzame oogkleuren, zoals grijs, amber en hazel. Daarnaast kunnen mensen met albinisme rode ogen hebben.
De ogen van Doutzen Kroes werden uitgeroepen tot de mooiste bekende ogen van Nederland*. Vandaag ging de eer van de mooiste niet-bekende ogen naar Cathy Krielaart uit Rotterdam. Zij werd geselecteerd uit ruim 2.500 inzendingen via de Facebook competitie van Bausch + Lomb.
De kleur van je ogen wordt bepaald door de hoeveelheid melanine in de iris. Voor blauwe ogen heb je bijvoorbeeld maar een klein beetje melanine nodig. Bij iets meer melanine heb je groene ogen en veel pigment (melanine) zorgt voor bruine ogen.
Ja! Wat er kan gebeuren bij bepaalde oogkleuren is dat kleurlagen kunnen verdreven worden wanneer het lichaam zuiverder wordt, of dit nu komt door te ontgiften of door een verandering van het dieet. De meest voorkomende kleurveranderingen die je kan ervaren zijn: Groene ogen die blauw worden.
De zwelling, verkleuring en pijn zullen na enkele dagen wegtrekken en binnen twee weken is een blauw oog weg. Als je last krijgt van symptomen die kunnen wijzen op uitgebreidere schade, ga dan naar je arts. Er is mogelijk verdere behandeling nodig.
Om de blauwe plek zo klein mogelijk te houden, koel je direct je huid met koud water of ijs in een theedoek. Daardoor trekken de bloedvaten samen en stroomt het bloed minder snel weg. Ook verminder je de kans op een verdikking.
Dan kan de huid rond uw oog blauw zijn (een blauw oog). Dit kan er erg uitzien. Maar het hoeft niet erg te zijn. Let ook op of u anders ziet dan normaal.
Als er een mutatie in beide genen heeft plaatsgevonden, wordt de ketting verbroken en kan de OCA2 geen pigmenten produceren, waardoor je blauwe ogen krijgt. Dus als beide ouders gemuteerde genen hebben, is de kans dat hun kind blauwe ogen krijgt 25%. En die gemuteerde genen kun je generaties lang doorgeven.
Grijze ogen
Grijs is een van de meest zeldzame oogkleuren, want naar schatting heeft slechts 3 procent van de mensen deze oogkleur. Mensen met deze oogkleur hebben weinig pigment in het oog, waardoor de iris een grijze tint krijgt.
Er is onderzoek gedaan. Volgens Vision Direct vallen we massaal voor blauwe ogen. Om dit te kunnen concluderen, hebben ze naar de lijsten van 100 knapste mannen en vrouwen gekeken. De oogkleuren zijn bij elkaar opgeteld: bruin, blauw, hazelnoot, grijs en groen.
Blijkbaar zijn blauwe ogen wetenschappelijk gezien het meest aantrekkelijk. Onze lijst bestond voor 23,25% uit blauwogige knapperds, terwijl slechts 9% van de mensen blauwe ogen heeft. Als je een man bent met blauwe ogen, heb je drie keer zoveel kans om op de lijst 'Meest sexy mensen aller tijden' te komen.