Vrijwel iedereen heeft demodex mijten, ze komen voor in de haarzakjes en talgklieren.
Als je heel veel demodex-mijten op je huid hebt, dan is je huid meestal ook wat rood en zie je tussen de puistjes door vaak wat fijne schilfertjes. De bultjes kunnen heel snel opkomen en de huid kan jeuken.
Huidmijten komen bij bijna iedereen voor. Ze leven in de haarzakjes en talgklieren. Maar als ze met 'te veel zijn', kunnen huidklachten ontstaan of verergeren.
Om de Demodex- mijt te doden dient men als het ware ontwormd te worden met een stofje die metronidazol. Niet alle artsen schrijven zomaar medicatie hiervoor uit, omdat deze mijt enkel aangetoond kan worden met een biopt van de huid. De meeste artsen erkennen deze oorzaak niet en zullen dan ook niet meewerken.
Demodex is niet besmettelijk voor de mens, andere honden of katten.
De gelokaliseerde vorm van demodex ontstaat meestal bij puppy's en honden jonger dan één jaar. De puppyschurft is te herkennen aan roodheid van de huid en wat kale plekken. Deze zijn meestal alleen rond de ogen, de bek en de voorpoten. Vaak geneest de ziekte vanzelf in zes tot acht weken.
Demodex folliculorum mijten zijn langwerpige micro-organismen met een lengte van 0.3-0.4 mm. Hierdoor zijn ze onzichtbaar voor het mensenlijke oog, maar alleen zichtbaar onder de microscoop.
Huisstofmijten houden van temperaturen tussen 20 en 30 °C en verdragen geen direct zonlicht. En omdat ze niet kunnen drinken, moeten ze hun vocht uit de lucht halen, dus verkiezen ze een omgeving met een luchtvochtigheid tussen 60 en 80%.
De schurftmijt is kleiner dan 0,5 mm en is alleen onder de microscoop te zien. Een schurftmijt kan in de huid 4 tot 6 weken oud worden. Buiten het menselijk lichaam gaan de meeste mijten na 3 dagen dood.
Over de oorzaak bestaat nog veel onduidelijkheid. Wel zien we dat rosacea voornamelijk voorkomt bij vrouwen vanaf 30 jaar met een lichtere huid. De overgevoeligheid van de huid en de aanwezigheid van bacteriën dragen vermoedelijk bij aan het ontstaan van de huidklachten. Onder deze bacteriën vallen ook de demodex.
De overleving bij kamertemperatuur (21°C) en 40-80% luchtvochtigheid is 24-36 uur. Het vermogen van de mijt om te besmetten neemt af naarmate hij langer van de huid af is (Walton 2007). In het algemeen zijn de mijten dood na 3 dagen (72 uur) bij kamertemperatuur (18-20°C) zonder contact met mensen.
Gemiddeld zijn er bij een besmetting 5-15 mijten aanwezig op het lichaam die per dag 0.5-5 mm gang kunnen graven, maximaal 15 mm.
Binnen de 24 uur kunnen de eerste gevolgen van de beet ontstaan: een grote rode vlek met een klein blaasje op de plek van de beet. Deze verschijnselen lijken erg op vlooienbeten. De beten kunnen erg jeuken, vandaar dat de mijten “straw itch mite” worden genoemd in het Engels.
De oorzaak van rosacea wordt in verband gebracht met de demodex mijt. Vrijwel iedereen heeft demodex mijten, ze komen voor in de haarzakjes en talgklieren.
Mijten verzamelen, leven en paren overal waar ze maar voedsel kunnen vinden. Plekken met veel stof en vezels is waar huisstofmijten hun meeste voedsel kunnen vinden. Daarom kom je ze ook veel tegen in matrassen, kussens, dekens, tapijten, gordijnen, honden- en kattenmanden, en ga zo maar door.
Samenvatting. De aandoening die bekendstaat als parasietenwaan, infestatiewaan of het Ekbom-syndroom is de beleving van de patiënt dat er beestjes of parasieten op of in zijn huid leven, en soms ook in zijn leefomgeving.
Mensen kunnen last hebben van Dermanyssus gallinae (vogel- of kippenmijt) als de mijten talrijk en de vogels gevlogen zijn, zoals na een broedperiode. De meeste infestaties van mensen vinden plaats van half juni (uitvliegen jonge vogels) tot augustus.
Schurft: een besmettelijke huidaandoening
De mijt graaft gangetjes in de huid en legt daar eitjes. De meest voorkomende klacht bij schurft is jeuk. Schurft gaat niet vanzelf over. Daarom is gerichte behandeling belangrijk, ook om te voorkomen dat anderen besmet raken.
Schurft kun je zelf behandelen met een crème of gel (permetrine op de huid). Hier smeer je je lichaam mee in. Dit doodt de mijten en eitjes.
De huisstofmijt zit in alle huizen, ook als het er schoon is.
Huisstofmijt – matras
Verwijder stof en huidschilfers door de matras te stofzuigen, schoon te maken en af te nemen met azijnwater. Beperk de luchtvochtigheid door voldoende te ventileren en te verluchten.
De haarfollikelmijt (Demodex folliculorum) is een mijt die bij mensen in haarzakjes en talgklieren kan worden aangetroffen, vooral in het gezicht (wenkbrauwen en rond de neus). Besmetting met de haarfollikelmijt heet demodicose en geeft over het algemeen geen klachten. De mijt wandelt 's nachts weleens over het gelaat.
Helaas is de mijt niet gemakkelijk te vinden. Vaak zijn vele huidafkrabsels nodig om één mijt te vinden. De behandeling bestaat uit het toedienen van het antiparasitaire middel Stronghold®, 3 maal met telkens 2 weken tussentijd (druppels in de nek).
Wanneer Demodex mijten de ogen aanvallen
Symptomen van een Demodexbesmetting zijn branderigheid, jeuk, roodheid van de oogleden, enz. Vooral de aanwezigheid van cilindervormige aanslag rond de wimpers wijst op een besmetting. Gevorderde symptomen kunnen leiden tot oogontsteking (blefaritis).