Een eerste herstelfase duurt gemiddeld 3 weken, de tweede 3 tot 6 weken en de derde 6 weken. In totaal ben je gemiddeld gezien dus al snel 12 tot 15 weken bezig met herstellen. Het is belangrijk om op te merken dat de totale hersteltijd van persoon tot persoon sterk kan verschillen.
Gemiddeld duurt een burn-out negen maanden, dit wil zeggen, je bent negen maanden op ziekenkas.
Hoe lang gaat het duren om te re-integreren met een burn-out? Het verschilt per persoon hoe lang u last kan hebben van een burn-out, maar het gemiddelde aantal dagen dat mensen ziek is, is volgens onderzoek bijna 300 dagen. Dat betekent dat u tien maanden met ziekte thuis kan zitten.
Soms lukt het om (gedeeltelijk) te blijven werken. Soms is het nodig om even helemaal niet te werken. Bespreek dit met uw werkgever en de bedrijfsarts. Neem ook altijd contact op met de bedrijfsarts als uw klachten komen door problemen op het werk.
Het blijft bij een burn out niet bij geestelijke klachten. Een burn out resulteert ook in lichamelijke klachten zoals vermoeidheid, slaapproblemen en hoofdpijn. De geestelijke en lichamelijke klachten samengenomen maken het in de meeste gevallen niet mogelijk om te werken.
Behandeling van een burnout
Stop of vermijd de spanningsbron en alle overmatige prikkels. Doe de Burnoutmonitortest en start het 4-stappenplan van 'helemaal mis' tot aan 'hersteld'. Deze training kan je ook volgen naast de andere stappen. Bezoek je bedrijfsarts wanneer je ook bent uitgevallen op je werk.
U heeft het gevoel dat u geen grip meer heeft op uw situatie. Het lukt u niet meer om uw dagelijkse bezigheden goed te blijven doen. Heeft u deze klachten al een halfjaar, en bent u vooral moe en uitgeput?Dan heeft u een burn-out.
Veel piekeren. Je moeilijk kunnen concentreren. Gevoel niet meer competent te zijn. Een gespannen of opgejaagd gevoel hebben.
Ontslag na 2 jaar burn-out
Na 2 jaar ziekte mag je werkgever je ontslaan. Maar alleen als geprobeerd is om je weer aan het werk te krijgen. In dit 2 jaar staat re-integratie namelijk centraal. Dit kan betekenen dat je minder uren gaat werken, een andere werkplek krijgt of ander werk gaat doen.
Dat is precies wat je nodig hebt. Ziek melden bij een burn-out is dus niets om je voor te schamen. Maar hoe lang je niet werkt bij een burn-out, ligt heel erg aan jouw situatie. Vaak duurt zo'n herstelperiode tussen de 6 en 12 maanden, maar worst scenario ben je langere tijd uit de running.
Een bedrijfsarts mag niet eisen dat je weer gaat werken. De bedrijfsarts adviseert je werkgever over jouw arbeidsgeschiktheid of -ongeschiktheid. Meestal volgt de werkgever dit advies. Als de bedrijfsarts denkt dat je arbeidsgeschikt bent voor jouw functie zal deze dat ook adviseren aan je werkgever.
In Nederland ben je als werkgever door de wet verplicht je medewerker met een burn-out 70% van zijn of haar loon uit te betalen. Soms is dit meer. In bepaalde branches geldt bijvoorbeeld de regel dat je het eerste jaar van langdurig ziekteverzuim 100% van het salaris betaalt en het tweede jaar 70%.
Mensen met een overspannen brein hebben een overactieve neocortex.Deze zendt te veel informatie en overruled eigenlijk het dierlijk brein. Vandaar dat je veel mensen in overspannen of burn-out fase ook hoort zeggen dat ze niet meer precies weten wat ze echt willen of wie ze zijn.
Geef aan waar je tegenaan loopt op het werk.En wat jij denkt dat nodig is om dat op te lossen. De grote valkuil is dat je gaat nadenken over wat je leidinggevende denkt, gaat zeggen of gaat vragen. Dit zorgt alleen maar voor gepieker en levert je behalve hoofdpijn en slapeloze nachten niet veel op.
Vaak is er al tussen 2 en 3 maanden sprake van stress symptomen en klachten. Het gevolg is een gevoel van uitputting en niet kunnen functioneren in het werk. Herstel vanuit een overspannenheid ligt gemiddeld tussen de 2 – 8 weken.
Wat zeg je tegen je bedrijfsarts? Als je burn-out1 bent en je kunt niet werken, dan nodigt de bedrijfsarts je uit voor een bezoek. Hij wil onderzoeken waarom je niet kunt werken en zal met je bespreken hoe je zo snel mogelijk weer beter kunt worden. Hij vraagt hoe het met je gaat.
Wie mag de diagnose burn-out stellen? De diagnose burn-out wordt doorgaans gesteld door je behandelende arts, meestal je huisarts. Ook al geldt een burn-out medisch gezien niet als aparte ziekte, toch heeft je arts hele specifieke richtlijnen voor het stellen van de diagnose.
Mijn naaste heeft een burn-out
Je naaste voelt zich heel moe, heeft geen zin meer in activiteiten, voelt zich lusteloos en gaat zich steeds meer afzonderen. Je partner/vriendin of collega is niet meer die vrolijke Frans waar je altijd zo mee kon lachen of de steun en toeverlaat waar je op kon bouwen.
Bij burn-out zit je met enorm veel achterstallig onderhoud.Daarom is veel slapen zo noodzakelijk voor je herstel.
Extreme vermoeidheid
Je voelt je leeg, 'opgebrand' en extreem vermoeid. Zo'n extreme vermoeidheid gaat niet weg als je uitrust, na een goede nachtrust of zelfs na een vakantie. De extreme vermoeidheid kan zo heftig zijn, dat je bijna letterlijk tot niets in staat bent en alles te veel is.
Wanneer je al in loondienst bent is je werkgever verplicht om je te helpen met de behandeling. Maak in dat geval goede afspraken met je baas. Mocht je geen werkgever hebben, dan kan je wellicht bij het UWV terecht. Deze beslist bij een burn-out of je recht hebt op een Ziektewetuitkering.
Als je vermoedt dat je een burn-out hebt, kun je het beste eerst naar de huisarts gaan voor een definitieve diagnose. Veel symptomen van een burn-out, zoals de extreme vermoeidheid, kunnen ook andere medische oorzaken hebben en de huisarts kan deze voor je uitsluiten door bij voorbeeld bloedonderzoek te doen.
In de fase waarin je nog niks overzag, hoort dus ook de onrust. Maar wanneer alles inzichtelijker is, stabiliseert je hormoonhuishouding en ontstaat er dus vermoeidheid. Om het verhaal helemaal af te maken, los je af totdat je helemaal uit de rode cijfers bent. En dan begint er weer een nieuwe fase.