Gekookte pasta kan je afgesloten in een vershoudbakje nog 2 dagen in de koelkast bewaren. Zorg er wel voor dat de pasta snel afkoelt. Zet de restjes daarom binnen 2 uur in de koelkast.
Indien je de saus even hebt laten koken kan je ze daarna perfect nog een aantal dagen tot een week bewaren in de koelkast. Zorg er wel voor dat de saus goed is afgedekt waneer je ze in de koelkast plaatst.
De gemiddelde houdbaarheid van:
Spaghetti: 24 maanden. Penne: 24 maanden. Fusilli: 24 maanden. Tagliatelle: 24 maanden.
Pasta bewaren koelkast (hoe lang?)
Pasta bewaren in de koelkast kan makkelijk twee dagen, als je het tijdig koelt. In de diepvries blijft je pastagerecht zeker drie maanden goed.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De pasta ruikt muf en ranzig. Door vocht en warmte tref je er eerder insecten in aan. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
GEKOOKTE PASTA BEWAREN IN DE KOELKAST
Gekookte pasta kan je afgesloten in een vershoudbakje nog 2 dagen in de koelkast bewaren. Zorg er wel voor dat de pasta snel afkoelt. Zet de restjes daarom binnen 2 uur in de koelkast. Houd er wel rekening mee dat gekookte pasta gaat plakken.
Een restje eten dat je in de koelkast bewaart, kun je binnen 2 dagen nog opeten. Ligt een maaltijdkliekje langer dan 2 dagen in de koelkast? Gooi het dan weg. Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter.
Het beste is om deze pasta dezelfde dag te eten. Je kunt het ook een dag in de koelkast bewaren, in een afgesloten Tupperware bakje, maar je zult merken dat de smaak niet meer hetzelfde zal zijn.
Laat de gekookte pasta rustig afkoelen op kamertemperatuur (zodat hij ook goed droogt) en vries hem dan in. Tip: doe dat in aparte porties, zodat je later makkelijk voor één of twee personen kunt opwarmen. En nog een tip na het laten ontdooien van de ingevroren pasta: warm het uiteindelijk samen met de saus op.
De veiligste optie is om de pastasaus rustig warm te laten worden in de pan. Je kunt de pasta dan apart laten koken en daarna nog verder verwarmen door hem door de saus te roeren. Op die manier kan de pasta de smaak van de saus helemaal opzuigen voor je hem opschept.
Droge pasta
Wordt gedroogde pasta toch vochtig, dan kunnen er melkzuurbacteriën op groeien en wordt hij zuur. Dat is niet lekker, maar ook niet schadelijk. Raakt pasta beschimmeld, gooi hem dan weg.
Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
In de koelkast kan de pastasaus gedurende één tot enkele dagen bewaard worden. Dit wordt met name bepaald door de houdbaarheid van het gehakt (of een ander soort vlees of vis) dat door de saus zit. Als het gehakt nog enkele dagen houdbaar was, dan kun je de pastasaus nog enkele dagen bewaren.
Handig als je er later snel saus van wil maken. Of maak er meteen tomatensaus van en vries die in. De saus kan je tot 3 maanden in de diepvries laten zitten. In de koelkast kan je de saus nog 3 dagen bewaren.
Pastasaus kun je ingevroren ongeveer 3 maanden bewaren. Ontdooide pastasaus kun je twee dagen in de koelkast bewaren, maar direct gebruiken is beter voor de smaak. Datzelfde is overigens ook van toepassing voor complete pastagerechten.
Pastasaus bewaren
Niet iedere saus kun je even lang in de vriezer bewaren. Klassieke Italiaanse sauzen zoals de (zelfgemaakte) bolognesesaus kun je doorgaans 3 maanden invriezen, mits je na bereiding de saus direct en volgens het stappenplan invriest.
Hoe moet je ingevroren pasta ontdooien? Je kunt pasta rustig in de koelkast laten ontdooien en vervolgens opwarmen. Wij adviseren om het proces van ontdooien achterwegen te laten en het direct in de magnetron of pan op te warmen.
Als je pasta afkoelt en opwarmt, wordt een deel van het zetmeel omgezet in dit 'vezelachtige' resistente zetmeel. Doordat resistent zetmeel slecht verteerd wordt, komt er nauwelijks glucose uit dit zetmeel in het bloed. Voedingswaarden van levensmiddelen kunnen door invriezen dus een beetje veranderen.
Zelfgemaakte pasta (waaronder ook lasagne) kun je zowel rauw als klaargemaakt invriezen. Maar de regel luidt: klaargemaakt (dus gegaard) is beter. 'Rauwe' pasta heeft immers de neiging om uit te drogen in de diepvriezer. Denk er wel aan om alles goed in te pakken voor de pasta in de vriezer verdwijnt.
De beste techniek om te zorgen dat je kliekje pasta niet te klef of te droog wordt tijdens het opwarmen is door dit gewoon in de pan te doen. Voeg hier een scheutje water aan toe en kook dit op middelhoog vuur tot het meeste water is verdampt. Zo krijgt de pasta zijn volle, romige structuur weer terug.
Pasta opwarmen in kokend water
Doe je overschotje pasta in een fijne zeef. Zet een pot met kokend water op het vuur die voldoende groot is zodat je de zeef kan onderdompelen. Dompel de zeef met de pasta onder in de pot in de pot met kokend water. Het duurt gemiddeld 30 seconden om zo je pasta op te warmen.
Is je overgebleven pasta al gemengd met saus en wil je de pasta opwarmen? Leg het dan in een ondiepe ovenschaal, bedek deze met folie en zet het zo'n 20 minuten op 175 graden in de oven. Om de pasta nog een beetje smeuïg te maken kun je 5 minuten voor tijd de folie verwijderen en er Parmezaanse kaas over gooien.
Eet een kliekje stamppot binnen 3 dagen op. Je kunt je stamppot ook als lunch eten. Bak het bijvoorbeeld even in de koekenpan op en serveer het op boterham! In de diepvries blijft stamppot, verpakt in een goed afsluitbare diepvriesdoos, zeker 2 maanden lekker.
Pasta bewaren in de koelkast kan makkelijk twee dagen, als je het tijdig koelt. In de diepvries blijft je pastagerecht zeker drie maanden goed.
Je kan nasi goreng twee dagen in de koelkast goed houden. Lekker als lunch voor de volgende dag, of geniet er 's avonds gewoon nog een keer van! Gebruik hiervoor een luchtdicht afsluitbaar vershoudbakje. Je kunt nasi ook in de vriezer bewaren. Dan blijft het 3 maanden goed.