De 0,2 % rekgrens is de spanning waarbij het sample een plastische, met andere woorden onomkeerbare, vervorming van 0,2 % toont (ten opzichte van de initiële lengte van het sample).
De vloeigrens wordt ook wel aangeduid met Rp 0,2. Deze aanduiding houdt in dat naast de elastische rek die is bepaald door de elasticiteitsmodulus nog een supplementaire rek optreed van 0,2%.
De rek bij breuk is de mate van uitrekbaarheid van het materiaal. De stijfheid wordt aangegeven in bijvoorbeeld modulus 100% en modulus 300%. Dit is de spanning die nodig is om het materiaal 100% of 300% uit te rekken. Dit kan zowel bij kamertemperatuur als applicatie specifieke verhoogde temperaturen.
Gebruik je formule σ=F/A met σ is de trekspanning en A is het oppervlak van de dwarsdoorsnede van de draad. Om Fbreuk te berekenen, vul je voor σ de treksterkte in (Binas tabel 8 en 10B).
Rek betekent 'hoeveel langer iets geworden is'. Een rek van 0,25 betekent dus dat een voorwerp een kwart van zijn lengte langer is geworden. Bijvoorbeeld: Voor een voorwerp met een lengte van 1,00 m betekent een rek van 0,25 dat het voorwerp is uitgerekt tot 1,25 m.
Staalsoort S355 is vergelijkbaar met S235, het verschil is dat s355 beschikt over een hogere vloeigrens. Door deze verhoogde vloeigrens heeft dit staal extra treksterkte (krachten op de constructie / die het materiaal maximaal kan verdragen voordat er een ongewenste vervorming van het staal optreedt).
Een e-module is een elektronische module waarin leermateriaal op afwisselende wijze wordt gepresenteerd. De e-module is via het internet toegankelijk en kan onafhankelijk van plaats en tijd worden benaderd.
Ductiliteit of vervormbaarheid is de mate waarin een materiaal plastische vervorming als gevolg van een trekspanning toelaat. Men noemt een materiaal ductiel als het zich goed leent tot bewerkingen als walsen, dieptrekken en smeden. Het is dan taai, maar doorgaans eerder zacht.
De treksterkte is de maximale mechanische trekspanning tot waar een sample belast kan worden. Wanneer de treksterkte overschreden wordt, breekt het materiaal: de absorptie van krachten neemt af tot het materiaal uiteindelijk scheurt.
Het percentage koolstof in constructiestaal is maximaal 0,25%. Dit is afhankelijk van de toepassing van het materiaal en de chemische samenstelling. Er zijn verschillende soorten staal die onder constructiestaal vallen zoals bijvoorbeeld S235, S275 en S355.
Tijdens het uit elkaar glijden van de ketens, ook wel ketenslip genoemd, treedt er oriëntatie op in de ketens. Dit proces staat bekend als koude vloei welke plaatsvindt bij een spanning die vaak onafhankelijk is van de rek. De locale stijfheid neemt als gevolg van de toename in de oriëntatie toe.
Het eerste getal komt overeen 1/100 van de nominale treksterkte (Rm) in N/mm². Bij een 8.8 bout is de treksterke dus 8 x 100 = 800 N/mm².
Het grootste deel van het staal dat geproduceerd wordt is laag koolstof staal met koolstof gehaltes onder de 0,25%. Deze staalsoorten zijn goed omvormbaar en taai waardoor ze makkelijk te verwerken zijn met verspanende bewerkingen, goed lasbaar en uitermate geschikt voor dieptrekken.
Hoogsterkte staal is een staalsoort met een lage hoeveelheid koolstof en een hoge sterkte. Hoogsterkte staal heeft een hogere sterkte dan S235 en S355, de meest voorkomende staalsoorten voor staalconstructies. De definitie van hoogsterkte staal is staal met een rekgrens hoger dan 355 MPa.
De elasticiteitsmodulus is een maat voor de stijfheid van een materiaal: een hoge (grotere) elasticiteitsmodulus houdt in een lagere (kleinere) vervormbaarheid.
elasticiteit. "Elasticiteit is veerkracht, rekbaarheid, flexibiliteit. Elasticiteit is de mate waarin een materiaal in staat is onder belasting vervormingen te ondergaan en na het opheffen van de belasting naar zijn oorspronkelijke vorm terug te keren, zonder dat daardoor zijn eigenschappen veranderd zijn."
“360” achter Fe staat voor een minimum treksterkte van 360 Nm, “37” achter St (staal) staat voor 37 kgf/mm2. Dit is een oude Duitse vermelding. Vrijwel alle niet gespecificeerde staalproducten zijn gemaakt van dit Fe 360 of equivalente legeringen.
Staal met een hardheid van >55 HRc (H4)
Staal dat is gehard en getemperd tot een hardheid van meer dan 55 HRc.
Ongelegeerd staal: Staalkwaliteit S235: S235 is de meest gebruikte staalsoort: S235 is een samenvatting van een aantal eigenschappen die het materiaal heeft.
Het materiaal 1.0503 wordt ook wel C45 genoemd en komt overeen met DIN EN 10083-2 en de Amerikaanse norm AISI 1045. Het is een niet-gelegeerd, gelegeerd en gehard of zacht staal, dat gekenmerkt wordt door een zeer uniforme materiaalstructuur.
St37, Fe360 en S235 zijn allemaal hetzelfde. In de volksmond wordt het ook wel eens 'pisbakijzer' genoemd. Het staal heeft een maximale treksterkte van 37 Kg/mm², 360 N/mm² en een vloeigrens van 235 N/mm². Dit is te herkennen aan de St, Fe en S voor de waarde.