Als kippen boos zijn, reageren ze dit meestal op elkaar af. Ze vechten en pikken dan naar hun soortgenoten. Zet de boze kip liefst even apart om ruzie in je toom te voorkomen. Misschien past een soortgenoot door haar karakter minder goed in de groep óf verveelt de boze hen zich.
Laat de kippen vaak naar buiten
Lekker op zoek naar insecten, gras en groenten. Dat vinden ze heerlijk en het ziet er ook heel gezellig uit. Een kip die beweegt is blij. Zo kunnen ze ook gelijk op zoek naar kleine steentjes en zandkorrels die essentieel zijn voor een goede spijsvertering.
Waarom doen ze dat eigenlijk? In feite maken kippen geluid bij alles wat ze meemaken: wanneer ze bang, boos of gestresseerd zijn, elkaar willen waarschuwen voor gevaar of net wanneer ze zich helemaal in hun nopjes voelen.
Vinden kippen het fijn om geaaid te worden? Een tamme kip vindt het net als een hond of kat fijn om geaaid te worden. Wanneer een kip zich laat knuffelen betekent dit dat ze u vertrouwt. Soms zal een kip plat op de grond gaan liggen wanneer u haar benadert en kunt u haar gemakkelijk oppakken.
Het geheugen van kippen is erg goed. Ze kunnen wel honderd soortgenoten herkennen en onthouden. Daarnaast herkennen ze ook elkaars sociale status in de groep. Kippen leven namelijk in een duidelijk sociaal systeem, genaamd de pikorde.
Kippen hebben een complex emotioneel leven. Uit een recent onderzoek blijkt dat ze empathie kunnen voelen. Ze kunnen elkaars pijn aanvoelen en gevoelens, zoals blijdschap, verdriet en angst, met elkaar delen.
Bovendien kunnen kippen mensen aan hun gezicht herkennen en onderscheiden. En daarbij geven ze klaarblijkelijk de voorkeur aan mooie mensen. In een studie uit 2002 werd aangetoond dat kippen dezelfde voorkeur voor bepaalde menselijke gezichten vertonen als mensen zelf.
Wat vinden kippen niet leuk? Kippen houden niet van stilzitten. Kippen die de hele dag in het hok zitten, zullen zich te pletter vervelen en erg vervelend worden, Ze gaan naar elkaar pikken, met alle gevolgen van dien.
Zet bijvoorbeeld een klimtoestel in de ren en hang wat kolen aan een touwtje in het hok. Zo geef je ze meteen wat extra beweging en een snack. Zorg voor rust rondom het verblijf en laat je hoenders voldoende slapen. Blijft een kip symptomen van stress houden, raadpleeg dan de veearts.
Gezien ze niet kunnen zweten, zullen ze met open bek hijgen om hun overtollige warmte kwijt te raken. Daarnaast proberen ze ook hun vleugels te spreiden en hun verenkleed open te zetten om op die manier warmte te verliezen.
Alleen is maar alleen en dat geldt ook voor kippen. Een kip lijkt misschien voldoende voor jou, maar het diertje zal zich al snel eenzaam gaan voelen. En dat is gewoonweg zielig. Zorg er dus voor dat je altijd minstens twee kippen koopt of adopteert - sommige organisaties redden afgedankte legkippen van het slachthuis.
Wanneer moet je kippen eten geven? Geef je kippen eenmaal per dag, bijvoorbeeld 's morgens, het standaard kippenvoer. Dit kan bestaan uit meel of een geperste korrel. Op een zanderige ondergrond is meel minder ideaal, omdat de dieren vaak de helft uit hun voederbakje gooien.
Kleine kipjes kun je zelfs het jaar door in je tuin laten rondlopen. Als je graag kippen wil laten los lopen in de tuin, neem er dan met korte pootjes, zoals chabo's of cochins, die scharrelen heel oppervlakkig en berokkenen amper schade of vuil.
Met een automatische voederbak en een volle drinkbak kunnen de kippen zonder probleem een paar dagen alleen thuis blijven. Ga je voor langere tijd op reis, dan zal je een buur moeten aanspreken om de dieren regelmatig te voorzien van eten en drinken, de eieren te rapen en een oogje in het zeil te houden.
Dit mag je de kippen voeren
Onze kippen eten vrijwel alles, het is dus prima als jullie overgebleven etensresten aan de kippen geven. Keukenafval, zoals resten gekookte pasta of rijst, groente- en fruitafval vinden ze erg lekker. Brood mag ook, maar niet te veel.
De kippen vinden het even leuk, maar het gaat niet de grote bron van de verveling tegen. Dat is namelijk het ontbreken van mogelijkheden om het natuurlijk voedselzoekgedrag tot uiting te brengen. Daarom is het belangrijk om de kippen bezig te houden met iets dat in deze behoefte voorziet.
Wat je zeker mag geven zijn: fruit, gekookte noedels, rijst en aardappelen. Aardappelschillen mogen ook, tenzij ze groene plekken hebben. Voedingsresten die je niet mag geven zijn: Yoghurt, want dit werkt laxerend bij kippen.
Een kip als knuffeldier? Je zou het die kakelende dames misschien niet geven, maar ze houden best van wat menselijke affectie. Sommige kippen laten zich heel gewillig oppakken en aaien. En ook kippenrassen die van nature niet zo touchy-feely zijn, kan je mits een beetje geduld en véél aandacht ook handtam maken.
Let op: deze lijst is niet compleet. Wilde planten: Adelaarsvaren, Bitterzoet, Bolderik, Echt Vingerhoedskruid, Veenbes, Eik, Goudenregen, Heggerank, Jacobskruiskruid, Koolzaad, Kruidvlier, Lathyrus-soorten, Monnikskap, Oleander, Wikke-soorten, varens, Taxus en de Wonderboom.
Het kippenhok moet elke week worden uitgemest. Je hoeft het natuurlijk niet iedere keer even grondig te doen, maar zorg er in ieder geval wekelijks voor dat de mest verwijderd wordt. Eens in de zes maanden is een zeer grondige schoonmaakbeurt nodig.
Eén van de kippen van Rien en Gré Bolle stopte plots met het leggen van eieren, en begon zich als een haan te gedragen. "Ze kreeg een grotere kam en begon te kukelen. Ook bespringt ze haar zus regelmatig."
Recente studies hebben aangetoond dat kippen intelligente dieren zijn met veel kenmerken vergelijkbaar met die van primaten. Ze zijn in staat om complexe problemen op te lossen, oorzaak en gevolg te begrijpen, kennis door te geven, zelfbeheersing te tonen en ze maken zich zorgen over de toekomst.
Kippen hebben niet alleen een plek nodig waar ze kunnen slapen en eieren kunnen leggen, ze verlangen ook naar een plek waar ze lekker in de zon rond kunnen scharrelen. Als je wilt kun je hier natuurlijk je hele tuin voor openstellen, maar de meeste mensen kiezen er toch voor om een speciale ren te maken.